Frykter smitte av sjelden sykdom på festivaler – flere er blitt syke

Nyheter: Fem sykdomstilfeller er meldt til Folkehelseinstituttet i sommer. Alle de smittede har vært på festival eller hatt kontakt med festivaldeltakere. En av de smittede er fra Trondheim.

Etter at kusmavaksine ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge i 1983, er kusma i dag en sjelden sykdom i Norge. Men de siste årene har vi sett en økning av antall tilfeller av kusma, og i 2015/2016 hadde vi et stort utbrudd av kusma i Trondheim, de fleste var studenter ved NTNU, det spredde seg i studentmiljøet flere steder i landet

De som er blitt syke, var på Trænafestivalen i begynnelsen av juli, på Heimfestivalen i Rissa i slutten av juli eller har hatt kontakt med noen som har vært på disse festivalene. Folkehelseinstituttet regner med at det kommer flere tilfeller i de nærmeste ukene.

– Man er smittsom i omtrent en uke før og en uke etter hevelse i spyttkjertlene, sier smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik, i en kunngjøring.

Slik smitter kusma

Kusma smitter ved dråpesmitte eller direkte kontakt med spytt. Inkubasjonstiden er to til tre uker. De vanligste symptomene er moderat feber i ett døgn, så kommer den typiske hevelsen av ørespyttkjertelen og andre spyttkjertler. Også andre organer kan rammes, som sentralnervesystem, bukspyttkjertel, lever, milt og testikler.

Vaksine mot kusma gis i form av en kombinasjonsvaksine: MMR – vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder – og gis ved alder 15 måneder og 12 år.

Det er mulig å bli syk selv om man er vaksinert mot sykdommen. Årsaken er at beskyttelsen mot kusma avtar med tiden, og at vaksinen beskytter dårligere mot enkelte undergrupper av kusmaviruset.

For de som har hatt nær kontakt med en person med kusma

Personer som med sikkerhet tidligere har gjennomgått kusma har ikke behov for vaksine da de er immune. For personer som er fullvaksinert med to doser MMR-vaksine, kan det være aktuelt med en tredje vaksinedose hvis det er gått lang tid siden dose to ble gitt.

Vaksinen kan ha liten eller ingen effekt hvis man allerede er smittet. Man blir imidlertid beskyttet mot smitte fra nye tilfeller som måtte komme.

Personer med symptom på kusma bør kontakte fastlegen for undersøkelse. Den som er syk bør holde seg hjemme inntil prøvesvaret avkrefter diagnosen, eller inntil sju dager etter at man fikk de første symptomene på hevelse i spyttkjertlene.