Trondheim Kino fyller 100 år i år og jubileet markeres med den nye filmen der trikken spiller en viktig rolle.

«Trondheimsreisen» er regissert av Magnus Skatvold og produsert av Dag Hoel i samproduksjon med Spætt Film i Trondheim.

Filmen har blitt en hyllest til byen og forteller om byens og trondhjemmernes vandring gjennom tiden.

Kjente og ukjente stemmer forteller om hvordan byen formet dem og blant disse finner vi både Odd Reitan, Anne B. Ragde, Liv Ullmann og Ulf Risnes.

Risnes er en av mange trondhjemmere som gjerne  skulle sett at trikken fortsatt var i drift slik den var fram til 1980-tallet i Trondheim.

– Det har blitt en herlig film! Og jeg håper den får mange trondhjemmere og trøndere til å gjenoppdage byen. Mer trikk! forteller Risnes.

Trøndersk musikk og kultur

Også filmmusikken er laget i Trondheim. Musikeren Kristoffer Lo er komponist,  og musikken er spilt inn av Trondheim Symfoniorkester.

Filmen baserer seg på gamle arkivopptak fra Trondheim fra 1906 til 1980-tallet.

– Det er et helt fantastisk prosjekt og et stort løft for byen, det er virkelig et imponerende stykke arbeid som ligger bak, forteller Silje Engenes, direktør i Kosmorama filmfestival.

Filmprodusent Dag Hoel har jobbet med prosjektet i over tre år.

Det hele startet med at han hadde hørt rykter om at Trondheim Kino hadde et spesielt bra filmarkiv, og tok kontakt med kinodirektør Arild Kalkvik.

Dag Hoel har gått gjennom alle arkivfilmene som ligger hos Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, og resultatet er en 70 minutter lang dokumentar om byen og menneskene og historiene de siste 100 årene.

– Det er en enormt stor filmskatt som finnes her i Trondheim, og siden kinoen feirer 100 år i år er det ekstra morsomt å sette opp Trondheimsreisen som åpningsfilm, sier Engeness.

Kosmorama-direktøren gleder seg til å vise filmen under Kosmorama, og har satt opp hele 9 visninger av filmen på åpningsdagen tirsdag 6.mars.

Trondheimsreisen vises hver dag under hele festivalen.

Mange av visningene er allerede utsolgt, men Trondheim Kino har også satt opp flere visninger av filmen etter at filmfestivalen er over.

Ulf Risnes i studioet sitt midt i Trondheim sentrum. Foto: Kjersti Lunden Nilsen
«Trondheimsreisen» er produsert av Dag Hoel og regissert av Magnus Skatvold er en samproduksjon med Spætt Film i Trondheim. Foto: Arkiv
Foto: Arkiv
I den nye dokumentarfilmen «Trondheimsreisen» spiller trikken en viktig rolle. Filmen som er produsert av Dag Hoel og regissert av Magnus Skatvold er en samproduksjon med Spætt Film i Trondheim. Premiere under Kosmorama tirsdag 6. mars. Foto: Arkiv