Klæbo: – Sesongen har vært uvirkelig

Nyheter: Johannes Høsflot Klæbo (21) er enig med trener Arild Monsen om at årets sesong har vært uvirkelig og ber om fortsatt «frie tøyler» fra skiforbundet.

Fredag gikk den triple OL-vinneren sin kanskje beste skøytesprint for året og har mer eller mindre avgjort kampen om verdenscupen sammenlagt før de to siste rennene i Falun.

Måten han vant på i Falun var intet mindre enn mektig.

For andre året på rad vant han også sprintcupen. Den avgjorde han allerede i Lahti for to uker siden.

– Nå hadde jeg avgjort det før denne helgen, men det er ekstra stas med denne seieren og kunne ta Federico Pellegrino på en skøytesprint. Han har vært rapp der i år, og i dag endret jeg litt taktikk fra det som skjedde i Lahti. Det lyktes jeg bra med, og det skal jeg ta med meg inn til senere anledninger.

– Du knuser rekord på rekord?

– Jeg får bare høre om det etterpå. Det er ikke noe jeg går og tenker over. Det er artig å høre at man får til rekorder og at man får til ting man har drømt om. I år kan jeg ikke si annet enn at alt har gått på skinner. Jeg har fått til mye mer enn jeg hadde håpet å få til. Jeg kjente etter OL at jeg var lei. Selv om det ble en bra helg i Lahti etter OL også, så følte jeg ikke at jeg var der jeg burde være.

Fant gnisten

Det var i hvert fall lite å si på innsatsen i Falun. Klæbo setter store krav til egen innsats, og ifølge ham selv var det ikke som det skulle være da det «bare» ble 3.- og 7.-plass i Lahti før sprinten i Drammen.

– Men jeg klarte å motivere meg til Drammen igjen, og jeg er også motivert til denne helga. Jeg har lyst til å vinne denne minitouren, og jeg har lyst til å ta hjem kula som vinner av verdenscupen sammenlagt. Da klarer jeg å motivere meg, og det gjør at du hele tiden jager.

Klæbo sier at han er god til å koble av når han er hjemme i Trondheim. Da tar han det med ro og er med kompiser,

Men så:

– Når vi reiser på verdenscup, er jeg på jobb igjen. Skal du være med å kjempe, så må hodet være på plass. Det klarte jeg nå, og det var kanskje det jeg ikke var flink nok til i Lahti. Du lærer av slike ting også, og det var kanskje en slik helg som jeg hadde i Lahti jeg trengte.

– Arild Monsen sier sesongen din har vært uvirkelig?

– Jeg må si meg enig. Det har gått på skinner, og jeg har fått til mer enn jeg har håpet på. Det er vanskelig å sette ord på det, fordi det har gått så fort. Jeg synes ikke det er lenge siden vi var på Beitostølen i november, og nå er vi straks ferdig. Jeg tror ikke helt at det har sunket inn ennå.

Ber om hjelp fra skiforbundet

Klæbos popularitet er på stigende kurs og vil ventelig bare stige mer og mer i tiden framover. Det er han også selv klar over.

– Hvor viktig er det at du bremses med tanke på markedsaktiviteter kommende sesong? ville VGs mann vite

– Det har vi snakket om, og jeg tror at også skiforbundet er enig. Det handler om å gjøre mye likt som i år. Det har vært en viktig grunn til at vi har lyktes. Vi har fått ro og fått til ting på treningsfronten som har vært planlagt. Det har ikke vært altfor mye annet å holde styr på. Det tror jeg er viktig å passe på. Noen ting må man være med på, men man må passe på totalbelastningen. Det kommer en vår nå der det er mulig å være på litt. Men når det starter opp for alvor igjen, er det viktig å passe på. Det tror jeg både pappa og skiforbundet har en klar plan på.

– Det ble hevdet at mye av årsaken til at Petter Northug trakk seg ut av landslaget var fordi for mye trykk havnet på ham. Har du gitt beskjed om det samme?

– Nå skal jeg ikke si at det er jeg som tar den støyten, det er pappa. Vi ønsker å holde det på det samme nivået som har vært. Det vet også skiforbundet. De har skjønt at vi må være på lag og spille hverandre gode. Jeg må bidra til dem, og de må bidra til meg. Det er en felles greie som vi må jobbe for. Hvis vi får lagt en god plan for det jeg skal være med på, så er det mye lettere enn om jeg blir kastet inn i ting. Ofte er det slikt som tar mye energi. Dette har vi en bra dialog på, sa Klæbo.