Kvinner med silikon i brystene får sjeldnere påvist brystkreft enn andre kvinner, men de som får påvist kreft, har større svulster og oftere spredning.
En fersk studie publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening viser at mammografi sjeldnere avdekker brystkreft hos kvinner med silikon i brystene.
Norske forskere ville finne ut om implantat har noen innvirkning på risikoen for å få påvist brystkreft, skriver Forskning.no.
Blant de 785.706 kvinnene som i to tiår deltok i Kreftregisterets mammografiprogram fram til 2016, hadde 10.086 kosmetiske implantat. Dette tilsvarer 1,3 prosent.
Kvinnene med implantat fikk sjeldnere påvist brystkreft enn andre kvinner, og forekomsten var 30 prosent lavere, ifølge studien.
Samtidig hadde kvinnene med implantat som fikk påvist brystkreft, en mer aggressiv type, og svulstene var noe større enn hos kvinner uten implantat. De hadde også en hyppigere spredning til lymfeknuter i armhulen.
– De hadde mer avansert kreftsykdom når de først fikk diagnosen enn kvinner uten implantat, og dermed statistisk sett dårligere prognose, sier lege Emma Caroline Bekkelund Sondén til forskning.no. Hun er også en av forskerne som står bak studien.
– Årsaken kan være at implantatet gjør det vanskeligere å gjennomføre og tyde mammogrammene, legger hun til.
Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner i Norge. I 2017 fikk 3.623 kvinner diagnosen.
(©NTB)