– Jeg skjønner at det kan se brutalt ut

Nyheter: Petter Northug skuffet under søndagens 30 kilometer i skandinavisk cup. Langrennsstjernens trener sier det viktigste var at 32-åringen fikk en gjennomkjøring.

– Jeg skjønner at det (resultatlisten) kan se brutalt ut, men det viktigste var at Petter fikk gjennomkjøringen han trengte, sier Northug-trener Stig Rune Kveen til NTB.

Northug gjorde helomvending og stilte til start på søndagens 30 kilometer i skandinavisk cup i svenske Piteå. Opprinnelig var planen å trene hjemme.

Det var knyttet store forventninger til trønderen, som ble vraket til Tour de Ski i OL-sesongen. Han skuffet imidlertid stort i NM-generalprøven. Northug ble slått med hele fem minutter og seks sekunder. Det holdt bare til 48.-plass.

– Han la vel ikke så mye kraft i løpet etter hvert. Resultatet er ikke imponerende, men det var gjennomkjøringen som var viktig. Han trengte å konkurrere før NM, så det er jeg glad for at han gjorde. Nå får vi bare se hva som skjer de neste ukene, sier Kveen.

Etter løpet gikk Northug raskt gjennom pressesonen uten å snakke med noen.

Tapte og tapte

Den ferske 32-åringen var en del av større felt i starten av løpet, og vekslet mellom å være seks til sju sekunder bak teten fram til en tredel av løpet var gjennomført. Enn så lenge gikk han i kjent stil.

Etter 12,7 kilometer begynte det å bli lenger opp og han passerte på 16.-plass, 17,5 sekunder bak Daniel Stock, Mattis Stenshagen og Martin Nyenget, som satte opp tempoet.

Halvveis hadde han tapt ytterligere, og lå 23,4 sekunder bak. Ved 17,7 kilometer var luka økt til 40 sekunder, og med underkant av 10 kilometer igjen skilte det hele ett minutt og 13 sekunder opp til lederne.

Etter 22,7 kilometer var Northug over to minutter bak teten, og passerte som nummer 31 i rennet som i hovedsak inneholdt norske, svenske og finske løpere.

Går NM

Med fem kilometer igjen av løpet var Northug hele 2.49 minutter etter de beste. Ved 26,2 kilometer var forspranget tre minutter og 13 sekunder. Det hadde økt ytterligere ved siste passering før mål. Det var det oppe i tre minutter og 42 sekunder, før han tok det helt piano på de siste tre kilometerne.

I mål var Northug over fem minutter bak vinner Stenshagen, som kvittet seg med Nyenget og Johan Hoel på slutten. Mathias Rundgreen, Eirik Sverdrup Augdal, Daniel Stock og Espen Udjus Frorud sikret norsk på de sju øverste plassene. Northug ble nummer 48, fem minutter og seks sekunder bak vinneren. Han ble slått av 19 nordmenn litt over én måned før OL.

Før helgen sa treneren til NTB, Stig Rune Kveen, at Northug kom til å trene hjemme framfor å gå i Piteå, men i siste liten ble det altså en endring på de planene.

Til uken er det NM på Gåsbu. Der skal Northug delta i jakten på å få en plass i den norske OL-troppen. Han er allerede tilbudt plass i verdenscuprennene i Planica kort tid etter NM.