Om under en måned er det klart for en ny utgave av filmfestivalen Kosmorama.
– På filmfestival kan du velge film etter dagsform og humør, sier direktør Silje Engeness.
Hele programmet ble idag sluppet på nett og kan leses her.
Trondheim internasjonale filmfestival kan oppleves på Nova kino i perioden 6.-12.mars og her får du hele spekteret av sjangre, temaer, nasjonaliteter.
Neste fredag er det programfest på Sellanraa.
-Programmet i år byr på en fin miks av de tyngre festivalfilmene og de litt mer lekne og kanskje litt mer overraskende filmene, sier Silje.
– Mitt beste tips er å be om hjelp fra våre mange flinke folk i inforskrankene på Nova, de guider deg gjennom programmet og gir deg tips og anbefalinger.
Selv har festivaldirektøren allerede blinket seg ut noen favoritter.
–Den svenske åpningsfilmen «Kjempen» er en perle av en film, den vant Gullbaggen i Sverige for beste film i 2016, og har fått stor oppmerksomhet verden over, forteller SIlje, som selv oppdaget den på Toronto film festival.
«Kjempen» er en film om tro, håp og kjærlighet, og ikke minst petanque–den proffe formen for boccia, forteller Silje.
Hun tror årets åpningsfilm vil bli en favoritt hos mange, og er veldig glad for at to av skuespillerne fra filmen, Christian Andrén og Johan Kylén, kommer til åpningen 6.mars.
–Det er så fint med de filmene som setter varige spor, og dette er en sånn film, sier hun.
«Kjempen» er Johannes Nyholms første helaftens spillefilm. Han ble kjent med kortfilmen «Las Palmas» som har blitt vist nærmere 20 millioner ganger på YouTube.
Sammen med kollega Cathrine Kahn var hun i høst på Toronto Film festival for å la seg inspirere. Og plukke ut filmer til Trondheim i mars. Flere av filmene der blir nå tilgjengelig for årets Kosmorama-publikum.
–Ingen av oss hadde hatt den samme opplevelsen, fordi vi valgte å se helt forskjellige filmer. Og det er det som gjør det så gøy, du lager selv din egen festival-opplevelse alt etter hvilke filmer du velger deg, sier Silje.
I tillegg trekker hun fram flere av filmene i programmet «New Directors Award», blant annet den israelske filmen «In Between» fra Tel Aviv.
–Vi er en internasjonal filmfestival og har som hovedmål at de filmene vi viser skal være de nye, aktuelle filmene fra mange land. For oss er film også ferskvare, og for mange er Kosmorama blitt en en festival der de får de beste filmene først, det er stas, sier Silje.
Nye regitalenter
New Directors er Kosmoramas konkurranseprogram, og her vises filmer fra nye regissører som festivalen har særlig tro på.
–Det er ingen hemmelighet at filmfeltet både i Norge og internasjonalt er mannsdominert, så vi er stolte av å kunne presentere et konkurranseprogram hvor halvparten av regissørene er kvinner, i tillegg til at vi møter mange sterke kvinneskikkelser i filmrollene.
«Sameblod» får norsk premiere under årets utgave av Kosmorama.
Hun nevner den prisbelønte filmen Sameblod, som har norgespremiere under Kosmorama. Både regissør Amanda Kernell og hovedrolleinnehaver Lene Cecilia Sparrok kommer på premieren.
Mer enn bare filmer
Men Kosmorama er ikke bare film! På byens internasjonale filmfestival kan du også oppleve festvisninger, kulinarisk kino, quiz, pitchekonkurranse, debatter, og disko.
–Kulinarisk kino er blitt en tradisjon under Kosmorama – vi kombinerer gode matopplevelser med god film. Og Jossa Mat og Drikke vil også i år stå for festivalmaten i foajeen på Nova.
Er du en av dem som kjøperfestival pass eller dagspass, og har tenkt å se mange filmer daglig, kan det være avgjørende for totalinntrykket om du har fått riktig påfyll av næring og flytende.
Barnefestival
Også barna får sin egen festival under Kosmorama i år.
Festivalen fortsetter suksessen med Kosmokids – som i år er spesielt viet små og store robot-entusiaster.
–Vi skal ha robotverksted med Able Magic, 3D pannekaker, barnefilmklassikere og to splitter nye filmpremierer. I «Karsten og Petra – ut på tur», blir vi med på fjelltur. Den Oscar-nominerte animasjonsfilmen Løvetannbarn får også premiere hos oss., forteller Silje.
Skrekk og horror
I år byr Kosmorama både på feelgood-filmer og på filmer som ryster deg innerst i sjela.
Siden de også i år har et samarbeid med Ramaskri på Oppdal, er skrekkfilmsjangeren er godt representert. Noe for enhver smak med andre ord.
Silje innrømmer at hun ikke er den tøffeste når det kommer til akkurat denne sjangeren, men trekker fram en av filmene i dette programmet som hun tror kan falle i smak, også for de med en litt sartere sjel.
–»I am not a serial killer» – leker med sjangeren – og blander svart humor med klassiske skrekk-elementer, den har jeg tro på!