Rockheim samarbeider med Riddu Riddu festivalen og Márkomeannu når de i kveld arrangerer hip-hop konsert med samiske artister.

SlinCraze startet med musikk og rap bare 14 år gammel og fikk innpass på By:larm allerede som 15-åring, i 2005. Som en av få samiske rappere bruker SlinCraze, aka Nils Rune Utsi, sitt eget morsmål, og bruker sin egen kultur og oppvekst i bygda Masi i Kautokeino som fundament for sine tekster.

En oppvekst også preget av fordommer, rasisme og mobbing.

Budskapet til SlinCraze er aksept uansett religion, kultur og legning, og han er for tiden aktuell i dokumentaren ARCTIC SUPERSTAR – 100 words for snow, no word for YO!, som hadde premiere på Tromsø Filmfestival i 2016.

Maxida Märak er en protest-joiker som blant annet har markert seg i kampen mot gruveindustrien i Sápmi, og som har stukket hodet frem i kampen for samiske rettigheter.

Med ærlige og politisk ladede tekster, er hun kjent for å ofte gi «for mye» enn for lite. Maxidas kamp og karriere har fått mye oppmerksomhet i Sverige, og SVT har blant annet lagd en dokumentarserie om Maxida og hennes søster.

– Forvent hard rap og tunge elektroniske beats, mikset med joik, når Maxida Märak kommer til Rockheim med ny EP og et splitter nytt live-set, forteller prosjektleder Anne Fossen ved Rockheim.

Ajlu Valle fra Nord-Finland har tatt musikken med seg fra hjembygda Gamasmohkki, og ut til hele Europa, med sin rap på samisk, finsk og engelsk.

Han har først og fremst gjort seg bemerket med sin enestående vokalteknikk, men er også politisk engasjert: hvordan den vestlige levemåten ødelegger naturen og samenes livsgrunnlag.

Da Valle debuterte på plate i 2012, ble han den første til å gi ut et rapalbum på nordsamisk i Finland.

I 2015 ga han ut et nytt album og er blitt en velkjent forsvarer for samiske rettigheter. Med seg på scenen har Valle livebandet Trio Boogiemen.

Her kan du sjekke ut Valles låt Sáhtán ja Máhtán

Prosjektleder Anne Fossen ved Rockheim er stolt av å presentere tre sterke og viktige artister på en og samme kveld.

– Dette er folk som har noe å melde, for sitt folk, sitt levesett, sin kultur.

Hun er klar over at det hos mange kan ligge en del motstand mot at noen velger hiphop og gjør det på samisk

– Men disse artistene viser at de veldig bevisst har valgt sitt kunstneriske uttrykk. De er selektive på hva de gjør, som igjen gir en ekstra energi og trøkk, forteller Fossen.