Begivenheten ble behøring markert på bryggeriet i går kveld, og kunstneren selv ble hyllet med et spesialbrygget øl – Dunkel bohemian – signert bryggerimester Wolfgang Lindell.
–Brygging er også kunst på en måte, og det er en ære for oss på bryggeriet å få lage et eget øl til Håkon som en hyllest til en stor kunstner, fortalte Wolfgang fra scenen.
Inspirerende
For Gullvåg som har tråkket sine barndomssko i området rundt bryggeriet har det vært ekstra inspirerende å jobbe med akkurat denne utstillingen.
– For meg har det vært et eventyr å få komme inn i bryggeriet og møte andre miljøer som er produktive, fortalte Gullvåg.
Arrangementet ble ledet av ingen ringere enn Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle, som denne kvelden klatret opp på en palle, for å nå ut med sine velformulerte refleksjoner rundt Gullvågs kunst:
– Håkon Gullvåg er en kunstner som har meislet seg selv ut som en oppdagelsesreisende i sine egne erindringer. Hos Håkon er barndommen et sentralt spor i hele kunstnerskapet. Den ligger der som en ressonansbunn, proklamerte redaktøren, til et kunstinteressert og ølslurpende publikum.
Vokste opp på Ladehammeren
Bryggeriet var en del av barndommen til Gullvåg. Her var det liv og røre døgnet rundt. Den ruvende bygningen passerte han hver eneste dag på vei til og fra skolen.
Nærmiljøet på Lade ga impulser som førte til en internasjonal kunstkarriere.
Lukten av malt og lyden av industri og aktivitet langs havna ga mange levende og sterke inntrykk for et ungt kunstnersinn.
Særlig lyset og luktene er det Håkon Gullvåg husker aller best.
– Det handler om landskap, farger, lukter, smak og lyd, fortalte han i møte med sitt publikum på åpningen.

Bryggeriet på sin side har gjort alvor av sine ambisjoner om å levere åndelig påfyll til sine gjester – i tillegg til god mat og håndverksøl i glasset:
Fordi alt henger i hop, ifølge bryggeriambassadør Kristian Berger:
– Ølbrygging er også kultur, og vi vil lage ting som oser av historie, sier Berger.
Det er kulturselskapet Dora 3 og prosjektleder Venke Aarethun som i samarbeid med bryggeriet står bak den nye utstillingen til Håkon Gullvåg.
Den består av til sammen 24 malerier og 16 litografier. Seks av verkene er helt nye.
– Jeg jobbet intenst fram til påske for å få ferdig alle motivene, og det er såvidt malingen har tørket på et par av dem, fortalte Gullvåg.
Noen av bildene henger i selve bryggeridelen av huset, andre pryder veggene inne i restauranten.
Her møter vi også de to venninnene Sigrid K. Småbakk og Maria Landsem som har gledet seg til denne åpningen en god stund allerede.
– Jeg vokste selv opp på Lade og har et sterkt forhold til Håkon Gullvåg, han var den første kunstneren jeg ble introdusert for og bildene hans betyr veldig mye for meg, fortalte Småbakk før åpningen.
Hun har selv seks bilder av kunstneren i sin egen samling og var nysgjerrig på å se de nye motivene. Og å oppleve kunsten i helt nye omgivelser:
– Jeg liker at det gjøres akkurat her. Hele Lade og Østbyen er i endring, med bryggeriet som ny kulturarena og møteplass bindes Lade tettere til byen, og hele området får en ny dimensjon. Det er spennende, sier Småbakk.
Både Dora 3 og ledelsen ved bryggeriet kan røpe at denne ene utstillingen bare er starten på mer kultur ved bryggeriet:
– Dette er absolutt nybrottsarbeid, men vi synes det er spennende med nye måter å formidle både kunst og kultur på og ser at det funker glimrende, sier Børre Johnsen i Dora 3.
Utstillingen står fram til 24.juni og har åpent tirsdag – lørdag fra kl 16.