Kulda gir elendig luftkvalitet 

Nyheter: Det ventes sjeldent dårlig luftkvalitet i landets største byer de neste dagene. Miljødirektoratet råder folk med helseplager til å begrense aktivitet utendørs

– Situasjonen er moderat nå, men det kan bli mye dårligere. Det er sjelden at vi får så dårlig luftkvalitet som det ser ut som vi kan få nå, sier Erik Berge, seniorforsker og meteorolog ved Meteorologisk institutt, i en pressemelding.

Luftkvaliteten i Sør-Norge vil være dårlig de neste dagene – og spesielt fra lørdag ettermiddag.

En tabell på hjemmesiden til Miljødirektoratet viser at det er høy luftforurensing i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger fra klokka 15 fredag.

Vurderer tiltak

Utendørs aktivitet anbefales vanligvis, mens folk i risikogruppene bør redusere tiden de oppholder seg ute, lyder rådet fra Miljødirektoratet når det er høy luftforurensing.

Byrådet i Bergen sier de er klare til å innføre strakstiltak som datokjøring og forhøyede bompengetakster dersom luftkvaliteten blir verre, men at det ikke er aktuelt for den kommende helgen.

– Men vi følger situasjonen nøye. Blir det hensiktsmessig med forsterkede tiltak, så vil vi ta dem i bruk, sier Christine Kahrs, byråd for byutvikling, i en pressemelding.

Ingen bedring over helgen

Lørdag vil luftforurensingen i Oslo og hovedstadsområdet være svært høy, noe som kan gi alvorlige helseplager for folk med underliggende sykdommer, ifølge Miljødirektoratet. Også friske personer anbefales da å redusere utendørs fysisk aktivitet.

Meteorolog Berge sier at lave temperaturer, lite vind og utslipp fra veitrafikk og vedfyring er årsaken til den dårlige luftkvaliteten. Og det er liten bedring å spore over helgen.

– Det er varslet at værsituasjonen på Østlandet og Vestlandet sør for Stad holder seg stabil i begynnelsen av neste uke, og derfor forventer vi fortsatt høye verdier av luftforurensning, skriver Meteorologisk institutt i pressemeldingen.

I Trøndelag og på Vestlandet nord for Stad blir det etter hvert mer vind og skyer og betraktelig bedre luftkvalitet.

(©NTB)