Jose (46) jobbet som banksjef i Malaga. Nå vasker han gulv på Heimdal

Nyheter: - Det kjennes feil for en mann med min bakgrunn å vaske gulv. Men jeg er sikker på at livet vil snu seg til det bedre.

I dag er det moppen og vaskebøtta som er inntektskilden for den tidligere banksjefen og eiendomsmegleren fra Malaga:

– Selvfølgelig kjennes det feil å vaske gulv for mann med min bakgrunn og erfaring. Derfor sier jeg helst til mine spanske bekjente at jeg jobber innen service. Men jeg er en som alltid klarer meg. Derfor gir jeg alt også i denne jobben. Jeg gjør mitt ytterste. Derfor har jeg aldri fravær. Vi spanjoler er alltid positive og smiler – vi er overbevist om at ting blir bedre i fremtiden, sier Jose Antonio, som i dag jobber full tid som renholdsarbeider i renholdsbedriften Insider.

Full krise

August 2012: Panikk og full krise er ordene som brukes for å beskrive tilstanden i spansk økonomi. Nedturen er den verste som har rammet landet side Franco styrte med jernhånd.

Den tidligere statsministeren Felipe Gonzalez til sier til internasjonale medier at landet er rammet av verste krisen de noensinne har opplevd og kaller det en nødsituasjon. En hel banksektor står på randen av stupet. Den gigantiske lånefinansierte, eiendomsboblen har sprukket og regjeringen kjører på med brutal innstramningspolitikk. Massive kutt i de offentlige utgiftene. Skattene økes og staten går til masseoppsigelser av ansatte. Resultat: En rekordhøy arbeidsledighet på 27 prosent.

Jose Antonio er en av mange. Han har nettopp kommet hjem fra ferie. Første dag på jobb får han beskjed om at festen er over. Banken han var leder for ble nedlagt på en måneds varsel. Han og de ansatte settes på gata med en måneds oppsigelsestid.

– Det var et stort sjokk. Jeg hadde jobbet 19 år i banken, og stod nå på bar bakke. I fire måneder forsøkte jeg å få jobb. Jeg sendte Cv´n min til alle. Rundt meg ble situasjonen bare verre. Venner og bekjente mistet alt. Jobber, hus og biler. Situasjonen gikk fra svært bra til katastrofalt dårlig svært raskt. Jeg skjønte at jeg måtte foreta meg noe, sier Jose Antonio.

Muligheter i Trondheim

En spansk slektning i Trondheim tipser om muligheter i Trondheim. Et firemåneders intensivkurs i norsk senere sitter Jose på flyet til Trondheim. Han får jobb som renholder i Insider:

– En stor overgang for en som er vant til annet arbeid, og ikke minst et annet klima.  Jeg spurte meg selv hva jeg egentlig drev med, da jeg kjørte ut i snødrevet midt på natta for å vaske Bunnprisen på Nyborg. Bilen skled sidelengs på veien på det glatte føret. Så går ut jeg ut av bilen, sklir og faller langflat på ryggen. Den norske vinteren er ingen spøk, forteller Jose.

Hjemme har han to barn på 16 og 23.

– Jeg jobber for å hjelpe dem med å få seg en universitetsutdannelse, sier 47-åringen, som har tro på at situasjonen vil endre seg til det bedre:

– Vi spanjoler er alltid optimister, og og tror alltid at ting vil endre seg til det bedre, sier Antonio med et stor smil.

PS: Kanskje er det lys økonomene ser i enden av tunellen for for Spanias økonomi: I midten av januar kunne landets økonomiminister rapportene den sterkeste veksten på nesten seks år. For første gang siden den store krisen, ser spanjolene konturene av et annet scenario.

Søker etter partner for eiendomsbusiness

Tidligere banksjef og eiendomsmegler Jose Antonio Reyes er på utkikk etter en norsk partner som kunne tenkt seg å investere i eiendom i Malaga.

– Mulighetene er store i Spania nå på grunn av krisen. Den som har mulighet til å investere i eiendom skal vite at prisene er i enkelte tilfeller er ned 50 prosent i Malaga. For rundt to millioner kroner er det mulig å kjøpe eiendommer med egen strandlinje, sier Reyes, som er på utkikk etter en norsk businesspartner.

–  Min bakgrunn som eiendomsmegler gjør at jeg kjenner markedet og mulighetene svært godt. Jeg kjenner også til det som kan gå galt, sier Reyes som er overbevist om at Spania vil komme seg ut av den økonomiske hengemyren landet har befunnet de siste årene.