Kostholdsråd om å spise mindre kjøtt truer beredskapen

Nyheter: En nordisk ekspertgruppe anbefaler at vi skal spise mindre rødt kjøtt. Senterpartiets Jenny Klinge er kritisk til dette – og får refs av Venstres Ola Elvestuen.

– Dersom alle skal spise importerte belgfrukter, avokadoer og mandler, ender vi opp med det stikk motsatte av bærekraft, sier Klinge til Aftenposten.

Norske helsemyndigheter råder allerede nordmenn til å spise mindre kjøtt. Dette rådet kan bli enda tydeligere.

Før helgen sendte nemlig Helsedirektoratet ut nye anbefalinger fra en nordisk ekspertgruppe ut på høring, ifølge avisen. Disse anbefalingene kan bli sentrale når de norske kostholdsrådene skal oppdateres.

I utkastet heter det ifølge Aftenposten at en av helsegrunner ikke bør spise mer enn 350 gram tilberedt rødt kjøtt i uka – og at inntaket ut fra et bærekraftsperspektiv bør være vesentlig lavere. I dag er det offisielle rådet inntil 500 gram per uke.

Svært kritisk

Klinge, som sitter på Stortinget for Senterpartiet, er svært kritisk. Hun mener utkastet til råd vil true norsk matberedskap. Hun mener også at det er norsk mat som gir bærekraft.
Rune Blomhoff er professor i ernæring ved Universitetet i Oslo og leder den nordiske ekspertgruppen.

– Det vil ikke være riktig for oss å gå inn i en politisk debatt nå, sier han.

Elvestuen er på ballen

En som derimot gjerne tar debatten, er Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen. Han mener regjeringspartiet Sp må slutte med flåsete oppslag om å spise mer kjøtt.
– Skal vi ta Norge og verden framover, må vi satse offensivt på et mer miljøvennlig landbruk, sier Elvestuen.

På Senterpartiets landsmøte for to helger siden gjorde flere av partiets profiler et poeng av at de er glade i kjøtt. Og at partiet ikke har tenkt å innføre en CO2-avgift på kjøtt, slik Høyre har foreslått.

Elvestuen ønsker en avklaring fra regjeringen.

– Både klimaminister Barth Eide (Ap) og helseminister Kjerkol (Ap) har uttalt at kostholdsrådene betyr at vi må spise mindre kjøtt. Nå må de bestemme seg for om folkehelsen og klima virkelig betyr noe for denne regjeringen, sier han.

(©NTB)