Trondheim24s redaksjonelle dekning av byens blomstrende restaurantbransje støttes av ASKO Servering – stolt leverandør av produkter, tjenester og matfaglig kompetanse til Trondheims restauranter. 

annonse:

VI HAR MARKEDETS BREDESTE GROSSISTSORTIMENT OG MEST INSPIRERENDE NETTHANDEL. TA KONTAKT MED ASKO SERVERING

Solid, vellaget mat til hyggelige priser trekker folk. Det gjør også månedlige arrangementer som NaboJazz og barnesøndager i kaféen:

– Vi fridde til bydelen med god og billig mat helt fra starten av, forteller kafèleder Johannes Myklebust til trondheim24. 

Selvbygging

– Vi har bygd alt av interiør i kafeen selv sammen med blant annet snekkerkompiser fra Svartlamon. Kjøkkenet fikk jeg tegne selv og med god hjelp fra kokkevenner ble det veldig bra. Kokken vår sier at han er veldig fornøyd. Fra starten av var det egentlig ikke planlagt en kafè på Rosendal Teater men heller en slags serveringsbar, en slags forlengelse av foajeen som ligger i det nye tilbygget. Men det har utviklet seg til noe mye mer siden vi åpnet i august. Folk sier det er hyggelig å jobbe her, og gjestene sier det er trivelig å komme hit. Vi har hatt god omsetning fra dag én. Det her kommer til å gå bra tror jeg, smiler Myklebust fornøyd.

God sunn mat til lave priser

Myklebust forteller om kaféens matfilosofi:

– Vi holder et lavt prisnivå og satser på sunn mat med mye grønnsaker, og er bra på kjøtt-, fiske- og vegetarretter, og skal også ha vegansk mat på menyen. Vi bytter menyen ofte, og har en dyktig kokk, og flinke og trivelig kaféverter. En gang i måneden har vi barnesøndag med barneforestillinger og tegning på gulvet. Barna får løpe rundt i hele huset, og da trenger vi å ha sunn mat som barn liker i kaféen.

Kokken Javier Chicas og kafèlederen sitter i baren og planlegger menyen til et stort selskap de har fått bestilling på neste uke.

– Vi hadde ikke nok glass til så mange gjester, og måtte dra opp å kjøpe glass på IKEA. Siden vi åpnet i august har vi hatt mye å lære med å drive restaurant lønnsomt, hele tiden passe lønn, innkjøp og kostnader. Med variert sunn dagens-meny til en rimelig pris er det en stor fordel for oss å ha en dyktig kokk, sier Myklebust.

Arbeiderklassekino og fotballpub

Da Rosendal Teater åpnet i august i fjor hadde Teaterhuset Avant Garden allerede overtatt det ærverdige byggets navn. Det var en helt bevisst beslutning som handlet både om å ivareta respekten for sjelen som sitter i veggene, samtidig som Teaterhuset Avant Garden ønsket å signalisere et bredere tilbud i nytt bygg.

Rosendal-huset har vært kraftsted for underholdning og subkultur i hundre år. A/S Rosendal Teater ble opprettet i 1920 av margarinfabrikant Arnfinn Heje, og pianofabrikant Karl Hals-Olsen. Heje og Hals-Olsen var opptatt av film og kino, og hadde agentur i Norge for MGMs filmer.

Helt fra starten i 1920 har Rosendal Teater vist teateroppsetninger, hatt kinodrift, og holdt konserter. Pianohandler Jonas Kaabø i Trondhjem var aksjeeier og daglig leder fram til Trondhjem kommune leide kinoen. Kinoen fikk anlegg for lydfilm i 1931. I 1957 kjøpte Rosendal Kino alle aksjene i Rosendal Teater. Galleriet ble bygd om for å gjøre plass til et nytt maskinrom i 1969.

Rosendal Kino var kjent som byens barne- og westernkino store deler av 1900-tallet. I desember 1986 ble John Wayne i Rio Bravo den siste som fikk ri over lerretet i kommunal regi. Trondheim Filmklubb og Cinemateket flyttet inn på Rosendal Kino høsten 1993. Cinemateket og Trondheim filmklubb la ned i 2010.

Tre venninner

Tre venninner treffes til lunsj på Rosendal kafé onsdag formiddag. De er selv en del av husets historie og har mye å fortelle. Anne Kathrine Elvinesdatter Stern, nærmeste nabo til Rosendal sitter i sammen med venninnene Bente Kristin Larssen og Wilma Haagaas.

Anne Kathrine forteller at hun har vært her på kino, kulturnatt, og med broren sin på fotballpub i alle år.

– Jeg var her på operette, sier Bente Kristin.

– Jeg var her på Transjoik, sier Wilma.

Image with visual paralax effect

På 2000-tallet var det flere sporadiske eksklusive konserter og festivaler der artister og publikum fikk nyte Trondheims beste lydanlegg som befant seg nettopp på Rosendal.

– Jeg var her og vant Trøndersk mesterskap i rock i 1989, forteller Myklebust.

Han pakker ivrig ut en pall med barnestoler som nettopp er blitt levert på rampa.

– Vi har endelig fått barnestolene til kaféen. Det er høye krav til sikkerhet, samtidig som vi ville ha
noen som ser bra ut også. Jeg ble veldig fornøyd med disse, smiler han.

Rosendal Kafé har allerede fått stamkunstnere. Her finnes kaffe, suppe og bra Wi-Fi:

Torstein Andersen, som var med å starte den frie teatergruppa Studio Teater, sitter ved et kafébord og skriver på sin forestilling om Jens Bjørneboe:

– Jeg er her og jobber på onsdager og noen ganger på fredager, sier Andersen.

– Kaféen som møteplass er viktig for hele huset. Framover planlegger vi flere forskjellige arrangementer som bokbad og foredrag. Det finnes ingen grenser for hva vi kan finne på framover i dette generøse huset. Vi gleder oss til vår og sommer når folk kan sitte å kose seg med vin eller is på uteservering langs gata bortover i Innherredsveien, sier Myklebust og slår begeistret ut med armen mot gata.

Michelinkokk fra El Salvador

Kjøkkensjef og kokk Javier Chicas er utdannet i hjemlandet, der han jobbet som kokkelærling på en restaurant i hovedstaden San Salvador.

– Det var en nabolagsrestaurant som ligner på Rosendal, forteller han.

Image with visual paralax effect

Så reiste jeg til San Francisco og jobbet i Michelinrestauranten Astor som lærling i seks måneder, det var også en nabolagsrestaurant med kulturarrangementer, forteller Chicas.

Han reiste tilbake til San Salvador og startet en PopUp-restaurant med økologiske, lokale råvarer. Der var ikke kundegrunnlaget godt nok, så han reiste videre og kom til Danmark der han blant annet jobbet i en Michelinrestaurant:

– Det var en restaurant med høy kvalitet og mye arbeid. Jeg ble sliten av å jobbe 18 timer om dagen, og sluttet etter ett år.

Javier kom til Norge da han fant en jobb i restauranten «vertshuset» på Røros Hotell. Der ble han i ett år før han flyttet til Trondheim.

Image with visual paralax effect

Han jobbet på forskjellige kjøkken i Trondheim, og endte opp på Credo. Der ble han i tre og ett halvt år.

– Jeg har vært heldig med karrieren og fått mye bra erfaring fra forskjellige steder. Som for eksempel restauranten Manfred i Danmark, der likte jeg å jobbe. De hadde 95 prosent økologiske lokale råvarer av høy kvalitet, og en følelse av rock n´roll. Jeg ville gjerne komme på samme type sted, det har jeg fått på Rosendal, stråler Javier.

– Jeg prøver å legge litt av latinamerikanske matdetaljer i menyen, og bytter meny minst to ganger i uka. Vi har forskjellig snacks og tapastype mat i baren, så folk kan komme sammen uten å bruke masse penger.

Rosendal Kafé er «limet» innad og utad, og til fortiden

– Vi har mange takknemlige gjester; de som gikk her på kino og så indianerfilmer fra 30-tallet. De som har vært her på fotballpub eller Trondheim filmklubb som holdt til her i mange år. De som har vært her på kino da de var unge har fått en kafé med god mat og trivelig atmosfære i sitt nærområde, så de ikke behøver å dra til byen for å møtes på kafé, sier Myklebust entusiastisk.

Image with visual paralax effect

Kafevert Terje Bjørndahl. 

– Lademoen er Trondheims gamle industri- og arbeiderbydel. Kunstnere og musikere har kunnet etablere seg her i billige lokaler og boliger de siste 40 årene. Bydelens resurser bidrar til Trondheims rike kulturliv, og har lokale krefter til å bidra til det allsidige kulturtilbudet på Rosendal Teater framover. Som for eksempel naboene Jovan Pavlovik og Anne Fossen med balkanfetivalen, som ble direktesendt fra kaféen i Jungeltelegrafen på P2 radio i helgen. Alle kan henge opp plakater for arrangementene sine her i kaféen, opplyser Myklebust til slutt.