De to er å høre på låtene «Drittsekk» og «Våpen».

– Det er en kul ting å vise at det passer å gjøre duetter både med en rapper og med en av de flotteste kvinnevokalene vi har. Det er kanonbra folk, som har hatt parallelle karrierer til min egen og som jeg selv har vært fan av, sier den albumaktuelle artisten.

For Janove blir det fort kjedelig å gjøre det samme. Derfor har den tidligere Kaizers Orchestra-sjefen komponert alt fra rock til musikk for teater og symfoniorkester.

Bare ikke jazz

– Hvorfor? Fordi jeg har behov for å lytte til all slags musikk. Min Spotify-liste er nok som folk flests; alle slags sanger om hverandre. Slik liker jeg å komponere også. Jeg trives godt med variasjon i sjanger, også på samme album.

Det eneste han holder seg unna?

– Jazz! Der må man ha jazzkunnskap, hevder mannen som klassisk uskolert stormet inn i å komponere et bestillingsverk for et helt symfoniorkester til åpningen av Stavanger konserthus.

– I all denne variasjonen, hva er fellesnevneren for musikken du komponerer?

– At det alltid er en beat; noe rytmisk med hooklines og riff som gjør låtene umiddelbare, og at det er noe romantisk – og litt storslått – over dem. Samt at de egner seg best live og «virker best» med publikum til stede, lyder Janoves egen karakteristikk.

Image with visual paralax effect

Ane Brun synger med Janove på låten «Våpen». For første gang byr Kaizers Orchestra-sjefen på duetter – og det to stykker. Foto: Arne Bru Haug

– Mer personlig

I Kaizers-årene valgte han å gjøre som en forfatter: Skape et fiktivt tekstunivers, tidvis ganske så uvirkelig og fantastisk. Med solonystarten for et år siden var det duket for et møte med et nytt univers, der lytterne møtte «Artisten & Marlene».

– Min virkelighet – i dag er jeg en 42-åring med voksne unger – har jeg ikke klart å skrive så mye om hittil. Men som man blir eldre, blir man mer reflektert og jeg skriver mer personlig nå, sier Janove, som har begynt å bake inn egne tanker i karakteruniverset han skaper på låttekstene:

– Jeg bruker mer og mer egne refleksjoner over det å være artist, over livet og det å være skapende kunstner. Det er en livsstil, en drømmejobb, sier den tidligere Kaizers Orchestra-sjefen.

Ikke lengre, men bedre

Etter å ha solodebutert i februar i fjor kjører han tett med nytt album allerede denne uken: «Hengtmann», for å gi fansen flere låter å lytte til. Og flere låter han kan spille live.

– Mitt sterkeste kort er liveopptredener, sier han uten å nøle. Så har han også blitt kalt «en stor entertainer» av Gaffa da han i fjor turnerte land og strand rundt med de 15 låtene fra det første soloalbumet.

Janove legger ikke skjul på at han synes det var heftig å kjøre på med turné og festivalopptredener kun med sanger fra én skive. Nå bygger han ut låtkatalogen, og sier konsertene «vil ikke bli lengre, bare bedre». Om de åtte nye sangene som blir å høre, sier han:

– Nå er bandet blitt en fast gjeng, med et sound vi har skapt sammen. De nye låtene er skrevet med deres ulike sterke sider i tankene. Dermed blir det mer særpreg og spisset, med strammere, kortere låter som er liveinnspilt.

Image with visual paralax effect

Janove ba med seg rapper OnklP i studio for å gjøre duetten «Drittsekk». Det ble det stemning av. Foto: Arne Bru Haug

Stein for stein

Nå venter februarturné, der flere steder allerede er utsolgt – men hvor det fortsatt er billetter igjen blant annet på Rockefeller. Janove medgir at det er tett på forrige runde, derfor drar han og de fire bandmusikerne til 10–15 nye festivaler.

Janove, som attåt holder foredrag om merkevarebygging og planmessig arbeid for å oppnå sine visjoner og sine mål, sier til NTB at han har sine «tanker, drømmer og planer».

– Det er helt nye kort for meg nå. Kaizers holdt på i 13 år, laget 10 album totalt, og det gikk bedre og bedre. Slikt tar tid, lang tid. Jeg håper jeg får holde på i 13 år denne gangen også. I fjor la jeg grunnsteinen, nå er jeg her med stein nummer to. Jeg bygger grunnmuren, fundamentet, langsomt, så det blir stående. Lenge.

Fakta / Janove

* Janove Ottesen, f. 1975 i Bryne, komponist og vokalist som slo gjennom med Kaizers Orchestra fra debuten «Ompa til du dør» i 2001. Han skrev «95 prosent av låtene», sa han til NTB i 2016.

* Bandet slapp åtte studioalbum, som alle gikk til topps på VG-listen, samt fire EP-er, en DVD og to liveplater. Siste utgivelse var avrundingen av «Violeta Violeta»-trilogien i 2012, før bandet tok pause sent i 2013 etter intens avskjedsturnering.

* Janoves første post-Kaizers soloplate «Artisten & Marlene» kom i 2017, aktuell nå med «Hengtmann» som slippes 19. januar.

* I bandet har han Børge Fjordheim (trommer), Micke Lohse (tangenter), Gulleiv Wee (bass) og Mattias Hellberg (gitar).

* Ut på turné: 2. og 3. februar Folken, Stavanger – 9. februar USF, Bergen – 10. februar Stord Arena – 16. februar Blåfrost, Rognan – 17. februar Samfundet, Trondheim – 24. februar Rockefeller, Oslo.