Lanserte Bleken-bok: Et nærgående portrett

Nyheter: Klassekampens hovedanmelder Tom Egil Hverven slipper nå «Lyset i støvsøylen. En samtale med Håkon Bleken».

Boken utkommer i anledning av Blekens 90-årsdag 9. januar.

Det var i 2015 at samtalene mellom Bleken og litteraturkritikeren Tom Egil Hverven startet. De neste årene ble det jevnlige møter og samtaler – der blant annet forholdet mellom billedkunst og litteratur sto sentralt.

Men også kunstnerens familiehistorie og sykdomsperioder blir avdekket i ei bok som av forlaget beskrives som «et nærgående portrett av en kunstner».

«Til å begynne med var samtalenes mål intervjuer til Klassekampen. I forlengelsen dukket ideen om en samtalebok opp, og besøkene i Trondheim har deretter vært jevnlige, flere ganger i året», skriver Hverven i boken.

Godord fra anmelderhold

Tirsdag møttes kunstner og forfatter til boklansering på Gyldendalhuset i Oslo og de kan ta med seg gode ord fra anmelderhold:

«Ingen bok om ham har vært så full av detaljer og oppsummert like mye av hans liv, i tillegg til at den gir et oppdatert bilde av den aldrende, men høyst levende, produktive, kanskje også stadig jevnt bedre kunstneren», mener anmelder Per Christiansen i Adresseavisen om boken – som også lar kunstnerens humor komme til uttrykk.

Ved siden av bokslippet markeres Blekens 90-årsdag også med flere utstillinger, ikke minst med Henie Onstad Kunstsenters store retrospektive utstilling, «Do Not Go Gentle».

Håkon Bleken regnes som en av etterkrigstidens fremste billedkunstnere, en kunstner som kan vise til en sjelden stor og variert produksjon.

Tom Egil Hverven er forfatter og litteraturkritiker med hovedfag i litteraturvitenskap og lang fartstid som både journalist, kritiker og redaktør. Fra 2006 har han vært hovedanmelder i Bokmagasinet i Klassekampen.