Kulturtoppen (71) skal ha sendt bilder av egen penis til småjenter: Nå står han i retten tiltalt for sexkjøp og flere overgrep

Nyheter: En mann i 70-årene fra Trondheim er tiltalt for ett fysisk overgrep og flere nettovergrep mot to jenter i 13-14-årsalderen. Han nekter all skyld.

70-åringen som er tiltalt har hatt svært profilerte posisjoner og er kjent for ha et omfattende nettverk spesielt innen politikk og kulturkretser.

Mannen har inntil nylig vært styremedlem i flere kulturorganisasjoner, og har til tider hatt en svært høy medieprofil.

70-åringen har ikke bare hatt ledende stillinger innen kulturlivet i Trøndelag, men også fremtredende nasjonale verv.

Saken ble rullet opp etter at venner av den yngste jenta, varslet rektor på skolen fordi de var bekymret for kontakten mellom jenta og den nå tiltalte trønderske kulturprofilen.

– Rektor gikk videre til jentas far, som igjen gikk til politiet, fortalte politiadvokat Monica Grøtte Estenstad til Trønder-Avisa i januar i fjor.

 14 år gammel jente

70-åringen er blant annet tiltalt for å ha forgrepet seg på en 14 år gammel jente i bilen sin på en parkeringsplass utenfor sitt bosted sentralt i Trondheim i 2018.

Der skal han ha puttet fingrene sine inn i jentas skjede og mastrubert henne, ifølge tiltalen.

Han er også tiltalt for flere nettovergrep mot den samme jenta og en annen jente i 13-14-årsalderen i løpet av et drøyt år mellom 2018 og 2019.

Han er også tiltalt for » å ha produsert fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserte barn».Via nettstedet KIK skal han ha skaffet seg bilder av den samme jenta lettkledd og kun iført truse.

Skal ha sendt bilder av egen penis

Han er også tiltalt for «i ord eller handling å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor barn under 16 år», slik det formuleres i Straffeloven:

Via chatten KIK skal han ha sendt flere jenter under 16 år flere bilder av sin egen penis og skrevet blant annet at han ville ha sex med dem.

Han skal også ha mottatt flere bilder av en annen yngre jente. Hun skal ha vært i barneskolealder.

I tillegg er mannen tiltalt for å ha kjøpt sex av i alt fem personer mellom 2018 og 2019 – både i Trondheimog i Oslo.

 Mandag formiddag møtte han i Trøndelag tingrett: 

– Erkjenner du straffskyld – helt eller delvis, spurte tingrettsdommer Kristin Rognan etter at statsadvokat Jarle Wikdahl hadde lest opp tiltalens poster.

– Nei. Det gjelder alle poster, sa den tiltalte mannen.

Rettsaken var opprinnelig berammet i februar. Da møtte han ikke i retten da det dukket opp nye opplysninger som gjorde det nødvendig med en rettspsykiatrisk vurdering av tiltalte.

Planen var at det skulle spilles av tilrettelagte avhør av de to tenåringsjentene. En venninne av den ene fornærmede skulle også etter planen forklare seg for retten. Det samme skulle moren til den ene fornærmede, samt en rektor og en rådgiver fra de to jentenes skoler.

 Alvorlig

– Dette er en alvorlig tiltale, sa politiadvokat Monica Grøtte Estenstad til Adresseavisen , da tiltalen ble gjort kjent.

Advokat Christian Wiig er kulturprofilens forsvarer.

Det er satt av sju dager til rettsforhandlingene.