Karianne Tung (Ap) blir statsråd

Nyheter: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet er navnet på regjeringens nyopprettede departement. Karianne Tung (Ap) fra Trøndelag blir statsråd.

– Vi gjør denne endringen fordi det er noen politikkområder som vi må ha enda større oppmerksomhet om i tida framover. Økt bruk av teknologi og digitalisering påvirker hverdagen til hver og en av oss, men også samfunnet som helhet. Det gir enorme muligheter, men krever også kunnskap, styring og regulering. Nå får vi en egen statsråd som skal jobbe tett sammen med mange andre i regjeringen på dette sentrale feltet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Kommer fra Trondheim Tech Port

Det er Karianne Tung som blir statsråd i det nye departementet. Hun har vært daglig leder for interesseorganisasjonen Trondheim Tech Port i tre år.

Digitaliserings- og forvaltningsministeren vil også få ansvar for blant annet statlig personal- og arbeidsgiverpolitikk, drift og utvikling av statsforvalterne, og byggingen av det nye regjeringskvartalet. Hun vil i tillegg få ansvar for regjeringens tillitsreform.

Mulig arvtaker til Ottervik

Tung satt i fire år på Stortinget for Sør-Trøndelag fram til 2017 og var sett på som en mulig arvtaker til mangeårig Trondheim-ordfører Rita Ottervik, men «valgte å avskrive seg selv», ifølge Adresseavisen.

Regjeringen opplyser at av praktiske årsaker vil det nye departementet først bli opprettet fra årsskiftet. Fram til da vil Kommunal- og distriktsdepartementet ha to statsråder: kommunal- og distriktsminister Erling Sande og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung.

Ved å tilføye en ny statsrådspost får regjeringen i alt 20 ministre: Tolv fra Arbeiderpartiet og åtte fra Senterpartiet.

FAKTA: Karianne Oldernes Tung

* Født 21. januar 1984 (39 år). Kommer fra Stadsbygd i Indre Fosen.

* Daglig leder i interesseorganisasjonen Trondheim Tech Port.

* Stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet for Sør-Trøndelag 2013–2017.

* Har en bachelorgrad i statsvitenskap fra NTNU.

* Blir statsråd i det nyopprettede Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Hun overtar styret av Statsforvaltningsavdelingen, Avdeling for IT- og forvaltningspolitikk og Arbeidsgiverpolitisk avdeling i Kommunal- og distriktsdepartementet.

BAKGRUNN: Støre gjør store endringer i regjeringen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom mandag ut på Slottsplassen med nytt mannskap. Borte er Anniken Huitfeldt og Bjørnar Skjæran. Inn kommer flere nye fjes.
For første gang siden han tok over som statsminister i 2021, har Støre gjort egne rokeringer i regjeringen. Fra før var det ventet at flere statsråder ville bli byttet ut.

Den kanskje mest oppsiktsvekkende endringen er at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) blir erstattet av klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap). Barth Eide har tidligere erfaring både som utenriksminister og forsvarsminister.

Flere medier har den siste uken meldt at Huitfeldt var på vei ut. En av grunnene skal være bråket rundt habilitetssakene, ifølge Dagens Næringsliv.

Skjæran ut – Myrseth inn

Andreas Bjelland Eriksen blir ny klima- og miljøminister etter Barth Eide. Han har siden oktober 2021 vært statssekretær både for Støre på Statsministerens kontor og for olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Nå jobber han 50 prosent for hver av dem.
Også fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran trer ut av regjeringen. Den tidligere Ap-nestlederen blir erstattet av stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) fra Troms. Myrseth er tidligere fiskeripolitisk talsperson for Ap.

Brenna bytter plass – Nordtun tar over

Ap-nestleder Tonje Brenna bytter post og går fra Kunnskapsdepartementet til Arbeids- og sosialdepartementet, som er et viktig departement for Arbeiderpartiet. Det betyr at arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen (Ap) fratrer stillingen.

Avtroppende Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) tar over som kunnskapsminister etter Brenna. Nordtun blir ansett som en stigende stjerne i partiet og har fått flere tunge oppgaver de siste årene, blant annet som leder av Aps energiutvalg.

I tillegg oppretter Støre et nytt departement: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Det skal ledes av Karianne Tung (Ap) fra Trøndelag. Hun har vært daglig leder for interesseorganisasjonen Trondheim Tech Port i tre år.

Gjelsvik blir erstattet

Senterparti-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum beholder samme mannskap, med unntak for én: Sigbjørn Gjelsvik (Sp) går av som kommunal- og distriktsminister. Han blir erstattet av partikollega Erling Sande.
Gjelsvik har vært kommunal- og distriktsminister siden april 2022. Han overtok da for Bjørn Arild Gram (Sp), som ble forsvarsminister. 44 år gamle Sande er i dag stortingsrepresentant fra Sogn og Fjordane og leder for transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Støres nye regjering består nå av 20 ministre, 12 fra Arbeiderpartiet og 8 fra Senterpartiet.

Fjerner «olje» fra departement

Mandag ble det også klart at Olje- og energidepartementet fra 1. januar 2024 skal hete Energidepartementet.
Departementet vil ha de samme ansvarsområdene som i dag, presiserer statsminister Jonas Gahr Støre.

– En stadig større del av vår energi kommer fra nye energikilder som vind, sol, vann og andre energiformer. Vi står midt oppe i den grønne omstillingen, og utviklingen med mer fornybar energi vil fortsette i tiden framover. Det tilsier at navnet på departementet som har energipolitikken, ikke bør fremheve noen energikilder særskilt, sier Støre i en pressemelding.

Fra samme dato bytter Terje Aasland (Ap) tittel fra olje- og energiminister til energiminister.