Kosmorama viser sterk film om to afghanske jenters drømmer

Nyheter: Den canadisk-afghanske filmskaperen Fazila Amiri kommer til både dokumentarfilmfestivalen Human og Kosmorama med sin sterke, nye film «And Still I Sing».

«And Still I Sing» blir åpningsfilm på Human , som går av stabelen i Oslo 6. til 12. mars. Der vil Fazila Amiri være med på åpningen. Kosmorama i Trondheim arrangeres på samme tid, og vil også få regissørbesøk av den canadisk-iranske filmskaperen.

Filmen handler om Zahra Elham og Sadiqa Madadgar, to unge kvinner i Afghanistan som i 2019 drømmer om å vinne talentkonkurransen «Afghan Star» – som ingen kvinne tidligere har vunnet. Deres mentor i popstjernedrømmen er den afghanske superstjernen og aktivisten Aryana Sayeed.

Men Talibans maktovertagelse nærmer seg, noe «And Still I Sing» også fanger opp. Det snur kvinnenes liv på hodet – igjen.

Håp

«Kvinnene i filmen viser oss at for mange av oss er håp bokstavelig talt det eneste som holder oss gående. Den minner resten av oss, spredt rundt i hele verden, om aldri å se vekk – at vi må hjelpe hvis vi på noen måte kan», heter det i en anmeldelse , mens en annen kaller den «lyden av tapperhet».

Fazila Amiri vokste opp i Canada, dit familien flyktet forrige gang Taliban kom til makten i Afghanistan på 90-tallet. Som voksen vendte hun tilbake, og sier i et intervju med CP24 :

– Det var inspirerende å se hvordan visuell kultur blomstret opp i samfunnet etter Taliban, og hvordan kvinner tok modige steg til å gjenfinne sin stemme og sin synlighet – som det å synge, drive med musikk og film.

Men nå er alle kvinners rettigheter brått rykket bort igjen. Og de tre hovedpersonene har alle måttet rømme til eksil.