Kjøper seg lukten av ny bil før du selger doningen

Nyheter: Røykerne blir stadig færre. Men hver fjerde røyker tar seg fortsatt en blås i bilen, viser undersøkelse.

25 prosent av røykerne tenner opp i bilen også, viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Biltema.

– Røyking i bil er ikke over. Pendling og køkjøring påkaller visst røyksuget spesielt mye. Du ser en del med vinduet åpent i rushtrafikken, sier daglig leder Tommy Fredriksen i Biltema.

Antall nordmenn som røyker daglig er halvert på 15 år. I dag sier bare 17 prosent av befolkningen at de røyker hver dag, ifølge Statistisk sentralbyrå. Hullet hvor sigarettenneren i bilen satt, er i stedet blir laderpunkt for diverse dippedutter.

For to og tre tiår siden var bilkupeene adskillig mer røyklagte. Barn var aktive passivrøykere.

– Jeg husker særlig godt en campingtur til Sverige på tidlig 80-tall, med foreldre som dampet i framsetet på en liten Fiat Panda og oss barna halvdårlige i baksetet. De foran skyldte på bilsyken, men jeg tror nok det heller var Prince Mild som gjorde susen, sier Biltema-sjefen.

Forbud

Bilens alder og bruk bestemmer mengden av røykingen, tror Fredriksen.

– Terskelen er nok lavere for å røyke i arbeidsbiler enn familiebiler, sier han

Røyking bak rattet har faktisk vært forbudt.

– Inntil slutten av 1950-årene var det faktisk forbudt for bilførere å røyke i tettbygd strøk. Det var nok fordi en regnet det som en risikohandling i trafikken. Men da røyking ble vanligere og forbundet med status og frihet, forsvant forbudet, sier rådgiver Leif N. Olsen i bilorganisasjonen KNA.

Olsen var sjef for Utrykningspolitiet fra 1976 til 1985, i bilrøykingens storhetstid. I dag snakkes det mye om trafikksikkerhet og mobilbruk i bil, men fomling med røyk kan også være trafikkfarlig, mener han.

– Røyking kan lett ta oppmerksomheten bort fra trafikken. Sigarettpakken finnes fram, sigaretten tas ut og tennes på, aske fjernes, røyken stumpes – alt mens du kjører. Dette er distraksjonsfaktorer som kan påvirke kjøringen og medvirke til ulykker, sier Olsen.

Stinkende bruktbil

En godt innrøykt bil står ikke øverst på bilkjøpernes ønskeliste.

– Det er helt klart hemmende for prisen hvis det dunster gammel sigarettrøyk av bilen du skal selge. Men hvis du virkelig går inn for det, kan lukten fjernes eller reduseres en god del, sier Tommy Fredriksen i Biltema.

Kjerringrådene er mange, men det kan også være upraktisk å kjøre rundt med eddikskåler i bilen.

– Både rensemidler og god vask kan fjerne mye lukt og misfarge. Å bytte setetrekk og matter hjelper også betraktelig. En rekke polishtyper setter god lukt. Nybillukt er en slager hos oss, sier Fredriksen.