Jonsvatnet: Full klaff i jakten på storgjedda

Nyheter: Morten Rathe har brukt utallige timer på jakt etter stor gjedda. Det har gitt resultater.

annonse:

Sikre deg billetter nå: Norges lengste festival på Fosenkaia

Storgjedda er av mange regnet som en av de ypperste sportsfiskene. Den blir stor og vet å gjøre skikkelig motstand når den først sitter på kroken:

– De er ganske sterke ja. Mye hopp og sprell. Nordens krokkodille er skikkelig gøy å fiske. Disse to fikk jeg nylig i Kilvatnet som er en del av Jonsvatnet. Det er to forskjellige fisker dette. Jeg tok den første på det øverste bildet forrige fredag. Den var 112 cm lang og ble tatt, på en frosk-wobbler som går helt i overflata. Rimelig heftig når det biter på så store beist. Den på den nederste bildet er 114 cm lang og ble tatt nå på tirsdag. Den ble tatt på Jerk Bait, som er en skjells wobbler som man må rykke hjem med en  kort stiv stang for å få gange på wobleren, forteller Morten Rathe, som takker Tommy Stellander og Mads Jørgensen for god håvning av fiskene.

Begge gjeddene ble målt seg satt ut i vannet igjen:

– Det er viktig å ta vare på de store individene i slike vann. Det går enda større individer i Kilvatnet, sier Rathe som er kokk med fartstid fra kokkelandslaget med egen cateringvirksomhet:

– Gjedda er en fin matfisk. Så lenge man tilbereder den riktig, sier Rathe som anbefaler denne oppskriften:

Gjeddekaker

• 1 kg beinfri gjeddefilet
• 1 ss salt
• 2 ss potetmel
• ½ neve ferske estragonblader
• 1 stk egg
• 2 ss hakket gressløk
• 5 dl melk
• 1 sitron

1. Flatrens fisken, og vask og tørk fisken godt. Filiter fisken og fjern skinnet. kutt ut fine fiskestykker og skrap fiskebeinenen fri for kjøtt med en skje.

2. Mal fisk, salt og potetmel 2 ganger. Spe med halvpisket egg og melk, arbeid væsken godt inn mellom hver gang, til passende konsistens. Tilsett finhakket gressløk, og estragonblader til slutt. Vend inn finrevet skal fra en ½ sitron.

3. Ha litt vann på hendene og på ei spiseskje, og form runde, litt flattrykte kaker. Stek de gyllne brune i smør og la dem ettersteke på svakere varme til de er gjennomstekt.

4. Ha noen dråper sitron i stekepanna og band med smøret.

5. Server med kokte poteter og en god råkost salat. Gjerne med eple, fennikel og gulrot.