Kjetil (61) skal sykle til India, får sinnafjes av mamma (88) på Facebook

Nyheter: Nå har han bestemt seg, taxisjåfør og Høyre-politiker Kjetil Utne: Sommeren 2018 legger han i vei på sykkel fra Torvet. Mål: Bangalore i India.

I dag har han ikke sykkel. Og det lengste han har forflyttet seg på tohjuling i hele sitt liv er to-tre mil.

– Hvorfor gjør du dette?

– Fordi jeg har lyst!, ler 61-åringen, og forteller at ideen om å tråkke 10.000 km ble plantet i hjernebarken av en kjenning på Facebook:

– En kjenning tipset meg om en dame som syklet til India i 2006. Jeg tolket det som en utfordring, og etterhvert kom jeg frem til at dette har jeg lyst til å gjøre. Men det henger også sammen med mitt engasjement for India og barns rettigheter. Jeg vil bruke turen til å reise penger til dette formålet. Men først må jeg få dekt kostnadene mine. Turen koster raskt 2-300.000,-.  og det skal jeg finne sponsorer til. Og det er viktig fordi turen må først finansieres, slik at givere ikke tror at de gir penger til meg, sier Utne.

Sjekk ut Norway – India – Bikeaton på Facebook 

Organisasjonen Utne brenner for er «The Concerned for Working Children» som tre ganger nominert til Nobels fredspris for sitt arbeid for at barn skal bli hørt i det indiske samfunnet.

Moren på (88) er derimot svært skeptisk til hva sønnen skal i gang med, kan Utne fortelle: 

–  Hun er 88 år og er klar og frisk på alle vis. Og hun er ganske aktiv på Facebook. Men hun har ikke gitt meg tommelen opp på postene jeg har lagt ut om dette, for å si det sånn. Heller tvert om. Jeg får sånne sinte fjes. Men det er vel slik at mødre vil alltid være mødre, humrer Utne.

Saken fortsetter etter disse annonsene: 

Siste uke for byens beste tacodeal: – For oss er taco kjærlighet, kultur, tradisjon og lykke

Taco-restaurantene kommer og går i Trondheim. Men taco kan være så mye snodig. Er du klar for en autentisk taco-opplevelse bør du finne veien til Restaurant Frida i Fjordgata.

Lei elsykkel i Trondheim

Våren er rett rundt hjørnet! Lei deg en elsykkel og dra på urban safari. Trondheim24 har to gode elsykler du kan leie.

Starter på Torvet

Går alt etter planen, tar han på seg sykkelbuksene og tråkker til for alvor i juli 2018.  Starten går fra Torvet i Trondheim, via Storlien til Stockholm.  Det er jo en jo en real styrkeprøve i seg selv på over 100 mil. I denne sammenhengen som ren oppvarming og regne.

– Så tar jeg ferja over til Riga, og sykler deretter ned til Svartehavet, via Litauen, Hviterussland og Ukraina. Så tar jeg båt over til Georgia. Da nærmer jeg meg Tyrkia. Deretter går turen langs grenseområdene til Azerbadjan og Armenia. Så er det inn i Iran og over til Pakistan. Jeg kommer til å sykle over en måned bare i Iran, forteller han.

– Det største faren er kanskje ran eller kidnapping? Hvis noen får for seg at du sitter på en formue her oppe i kalde nord?

– Ja, kanskje det. I grenseområdene mellom Iran og Pakistan skal jeg ta noen forhåndsregler. Der kommer jeg til en lovløs strekning hvor jeg faktisk har blitt rådet til å ta buss i 50-60 mil. Der har ikke myndighetene kontroll, sier Utne

Han jobber nå med å innhente mer informasjon, slik at han setter seg i stand til å gjøre de riktige valgene:

– Så er det slik at det i Pakistan visstnok er kun en grenseovergang som er åpen for vestlige, ikke så langt unna Lahore. Så da må jeg nordover. Det blir en omvei på 150 mil. Så blir det omlag en måneds sykling sørover i India langs kysten via Goa til endestasjonen Bangalore.

– 10.000 kilometer, gjennom 11 land,  oppsummerer han.

– Men du er jo ikke i form til dette. Skal du begynne å trene nå?

– Ja, jeg må nok trene litt ja. En ting er det fysiske, men det er sannsynligvis det minst problematiske. Jeg skal jo ikke råsykle nedover. Jeg regner med å sykle åtte mil om dagen. Ser jeg på ruta som helhet, så er det ganske mye flatt. De fleste som gjør slike ting er spreke i utgangspunktet.  Jeg er 63 når jeg starter. Men jeg skal bevise at du ikke må være en superspreking for å gjennomføre et slikt løp, sier Utne som har vært på tur før:

– Sist vinter gikk jeg 40 mil i India sammen med tre venner. Så jeg vet litt om hva som skal til og kjenner meg selv. Så jeg er ikke bekymret for om jeg fysisk er i stand til å gjennomføre det. Så fremt at det ikke skjer ting jeg ikke er herre over så ser jeg ingen grunn til at jeg ikke skal klare å gjennomføre de, sier Utne.

God tur, sier vi.