Kunstneren døde bare 23 år gammel. Nå stilles hans samlede verker ut på Sverresborg

Nyheter: Den Coldevin-Rosenvingske Samling er en 200-år gammel unik kunst- og kultursamling med tyngdepunkt relatert til Trondheim og Trøndelag.

Samlingen er komplett bevart og i god stand. Den inneholder over 180 by- og landskapsprospekter og portretter, og består av malerier, akvareller, gouacher, tegninger og trykk samt arkivmateriale. Kunstverkene kan dateres fra tidlig 1700-tallet og frem til midten av 1800-tallet, heter det i en pressemelding fra museet.

Kjernen i samlingen er hele produksjonen til maleren Johannes Finne Rosenvinge (1804 – 1827), som døde i København bare 23 år gammel.

Var deponert

I tillegg inneholder samlingen malerier utført av Jacob Petersen, Matthias Stoltenberg og Knud Bergslien. Gjennom 25 år frem til 1976 var samlingen deponert hos Vitenskapsmuseet i Trondheim. Den har siden vært oppbevart i Oslo hos familien Rode som er etterkommere til Rosenvinge. Samlingen har sitt navn fra Rosenvinges far, Jørgen Coldevin Rosenvinge, som etablerte samlingen til minne om sønnen og hans korte kunstnerliv.

Kjøpte samlingen

Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum fikk tilbud om å kjøpe samlingen, og kjøpet ble muliggjort etter en større innsamlingsaksjon hvor en rekke firma, stiftelser og næringsdrivende bidro med rause beløp.

Innsamlingsaksjonen ble ledet av Paul Hjelm- Hansen.

– Det er en glede å kunne vise viktige verker fra samlingen i Gramgården på Sverresborg- Trøndelag Folkemuseum. Vi ønsker velkommen til utstillingsåpning lørdag 23. april kl. 12.30, opplyser markedskoordinator Randi Spangrud.