Kulturtopp tiltalt for overgrep mot småjenter møtte ikke i retten: Skal underlegges psykiatrisk vurdering

Nyheter: Rettssaken startet i dag.

– Det har dukket opp nye opplysninger som gjør det nødvendig at det foretas en rettspsykiatrisk vurdering av tiltalte. Saken vil bli berammet på nytt når vi får vurderingen fra de sakkyndige, sier Monica Grøtte Estenstad til Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR).

Planen var at det skulle spilles av tilrettelagte avhør av de to tenåringsjentene. En venninne av den ene fornærmede skulle også etter planen forklare seg for retten. Det samme skulle moren til den ene fornærmede, samt en rektor og en rådgiver fra de to jentenes skoler.

Mannens forsvarer er advokat Christian Wiig. Han har tidligere uttalt at hans klient nekter straffskyld.

Aktor i saken er politiadvokat Monica Grøtte Evenstad. Advokat Lill Marie Brimi er oppnevnt som bistandsadvokat for 14-åringen.

Tiltalen har slått ned som en bombe i Trondheims kulturelite, der mannen har vært et kjent fjes og en aktiv og synlig ressursperson i flere tiår.

70-åringen som er tiltalt har hatt svært profilerte posisjoner og er kjent for ha et omfattende nettverk både innen politikk og kultur.

Mannen sitter idag også som styremedlem i flere kulturorganisasjoner, og har til tider hatt en svært høy medieprofil.

70-åringen har ikke bare hatt ledende stillinger innen kulturlivet i Trøndelag, men også fremtredende nasjonale verv.

14 år gammel jente

70-åringen er blant annet tiltalt for å ha forgrepet seg på en 14 år gammel jente i bilen sin på en parkeringsplass utenfor sitt bosted sentralt i Trondheim i 2018.

Der skal han ha puttet fingrene sine inn i jentas skjede og mastrubert henne, ifølge tiltalen.

Han er også tiltalt for flere nettovergrep mot den samme jenta og en annen jente i 13-14-årsalderen i løpet av et drøyt år mellom 2018 og 2019.

Han er også tiltalt for ” å ha produsert fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserte barn”.Via nettstedet KIK skal han ha skaffet seg bilder av den samme jenta lettkledd og kun iført truse.

70-åringen sendte bilder av egen penis

Han er også tiltalt for “i ord eller handling å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor barn under 16 år”, slik det formuleres i Straffeloven:

Via chatten KIK skal han ha sendt flere jenter under 16 år flere bilder av sin egen penis og skrevet blant annet at han ville ha sex med dem.

I tillegg er mannen tiltalt for å ha kjøpt sex av i alt fem personer mellom 2018 og 2019 – både i Trondheimog i Oslo.