– Det ble konsumert uvanlig mye alkohol på disse middagene

Nyheter: Ansatte i Trondheim kommune har sammen med konsulenter og svenske forsikringsfolk svidd av store beløp på byens restauranter og sendt regningen til skattebetalerne.

– Det ble konsumert uvanlig mye alkohol på noen av disse middagene. Jeg vil si at det har vært en ukultur, sier finansdirektør Olaf Løberg i Trondheim kommune, til Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR)

Finansdirektør Løberg informerte tirsdag formannskapet om saken.

Det er den svenske avisen Arbetarbladet som har avslørt alkoholskandalene rundt det kommunale forsikringsselskapet Svenska Kommun Försäkrings AB (SKFAB).

SKFAB er et kommunalt forsikringsselskap, der Trondheim kommune er den eneste norske deleier, sammen med flere svenske kommuner.

Fikk sparken

En granskningsrapport utført av EY viser at forsikringselskapets adm. dir. – som nå har fått sparken – og en ansatt har gjort en rekke innkjøp i strid med selskapets egne regler.

Av rapporten går det frem at representasjonen i Trondheim, var langt mer omfattende enn i de svenske kommunene, og at det ble kjøpt store mengder sprit, øl og vin, også i sammenhenger der det ikke ble servert middag, ifølge Adresseavisen.

Det er anslått at den ansatte i det svenske forsikringsselskapet har hatt representasjonskostnader på 140 000 kroner i Trondheim i årene 2012 til 2016.

Finansdirektør Olaf Løberg deltok selv på tre av middagene, men han avviser at han er en del av ukulturen og opplyser til Adresseavisen at han ved to av middagene ikke drakk alkohol i det hele tatt.

En leder i kommunen knyttes imidlertid til 22 av de granskede kvitteringene, mens en rådgiver knyttes til 52 kvitteringer i tidsperioden 2012 til 2016.

En annen rådgiver i kommunen knyttes til 52 kvitteringer. Vedkommende jobber ikke lenger i kommunen.

Minst tre private konsulenter fra Trondheim og Oslo har deltatt. En av dem knyttes til 67 kvitteringer.

Ernst & Young karakteriserer møtene som «sosialt samvær og personlig gjestfrihet».

– Det er også mitt inntrykk. I for stor grad har dette vært middager hvor folk som kjenner hverandre godt, spiser sammen, sier Løberg, som selv sitter i styret til SKFAB, til Adresseavisen.

Det spesielle er at det var byens skattebetalere som plukket opp regningen når de sultne og tørste svenskene kom på besøk.

Forsikringsselskapets folk spanderte, men regningene ble sendt til Trondheim kommune.

Praksisen bekeftes av finansdirektør Løberg.