Kommunen setter krisestab etter dobbeltdrapet

Nyheter: Trondheim kommune satt tirsdag morgen i krisemøte etter at to tenåringer ble drept og en tredje ble skadd mandag kveld. En fjerde person er siktet for drap.

Enhetsleder Annika Bjørnstrøm i barne- og familietjenesten i Trondheim kommune sier til VG at alle fire kom til Norge som mindreårige, enslige asylsøkere.
Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, Camilla Trud Nereid, sier til NRK at det er for tidlig å si noe om motivet bak volden eller hvordan dette kunne skje.

– Vi vet at en av dem som er skadd, hadde kontakt med en av sine oppfølgingsansvarlige her i kommunen bare 30 minutter før det skjedde, og da var alt i orden. Han var ved godt mot, i godt humør og ga ikke uttrykk for at han følte seg truet eller redd eller var engstelig på noen som helst slags måte, sier Nereide.

Den første meldingen om hendelsen kom inn til politiet like før klokka 18 mandag. Innringeren forklarte at en skadd person hadde tatt kontakt utenfor en leilighet i Prinsens gate i sentrum av byen.

Da politiet kom til stedet rett etter, fant de to tenåringer hardt skadd inne i leiligheten. Begge døde av skadene. Den tredje som ble utsatt for volden, var ved bevissthet og betegnes som lettere skadd.

Tre av de involverte var 18 år, den fjerde oppgis å være 19 år gammel. En av dem kom til Norge for en måned siden. Andre har vært bosatt andre steder i landet før de kom til Trondheim.

Pårørendesenter

Kommunen har etablert et pårørendesenter og kontaktet de rundt 200 enslige mindreårige asylsøkerne som er i byen. De har også kontaktet skolene der de involverte var elever.

Det vil bli arrangert minnemarkering i kommunens lokaler. Også husverter og andre som har hatt ansvar for ungdom, har fått tilbud om bistand fra psykologer.

– Nå stabler vi støtteapparatet vårt på plass. Det kommer fagpersoner hjem til dem som er direkte berørt og står nærmest de involverte ungdommene for å støtte i denne situasjonen, sier kommunaldirektøren.

To av kommunens ansatte var hjemme i boligen til noen av de involverte. Nereid ønsker ikke å si hvem av dem som fikk besøk.

– Det er veldig lett å begynne, midt i sorgen, og tenke på hva vi kunne gjort annerledes. Om det var noen indikasjoner på om noe kunne skje. De la ikke merke til noe spesielt – det var ingen grunn til alarmberedskap. Vi vet ikke hva som har skjedd, sier Nereid.

Obduksjon

Da politipatruljene kom til leiligheten, fikk de et navn på den mistenkte gjerningsmannen og rykket ut til sentralstasjonen i Trondheim. Den mistenkte gjerningsmannen ble skutt i beinet før han ble pågrepet.

Han er brakt til St. Olavs hospital for behandling. Tilstanden betegnes som alvorlig, men stabil.

Politiet vil tirsdag fortsette avhør av vitner og etterforskning av saken. De har begjært obduksjon av de to drepte tenåringene.

– Dette er ungdommer som har rømt fra krig og konflikt. De har nære pårørende som er drept, bor i skjul eller befinner seg på hemmelige adresser. Det vil være tidkrevende å finne pårørende, sier kommunaldirektøren.

(©NTB)