Bjerkestrand sier til statskanalen at problemet er at belysningen, som er 60 år gammel, er gammeldags:
– Når vi skal ha spesiallys under omvisninger og den slags, så har vi store gamle lyskastere å drasse på rundt med. Det fører til slitasje.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) lover å bidra med ti millioner kroner. Da mangler det fortsatt tolv millioner kroner.
– Vi håper å starte monteringen av lysene neste høst, og at vi kan teste det 19. juli 2019, når Nidaros domkirkes restaureringsarbeider fyller 150 år, sier Bjerkestrand.
Folkedugnad
Nå skal næringslivet og enkeltpersoner inviteres med på en stor «folkedugnad» for å gi lys til Nidarosdomen.
Innsamlinger og private gaver har alltid vært avgjørende for kirkebygget – uten dugnadshjelp fra «folk flest» hadde ikke Nidarosdomen kunnet fremstå i den prakt som det gjør i dag.
Den mest kjente innsamlingsaksjonen var på slutten av 1920-tallet, da Norske Kvinners Sanitetsforening samlet inn penger til finansieringen av det storslagne rosevinduet.
NRK ønsker også en ny lyssetting velkommen. Den sparsommelige belysningen skaper utfordringer under TV-sendinger, opptak, gudstjenester og konserter.
– Det er i dag svært krevende å lyssette kirkerommet. Med permanent og god belysning blir katedralen mer tilgjengelig for tv-produksjon og for publikum, sier Ida Kvissel, programsjef i NRK, i en pressemelding.
(©NTB)