Julaften kom tidlig for Star Wars-fansen

Nyheter: Onsdag hadde den nye Star Wars-filmen, «The Last Jedi», verdenspremiere. Får vi endelig vite hva som skjedde etter at Rey fant Luke Skywalker på et forblåst skjær?

Noen har vært våkne hele natta, eller jobbet i ukesvis med kostymer. Flere har tatt fri fra jobb og skole, og en heldig fyr har fått billetter i bursdagsgave av mamma.

I dag blir det popcorn til frokost.

Sittet oppe om natta

The Last Jedi er den åttende filmen i Star Wars-sagaen. Fra tidlig morgen hviler en herlig fryktbasert stemning over Nova Kinosenter, skapt av Stormtroopers og en rallende Darth Vader.

– Jeg er veldig spent, men jeg vil ikke vite noe eller spekulere, sier mannen inni Darth Vader-maska, Ole Sivert Øien. Hemmeligholdet er viktig for Star Wars-fans, og mange vil ikke engang se traileren på forhånd.

– Nei, jeg vil ikke se den, jeg vil ikke forvente noe. Historien er som den er, sier Marie Bjørsvik, som har sittet oppe utover natta og laget ferdig kostymet sitt.

– Hva er det med Star Wars?

– For min generasjon var det jo de første filmene fra 1977 og fremover som gjorde oss til fans. George Lucas er en god historieforteller rett og slett, det er en klassisk historie med den onde mot den pene unge mannen, du har den pene prinsessen, og du har antihelten Han Solo. Disse er fremdeles favorittfilmene for meg personlig. Men nå er jeg eldre, og har mer penger til å leke, sier Ole Sivert.

Ond utenpå, men snill inni: Ole Sivert Øien driver veldedighet i Darth Vader-kostyme

Han er medlem i Nordic Garrison Trondheim, som er innleid av Trondheim Kino for å spankulere rundt i sine Star Wars-kostymer. Fordi gruppen ikke driver kommersielt, har Lucasfilm gitt tillatelse til slik spankulering uten å kreve lisens.

– Vi tar ikke betalt for oppdragene, men oppfordrer heller til å gi penger til barneavdelingen på St Olavs. Vi drar også ofte dit for å underholde barna. Det er slike grupper over hele verden, og grunnleggeren startet dette fordi datteren hans fikk kreft, forteller han.

Den yngre generasjonen tar over, både i filmen og blant fansen. Lars Løvseth ble overrasket med kinobilletter i morges, som en litt for tidlig 11-års-gave.

– Han gledet seg egentlig til Lucia-feiring, men da jeg spurte om han ville se The Last Jedi klokka 10 istedet, ble han kjempeglad, sier mamma Lise. Selv har hun brukt flere fredagskvelder på å se de andre filmene, sånn i all hemmelighet, for å forberede seg til denne dagen.

Lars Løvseth fikk kinobilletter i bursdagsgave. StarWars-interessen har han arvet fra storebror Jostein.

– Det startet jo med storebror Jostein, som nå er 19 år. Som niåring var han skuffet over at han ikke var gammel nok til å se filmene på kino, så han skrev en søknad til kinoen for å få et unntak fra aldersgrensen. Og det fikk han! Senere ga han alle Star Wars-tingene sine videre til lillebror, og så ble han hekta. Interessen går i arv, sier Lise.

Hvor er damene?

Merete Tangstad er professor på NTNU, og ble invitert med på kino av studentene sine i dag.

Merete Tangstad synes det er rart at det ikke er flere damer i publikum.

– Jeg har sett alle de andre filmene, og synes det er artig å følge med de nye karakterene nå, som Rey og Finn. Men hvorfor er det så få damer i publikum? Her har vi jo både drama og humor, og mannlige og kvinnelige helter. Det er bare å komme!