Kjøper opp kylling­produsent og kutter leveransene til konkurrenten

Nyheter: REMA Industrier kjøper 95 prosent av Stange Gårdsprodukter, og gir samtidig beskjed om at Norgesgruppen i fremtiden trolig kan se langt etter leveranser fra den anerkjente kvalitetsprodusenten av kylling og kalkun.

Stemningen mellom Rema og Norgesgruppen har vært alt annet en harmonisk den siste måneden. Da det ble kjent at Ica-systemet valgte Norgesgruppen som leverandør rant det over for Ole Robert Reitan, som ved gjentatte anledninger har gått til strupeangrep på ledelsen i Norgesgruppen, med beskyldninger om usunn maktkonsentrasjon i det norske markedet. Reitan på sin side er beskyldt for å være en dårlig taper, da Rema-systemet også var svært interessert i å bli leverandør til Ica-systemet.

I den offisielle pressemeldingen som ble sendt ut i forbindelse med oppkjøpet av den anerkjente kyllingleverandøren, klarer ikke Rema-ledelsen å dy seg fra å sende et nytt «stikk» til Norges-gruppen:

– Vi har ikke snakket konkret om den avtalen de har med Norgesgruppen, men vi tipper vel at REMA 1000 trenger en stor del av det volumet som Stange produserer til egne butikker, sier administrerende direktør for REMA Industrier, Martin Klafstad.

Kvalitetsmerke

Stanges Gårdsprodukter leverer i dag til dagligvarekjeder, restauranter og hoteller. Blant annet er Engø Gård og Feinschmecker på kundelisten, i tillegg til Reitans største konkurrent, Norgesgruppen: Stange Gårdsprodukter eier også Stangeriet, som har eget utsalg av Stange-produkter i Mathallen i Oslo.

Omsetningen for Stanges Gårdsprodukter ble i 2012 på ca. 60 millioner.

Stange er å regne som et kvalitetsmerke i Norge. I begynnelsen var det kun utvalgte restauranter i Oslo som kjøpte Arnt-Harald Stanges saftige og frittgående kyllinger. Etter hvert har produktene blitt tilgjengelige også i dagligvarebutikker.

I dag eier matentusiastene Cie & Peder Bahre 81% av Stanges Gårdsprodukter. REMA Industrier kjøper disse aksjene, samt aksjene til Arnt-Harald Stange og en andel aksjer av daglig leder Peter Aronsen. Aronsen beholder fem prosent av aksjene og fortsetter som daglig leder av selskapet. Driften vil fortsette som før, med Arnt-Harald Stange i driften sammen med øvrige medarbeidere.

Spesialfôr

Det spesielle med kyllingene og kalkunene i Stanges Gårdsproduktere, er at de får tid til å vokse seg store, og rom til å bruse med fjærene.

Flere av Norges beste kokker har vært med på å justere fôret for å få en best mulig kjøttkvalitet. Fôret består kun av vegetabilsk hvete, havre og mais, og er helt uten vekstfremmende stoffer. Dermed bruker kyllingene lenger tid på å vokse seg store.Det er også dette som gjør dem så smakfulle, ifølge produsenten.

Fakta: Om REMA Industrier

REMA Industrier utvikler og produserer merkevarer for REMA 1000 gjennom hel- og deleide selskaper. Selskapet omsatte i 2012 for om lag 3,7 milliarder kroner, og har eierandeler i REMA Trading (100%), REMA Nonfood (100%), Norsk Kylling (100%), MaxMat (75%), Hugaas Industrier (50%), Spekeloftet (50%), Grans (50%), Kjeldsberg (50%), Staur (50%), Gram Slot i Danmark(48%) og Bama (20%).

REMA Industrier har ledende posisjoner i flere kategorier, med merker som Millim (undertøy og klær), Solvinge (kylling og kalkun); Godehav (fisk og fiskemat), Grans (øl); Siesta (appelsinbrus), Spekeloftet (pinnekjøtt), Kjeldsberg (kaffe) og Pizza Fresca (fersk pizza), i tillegg til en rekke produkter under merkenavnet REMA 1000.