Karina (30) har tjent over 50.000 kroner på å rydde opp hjemme

Nyheter: – Det har motivert meg veldig å sette pengene inn på en egen konto, sier Karina Mari Olsen Einarsen. Hun har tjent over 50.000 på å selge småting.

– Jeg begynte i det små for å rydde opp i tingene mine, og så har det bare ballet på seg, forteller Karina Mari Olsen Einarsen.

De siste to årene har hun solgt alt fra strømpebukser og slips til stikkontakter og sminkefjerner. Mange av tingene har kostet helt ned i 30 kroner.

– Det dyreste jeg har solgt, er en mobiltelefon til 2500, sier hun.

I løpet av to år har hun likevel fått over 54.000 ekstra inn på konto.

– Jeg håper jeg kan inspirere folk til å se at småpenger kan bli store penger. Man kan tjene mye på å selge unna bare småting, sier hun.

Hver måned deler hun hva hun har solgt, og hvor mye hun har tjent, på Instagram-kontoen @maxtominimalist.

– For øyeblikket har jeg 205 annonser ute på Finn.no. Man må være litt tålmodig – jeg hadde samboerens dressjakker ute i nesten to år, og satte ned prisen flere ganger. Så ble de plutselig solgt til noen som trengte rimelige dressjakker til konfirmasjon, forteller hun.

Inspirert av minimalisme

For Einarsen startet prosjektet med at hun så noen dokumentarer om minimalisme.

– Jeg ble inspirert til å rydde opp. Samtidig ble jeg provosert over at budskapet var at man bare skal hive ting. Tingene mine er jo noe jeg har brukt penger på og hatt glede av, og da kan de kanskje være til nytte for andre også. Det er viktig også i et klimaperspektiv, sier hun.

Hun startet så smått med bruktsalg i 2019. I 2020 hadde hun 183 salg som ga henne 32.542 kroner. Hittil i år har hun solgt 115 ting og tjent 21.654 kroner.

– Det har motivert meg veldig å sette pengene inn på en egen konto, da blir det tydelig at det faktisk blir litt penger ut av det, sier hun.

Hun har etter hvert også blitt rutinert på selve salgsprosessen.

– Jeg samler opp tingene jeg skal selge et eget sted, og legger ut annonser når jeg har tid. De fleste vil at tingene skal sendes, så jeg har en egen boks med vekt, tape og innpakningspapir, så pakkejobben skal gå raskest mulig, sier hun.

Salgsprosjektet har dessuten gjort henne mer bevisst på hva hun kjøper.

– Jo mindre jeg har, desto mindre har jeg lyst på. Nå har jeg mer oversikt og setter mer pris på de tingene jeg har, sier hun.

Hun har foreløpig ikke gått tom for ting å selge.

– Man skulle tro det ble færre ting å selge etter hvert, men det har foreløpig ikke skjedd. Nå skal jeg for eksempel selge unna en del smykker og annet tilbehør som jeg aldri bruker, forteller hun.

Utfordret andre

En annen ivrig selger av småting er Lise Vermelid Kristoffersen. Hun har skrevet boka «Pengesnakk» og driver blogg og podkast med samme navn. I 2019 startet hun utfordringen #selge100 i sosiale medier.

– Ideen om å selge hundre ting startet som et prosjekt for meg og mannen min. Vi hadde mange småting vi ikke trengte, men som ikke ble lagt ut for salg fordi det føltes som mye jobb for lite. Men jeg tenkte at hvis jeg selger hundre ting, selv om de bare koster hundre eller femti kroner hver, blir det penger av det.

Mange lot seg inspirere av utfordringen, som fortsatt ruller og går i sosiale medier. Kristoffersen selv kom imidlertid ikke helt i mål.

– I 2019 solgte jeg 97 ting. I 2020 ble det under femti – da fikk vi et barn til og var opptatt med andre ting, forteller hun.

Nå er hun godt i gang med å oppfylle målet om å selge hundre ting i 2021.

– Jeg har tatt en skikkelig sjau med å selge unna ting denne uka. Jeg har blant annet lagt ut sølvtøyet mitt på Finn.no. Det satt litt inne, men sølvtøyet blir jo ikke brukt, sier hun.

Hun har et eget sted hvor familien legger ting de har planer om å selge, og et annet sted hvor de tingene som allerede er lagt ut for salg, ligger klar til henting eller sending.

Hun anbefaler å ta for seg ett og ett sted i huset for å finne fram til ting du kan kvitte deg med.

– Det er en kjempestor jobb å lage hundre annonser, men det går raskere hvis du legger ut flere ting når du først er i gang. Du kan for eksempel gå gjennom kjøkkenskapene og se hva som ligger ubrukt der, eller gå gjennom klesskapet, tipser hun.

Slik lykkes du

Det meste Kristoffersen selger, legger hun ut på Finn.no.

– Unntaket er voksenklær, hvor jeg bruker appen Tise, og bøker, hvor jeg bruker nettsiden Bookis. Enkelte ting har jeg også solgt via Facebook-grupper, blant annet tøybleier i et tøybleieforum, sier hun.

Hun har mange tips til hvordan du lykkes med bruktsalget.

– Bildene har mye å si, det er jo en salgsannonse du lager! Ta bilder i dagslys, råder hun.

Overskriften må fortelle tydelig både hva tingen er, og eventuelt merkenavn.

– Nå har jeg en annonse for en Kähler-vase ute, og da bør både ordet «Kähler» og «vase» være med i tittelen. Det er også viktig å ha med all relevant info i teksten, som størrelse og tilstand, da slipper du å svare på alt folk lurer på, sier hun.

Når annonsen er lagt ut, bør du være tilgjengelig for å svare på henvendelser.

– Hvis det går lang tid før folk får svar, kan de miste interessen, sier hun.

For å få solgt, må du også sette riktig pris.

– Prisen er avgjørende for om du får solgt, og eventuelt hvor raskt. Her må du vurdere om det viktigste er å bli kvitt gjenstanden fortest mulig, eller om du vil ha høyest mulig pris. Jeg legger gjerne ting ut til en litt høy pris først, og setter ned prisen etter hvert hvis jeg ikke får solgt, sier hun.

Å ta hensyn til sesong er også avgjørende for hvor raskt du får solgt.

– Nå er tiden for å selge ski og skøyter, mens bunadsskoene bør vente til mai, sier hun.

Blir mer prisbevisst

Kristoffersen sender varene dersom kjøper ønsker det, men foretrekker at de henter ting selv.
– Det enkleste er jo hvis folk kan komme og hente, det tar litt tid å pakke inn og sende. Men å møte folk for eksempel på Oslo S for å overlevere småting gidder jeg ikke, det blir for mye jobb for lite, sier hun.

Hun forteller at selv om det å «selge hundre» først og fremst var et tiltak for å få inn noen ekstra penger og få ryddet opp hjemme, har det også flere positive bieffekter.

– Når man ser hvor mye jobb det er å kvitte seg med ting, blir man kanskje også mer bevisst på hva man tar inn, sier hun.

Hun tror også man blir mer prisbevisst.

– Man får mindre lyst til å kjøpe nytt, fordi man ser hvor mye og til hvilken pris man kan kjøpe ting brukt, sier Kristoffersen, som også er en aktiv kjøper i bruktmarkedet.

– Det er rutine for meg å alltid sjekke Finn.no først, familien min har alltid kjøpt og solgt brukt. En litt morsom historie er at mamma kjøpte noe av mannen min på Finn.no – før vi møttes, sier hun.