Kjøring på norske veier om vinteren

Nyheter: Norge er kjent for sin utsøkte natur og et trollbindende vinterlandskap, og derfor er landet et ettertraktet reisemål for besøkende fra hele verden.

Men det å kjøre bil i Norge på vinteren er ikke bare en givende opplevelse, det kan faktisk også være veldig utfordrende. Snødekte og isbelagte veier kan by på mange problemer, spesielt om man beveger seg litt utenfor allfarvei. I denne artikkelen skal vi komme med noen gode tips for turister som kunne tenke seg å kjøre i Norge om vinteren.

Planlegging kan utgjøre hele forskjellen

Før man legger ut på kjøretur om vinteren i Norge, bør man planlegge ruten nøye og prøve å forberede seg på mulige utfordringer som kan oppstå. Norge er stappfull av fascinerende vinterdestinasjoner. Mange ønsker for eksempel å se nordlyset i Tromsø eller de vakre fjordene på Vestlandet. Dette er destinasjoner som er best å utforske med bil, da de gir en større frihet til å oppdage skjulte perler underveis. Men da er det viktig at bilen er i topp stand og klar til å håndtere de tøffe forholdene.

Forbered bilen

Her er noen viktige tips for å sikre at bilen gir både sjåføren og passasjerene en trygg og hyggelig kjøretur på norske vinterveier:

  • Vinterdekk: Vinterdekk gir et mye bedre grep på glatte veier og gjør bilen mye tryggere å kjøre. Fra 1. november til første søndag etter 2. påskedag er det obligatorisk med vinterdekk i Norge. Hvis du kjører med sommerdekk i denne perioden, kan du risikere å få 3000 kroner i bot om du blir tatt av politiet.
  • Piggdekk: I visse regioner er det anbefalt å sko bilen med piggdekk for å oppnå best mulig trekkraft på isbelagte underlag. Derfor bør du sjekke lokale forskrifter og værforhold før du tar en beslutning om å kjøre på pigger. Vær klar over at du visse steder må betale en avgift for å kunne bruke slike dekk.
  • Snøkjettinger: Sammenlignet med piggdekk gir snøkjettinger et enda bedre grep på utfordrende underlag. De bør festes på hjulene før man kjører inn på farlige veiseksjoner. Men her bør du være forsiktig. Feilmontering og bruk av produkter som er ikke-kompatible med hjulets spesifikasjoner kan forårsake skader. Vil du vite mer? Klikk på lenken og få mer informasjon om snøkjettinger fra nettstedet reservedeler24.co.no.
  • Kjør forsiktig: Senk hastigheten og øk avstanden mellom kjøretøyet foran, for på glatte veier vil du trenge en lengre bremsestrekning for å stanse bilen. Unngå brå manøvrer og kjør med lavt gir nedover veistrekninger med stor helning.
  • Nødsett: Ta med et nødsett i kjøretøyet. Dette bør inneholde varme klær, varme tepper, lommelykter, mat- og drikkevarer samt en fulladet mobiltelefon for å tilkalle assistanse. Et slikt sett vil komme til nytte i avsidesliggende områder hvor det kan ta lang tid å få veihjelp.

Valg av rute

For å gjøre kjøreopplevelsen i Norge om vinteren så vellykket som mulig, er det ikke bare bilen som må yte på sitt beste. Det er også viktig å velge kjørerutene med omhu ettersom veiforholdene kan variere i veldig stor grad. De store motorveiene vil generelt være godt vedlikeholdt og ryddet for snø og is, men avsidesliggende veier og fjellområder kan by på noen unike utfordringer. Her er noen ruter du bør være spesielt obs på:

  • Oslo til Bergen: Denne ruten går gjennom Norges hjerte, og kan by mange snødekte skoger, innsjøer og sjarmerende tettsteder. Vær forberedt på plutselige værskifter og stengte veier, spesielt om du tenker å krysse fjelloverganger.
  • Atlanterhavsveien: Denne kystruten på Vestlandet er kjent for dramatiske broer og vakre øyer. På vinteren er Atlanterhavsveien ekstra vakker, men utvis forsiktighet da isete forhold kan gjøre kjøreturen svært utfordrende.
  • Polarsirkelen: For å få deg et skikkelig vintereventyr bør du ta turen innom Tromsø, en by som ligger svært langt nord i landet. Her kan du oppleve nordlyset, utforsk snødekte landskap og bli kjent med de koselige nordlendingene.

Konklusjon

Gjennom å velge riktige ruter, utstyre bilen med riktig utstyr og bruke snøkjettinger når forholdene krever det, vil man være sikret en trygg og minneverdig reise gjennom Norges vinterlandskap. Og ikke glem å holde deg oppdatert på værforholdene, kjøre forsiktig og alltid prioritere sikkerheten, noe som selvsagt også gjelder ellers i året. Mer informasjon om kjøreregler på visitnorway.com.