Ordfører Rita Ottervik (Ap) mener bråket rundt Trond Giske og indre strid i partiet må ta noe av skylda for nedgangen.
Bråk
– Vi har i mange uker ikke fått fram et eneste politisk budskap. Det har bare vært fokus på bråk og personstridigheter og det liker ikke velgerne, sier Ottervik til NRK.
Partibarometeret for Trondheim ser slik ut: Ap tilbake 15,1 prosentpoeng til 26,4 prosent fra kommunevalget i 2015, Høyre fram 4,8 til 24,8, SV fram 6,9 til 13,1, Frp fram 2,6 til 9, MDG tilbake 0,3 til 7,4, Rødt fram 4,7 til 7,2, Sp fram 3,2 til 5,9, Venstre tilbake 2,1 til 3,4 og KrF tilbake 1,6 til 1,6 prosent.
Trondheim styres i dag av en bred samarbeidskoalisjon med Ap som største parti og som omfatter regjeringspartiene KrF og Venstre. Det fikk SV til å gå ut av koalisjonen i fjor. Dersom de skal inn igjen etter valget, stiller de klare krav til Arbeiderpartiet.
– Det er helt uaktuelt for oss å samarbeide med Venstre og KrF. Vi er på helt forskjellige politiske planeter. Vi samarbeider gjerne med Ap og Rødt, men da må den politiske retningen være klarere enn den er i dag, sier Ottar Michelsen fra SV.
SV og Rødt fortsetter framgangen fra i høst og til tross for Arbeiderpartiets tilbakegang, er det derfor fortsatt rødgrønt flertall i Trondheim. Men de røde partiene er avhengig av enten Miljøpartiet eller Senterpartiet for å få flertall.