Kulturdag på Svartlamon med konserter, sirkus og gratis middag

Nyheter: Søndag blir det Kulturdag på Svartlamon med aktiviteter for barn, unge og voksne. - Alle er velkommen, sier Anna Kaszuba - en av de fem initiativtagerne.

Kulturdagen byr blant annet på sirkus-workshop, keramikkverksted, SambaAtakk, presentasjon av Fargemarka bolig prosjekt, performance, konserter, og åpen kafe & dj.

– Vi har lagt det opp som en åpen dag der vi inviterer alle på Svartlamon og i Trondheim til en uformell møteplass. Man kan komme for å sosialisere og prate, eller fritt bli med i en aktivitet man har lyst til å være med på. Vi har opplevd at det kommer en del folk som er nye i byen. Kulturdagen er en fin mulighet til å bli kjent med folk og til å ha gode samtaler med dem som man kjenner fra før. Kom til frokost, bli til middag og få med deg konsertene på kvelden, oppfordrer Anna Kaszuba – en av de fem initiativtagerne til Kulturdag på Svartlamon.

Alt er gratis

Alt er gratis – også måltidene. Mellom klokka 10.00. – 12.00. er det felles frokost:

– Ta med deg favorittpålegget og kom. Kulturdag byr på kaffe, te, vann og godt brød. Det er søndag og fint at frokosten varer en stund. Da kan folk samles til en rolig start på dagen. smiler Anna.

Streaming og hjelp fra gode naboer reddet Ramp gjennom krisen

Under frokosten blir det en presentasjon av boligprosjektet Fagermarka. Mellom Klokka 12 og 16 er det workshops som er gratis hele dagen, og åpen kafé.

– Vi har erfart at barn trenger konkret aktivitet rundt klokka tolv. Da blir det forskjellige aktiviteter, og etter hvert roligere aktiviteter som for eksempel keramikk.

Klokka 1600 blir det felles gratis middag til alle. Etter middagen, klokka 1700, avsluttes Kulturdag med to konserter av Koriander’s, og Skogens Rop.

– Vi legger ut kart og program rundt omkring. Spør om du lurer på noe om aktiviteter, eller hvor de finner sted, sier Anna.

Startet av frivillige

Kulturdag ble startet med inspirasjon av Svartlamodagen, som arrangeres en gang i året, og besøkes av veldig mange. Da er det kaféer, workshop, foredrag, film, konserter og utstillinger i alle nabolagene.

– Vi var noen som ville lage flere mindre kulturdager i tillegg til Svartlamondagen. Mindre og mer spontant, der folk også utenfra Svartlamon kan komme å bidra. Siden vi startet opp i 2016 er det kommet med mange fra hele Trondheim, som bidrar med workshop og kulturinnslag til Kulturdagen. Vi skaper et rom sammen for å ha det gøy og fint sammen. Kulturdag er en mulighet til å prate og møtes, ler Anna.

I år var det planlagt tre kulturdager, i mars, april og mai, som ikke ble noe av fordi koronaen kom.

– I år har vi bare én Sommerkulturdag ute i gata den 5. juli isteden for de dagene vi i utgangspunktet hadde planlagt for. Vi har laget et litt annerledes program, gateprogram, med aktiviteter som foregår ute.

– Er Kulturdag en liten utgave av Svartlamodagen?

– Ja, og litt mer spontan. Svartlamodagen er mer planlagt, og en stor dag med hele Svartlamon. Kulturdag er mer sånn; ok, du kan bli med hvis du vil, lage noe om du vil, ha en workshop for barn, for voksne og om du vil ta en vakt i kafeen. Om du vil være med å rydde, så kan du gjøre det også. Om du bare vil sitte å prate og delta på den måten, går det bra. Uansett hvordan man engasjerer seg, er det gøy, og bra å bare være med, forklarer Anna.

Støttespillere og sponsorer

Kulturdag får gratis lokaler av Svartlamon, støtte fra lokalt næringsliv, og de mange frivillige som stiller opp. Trondheim kommune bidrar med et beløp til rockeringer, ansiktsmaling, maling, tegnesaker, og ekstra rengjøring i år.

Godt Brød bidrar med brød til frokosten. Til skissesirkelen har Kulturdag fått flotte materialer fra Panduro og Østerlie Kunst og Farge, butikken på Søndregate som driver med kunst-materiell.

– Det er mange som er med på å lage mat, ordnekaffe, og tilbyr workshop som er gratis. Vi får låne sirkus-utstyr av Kulturskolen, det er veldig gøy å ha sirkus-lek med barn, ler Anna.

Svartlamon har en keramiker som stiller med verksted, leire, og brenne-ovn. Kulturdag har også samarbeid med Remida, gjenbruksverkstedet på Svartlamon, hvor det er samlet masse forskjellige små og store ting, som man kan leke med, bygge ting, og være kreativ.

– Det er fint for de som vil ha rolige kreative aktiviteter. Så vi har alltid ansiktsmaling og skisse-sirkel. Første gang Svartlamon arrangerte Kulturdag kom det til sammen mellom 80-100 mennesker innom i løpet av dagen. Veldig koselig, og samtidig mye action. forteller Anna.

Smitteforebyggende tiltak

Av hensyn til smittefare vil Kulturdag foregå i gata utenfor Bokkafeen, Znedi, Bassearenaen, Samvirkelaget, Frihetsparken, Verkstedparken, Lobbyen, og i uteområdet til barnehagen.

– I år foregår arrangementet ute, og vi skal ha forsterket renhold og antibac på hvert sted der folk samles. Vi ønsker at mange blir med, og vi vil passe på at det er trygt i forhold til smitte. God hånd- og hostehygiene, holde minst 1 meters avstand og redusere kontakt mellom personer. Syke personer skal holde seg hjemme. I tilfelle dårlig vær har vi en plan B, avslutter Anna og smiler hjertelig.