Kulturpris til Killi Olsen og Byåsen Husflidslag

Nyheter: Kunstner Kjell Erik Killi Olsen og Byåsen Husflidslag får Trondheim kommunes kulturpris for 2019. Prisen deles ut under Nyttårskonserten i Olavshallen lørdag.

– Trenger dere en vev, var det første Kjell Erik Killi Olsen sa da han møtte representantene fra Byåsen husflidslag i rådhuset i Trondheim. Dermed ble han invitert til husflidslagets årsmøte for å “ta opp tråden”, ifølge en sak lagt ut på nettsidene til Trondheim kommune.

Varaordfører Mona Berger overrakte nyheten til prisvinnerne mandag formiddag.

Hjelp til unge kunstnere

– Svært hyggelig at kunsten settes i fokus. Og pengene kommer også godt med, sier Killi Olsen, som står foran utbyggingen av kunstsenteret Kjøpmannsgata Ung Kunst (KUK).

Kjell Erik Killi Olsen regnes som en av våre største samtidskunstnere. Hans kunstinstallasjon “Salamandernatten”, et av norsk samtidskunsts hovedverk, er plassert i Sparebank1 sine lokaler i Søndre gate.

– Mange av vårt unge kunstnere får aldri mulighet til å vise fram kunsten sin. Hvis dere oppdager noen unge kunstnere, send dem til oss, sier Killi Olsen med klar adresse til Bente Øvlisen Bresges og Gisela Johannessen i Byåsen Husflidslag.

Gisela Johannessen, varaordfører Mona Berger, Bente Øvlisen Bresges og Kjell Erik Killi Olsen (Foto: Trondheim kommune).

Kombinerer gammelt og nytt

Johannessen, som er leder i Byåsen Husflidslag, var også opprømt over prisen, og mener den gir laget mulighet til å markedsføre seg i enda større grad enn før.

– Vi skal bruke prisen og pengene til å jobbe videre med viktige prosjekter. Hente inn foredragsholdere og holde kurs, forteller Johannessen.

Siden kulturprisen ble innført i 1977, har den aldri tilfalt et husflidslag. Byåsen Hudsflidslag, som i fjor feiret 40-årsjubileum, har gått nye veier for å overbringe gammelt håndverk og tradisjoner til nye generasjoner. Dette har de gjort ved å sette det gamle inn i en moderne kontekst, blant annet gjennom samarbeid med Cosplay-miljøet i Trondheim. Cosplay er en form for performance-kunst, der man kler seg ut med avanserte kostymer og utstyr for å ligne en bestemt rollefigur fra film og tegneserier. Byåsen husflidslag bidrar med overføring av tradisjonell sykunnskap til produksjonen av kostymer.

I tillegg til heder og ære består kulturprisen av en gavesjekk på 25 000 kroner og en miniatyr av statuen ”Go´dagen”, også kjent som Torgkona, laget av billedkunstneren Tone Thiis Schjetne. Kulturprisen er todelt. Den ene prisen går til en person innen det profesjonelle kunst- og kulturområdet, den andre til en person innenfor fritidskulturlivet.

(Kilde: Trondheim kommune)