Behn var et friskt pust på godt og vondt, sier historiker og forfatter Trond Norén Isaksen.

– Han var til tider en kontroversiell figur. Han hadde sin kunstneriske karriere og skulle ikke leve av kongehuset, men stå fritt til å forme sin egen karriere, sier han.

Selv om dette til tider var det en vanskelig balansegang, hadde Behn og kongefamilien et godt forhold. Behn og dronning Sonja hadde blant annet en felles interesse for kunst, påpeker Isaksen.

– Ble ønsket velkommen

Journalist Wibecke Lie var NTBs kongehusreporter i 24 år og mottok budskapet om Behns død med sorg.

– Dette synes jeg var utrolig trist. Jeg har fulgt paret fra de ble kjent og har dekket forlovelse, bryllup, fødslene til barna og det hele, sier hun.

Ari Behn så hele mennesket og var alltid imøtekommende, ifølge Lie, som, i likhet med Isaksen, mener at Behn ble tatt godt imot av kongefamilien.

– Jeg tror han alltid har blitt ønsket godt velkommen av kongeparet. De har lagt stor vekt på at barna skal få velge i kjærligheten, sier hun.

– Bare trist

Tidligere soussjef for kongehuset Carl-Erik Grimstad sier tankene hans går til Ari Behns barn og familie.

– Dette er bare trist, og tankene går selvfølgelig til hans barn og nære familie, sier Carl-Erik Grimstad til Se og Hør.

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle sier at Ari Behn satte spor.

– Dette er en forferdelig trist nyhet, og mine tanker går til hans tre døtre og familien for øvrig. Ari var en varm, talentfull, fargerik mann, som virkelig satte sin spor hos alle han møtte på sin vei, sier Vagle.

Et sjokk også i Sverige

Også den svenske kongefamilien sørger over Behns død. Ari Behn og Märtha Louise var nære venner av kronprinsesseparet, ifølge Aftonbladets kongehusekspert Jenny Alexandersson.

– Victoria satte stor pris på Ari Behn. De kom ofte på besøk, og barna deres har hengt mye sammen. Også vår kongefamilie er i sorg, sier hun.

Hun beskriver Behn som en fargerik person, som til tider har vært kontroversiell.

– Behn var omdiskutert og ikke så kongelig. Han var ganske fri. Men han var likevel elsket av det norske folk, sier Alexandersson.

Ari Behn døde 25. desember, 47 år gammel. Han tok sitt eget liv.

(©NTB)