Jakob (19) drar i gang festival spekket med kjente navn

Nyheter: Til helga er det klart for den aller første utgaven av Salieri-festivalen på Scandic Lerkendal.

19 år gamle Jakob Godø Nordli har allerede 15 års erfaring med sang, teater og dans. Nå er han klar med sin egen festival. Drivkraften er å inspirere andre ungdommmer til å satse på kulturbransjen.

Det blir forestillinger og konserter med en rekke kjente artister som Eva Weel Skram, Anita Skorgan, Christian Ingebrigtsen, Gunhild Sundli – og Lothepus, alias Leif Einar Lothe.

–Vi er veldig glade for at han hadde anledning til å ta turen innom oss, han er svært ettertraktet for tiden, forteller Jakob Godø Nordli.

Musiker, manusforfatter, kulturprodusent, kunstnerisk leder – og nå festivalsjef.

Lothepus, folkemusikk og familiemusikal

Vi møter han utenfor den store konferansesalen San Siro ved Scandic Lerkendal som til helgen skal fylles med teaterforestillinger, konserter og forhåpentligvis flere hundre publikummere.

Det store trekkplasteret for mange er konserten med Lothepus lørdag.

Den populære musikeren ble rikskjendis etter deltakelsen i Farmen Kjendis i fjor, men nå er det en annen side av ham festivalgründeren ønsker å få fram.

– Han har skapt industri av sin personlighet, men vi vil vise han fram som den musikeren han er – innenfor folkemusikk og visetradisjon, noe også Gunnhild Sundli er en representant for. Denne musikksjangeren  har så mye i seg, men har blitt litt utfaset av døgnfluemusikken som kommer og går.

Med venner og frivillige på laget vil Jakob Godø Nordli og Salieri festivalen utfordre publikum til å gå utenfor komfortsonen sin, og byr på et svært variert kulturprogram hele helgen gjennom.

Les mer om festivalen og se programmet her

Ambisiøst?

Lang pause, alvorlig mine, og så et stort glis.

– Jeg håper det blir fulle saler. Det er iallefall en mulighet til å oppleve en litt annerledes festival, der alle sjangre er med, og der barn og unge selv er med og skaper festivalen, sier han.

Roger Rønning ved Scandic Lerkendal er imponert over entusiasmen og innsatsviljen til den unge festivalarrangøren.

Vil profilere de unge talentene

Jakob brenner for å la unge talenter få vise seg fram.

–Dessverre er det svært få arenaer hvor de unge talentene kan få vise seg fram, og få umiddelbar respons fra mer erfarne i bransjen. Vi skal være en plattform for å hjelpe de unge til å koble seg opp mot de profesjonelle artistene slik at de kan lære, og komme seg videre innenfor den kunstformen de jobber i.

Samtidig er han opptatt av å formidle kunnskap om den mer forretningsmessige biten av kulturbransjen – noe som er helt nødvendig for å nå langt, ifølge Nordli.

Hva er det som driver deg?

– Når folk setter begrensninger og viser at de ikke har tro på at det går an, har jeg lyst til å vise at dette skal jeg få til, forteller Nordli.

Tre dager igjen, hva tenker du nå?

– Akkurat nå er det de siste øvingene på teaterforestillingene «Stemmen» og «Jungelboken» som skal sitte. Vi øver på ulike steder i byen, blant annet i Trondheim Spektrum, men vi drømmer jo om å ha vårt eget lokale på sikt, gjerne et hus med flere øvingslokaler der du som utøver kan booke deg inn, slik det fungerer på «Øvingshotellet» i Oslo, sier han.

Amatører og proffe på samme scene

Felles for begge forestillingene og konsertkveldene forøvrig er at både amatører og profesjonelle deltar på samme scene, kommer sammen og utveksler erfaringer.

–Vi har fått med oss profesjonelle utøvere innen dans, teater og musikk, og det gir en helt annen inspirasjon som ung utøver når du kan lære av de proffe, forteller han.

Siden desember har han jobbet med den nye festivalen hvor han selv er både daglig leder, hovedprodusent og kunstnerisk leder. Og hvor hans eget selskap Salieri Produksjoner står bak festivalnyskapningen.

–Jeg vet en del om hva det vil si å være ung sanger, skuespiller og produsent, og at det kan være vanskelig å få et gjennombrudd. Mange flere fortjener å bli sett. Det er også en fin måte for mitt eget selskap Salieri Produksjoner å få vise frem hva vi holder på med, sier han.

Etter å ha vært en del av Nidarosdomens Guttekor de siste ni årene, har han fått verdifull sceneerfaring etter å ha turnert både i Singapore, USA og Tyskland.

I tillegg har han drevet med teater i en årrekke og har fått øynene opp for å skrive manus og produsere egne forestillinger.

Jakob har derfor ekstra store forventninger til helgens premiere på «Stemmen» – som også er åpningsforestillingen på fredag.

– Dette er et samtidsteaterstykke basert på sitater, historier og sanger knyttet opp mot diskriminering, et tema som jeg har vært opptatt av veldig lenge, og kanskje den forestillingen jeg er mest nervøs for. Det er en veldig spesiell forestilling, på grensen til sær, men den er veldig fin.

–Det har vært et tøft materiale å jobbe med, men jeg tror det jeg har samlet klarer å levere noe helt spesielt, forteller den unge festivaldirektøren.

Til denne forestillingen vil det delta et stjernelag av sangere, dansere og skuespillere fra rundt om i landet og det vil være en blanding av profesjonelle, anerkjente navn og en rekke lokale, talentfulle amatører, forteller Nordli.

Som et bakteppe skal en a capellagruppe improvisere frem ulike stemninger, og en gruppe dansere skal billedliggjøre historiene på scenen.

Både Gunnhild Sundli og Christian Ingebrigtsen, som også opptrer i andre sammenhenger på festivalen, er med i «Stemmen». Det gjør også en rekke profesjonelle dansere og skuespillere med hovedbase i Oslo, blant annet flere fra Det Norske Teatret.

–Hele forestillingen blir improvisert fram i løpet av den ene  formiddagsprøven vi skal ha på fredag, og eneste mulighet til å oppleve dette er å komme på den ene forestillingen klokken 18 på fredag, forteller han.

Håper på fulle hus

I løpet av helga vil det også bli nypremiere på familiemusikalen «Jungelboken» – et stykke for og av og med barn og unge, som han satte opp første gang i 2015. Regien er ved Sissel Tørring Brattli, og musikalsk leder er det 19 år gamle pianotalentet Jonas Skare Hammeren.

Godø har sammen med Selina Stoane hatt koreografi, og forestillingen var den aller første produksjonen han gjorde med sitt eget selskap.

–Når du ser på det store forhåndssalget til søndagens «Jungelboken» tyder det på at det er et stort behov for et variert kulturtilbud til barn og unge, så jeg håper på fulle hus, sier den allsidige kulturprodusenten.

Da han skulle finne et egnet lokale falt valget ganske fort på hotellet på Lerkendal, rett og slett fordi han også her ville utfordre et relativt nytt hotell til å gjøre noe annerledes, og til å bli synlig som arena for kunst og kultur.

Noe arrangementsleder ved hotellet Roger Rønning synes er imponerende

–Det står virkelig respekt av det han satser på her, han gjør jo nesten alt selv, og viser et enormt pågangsmot og ambisjonsnivå, det blir veldig spennende å se hvilken respons han får, sier Rønning.

Og understreker:

– Vi vil gjerne være med å heie fram unge talenter, uansett bransje, sier Rønning.

19 år gamle Jakob Godø Nordli startet sitt eget selskap Salieri Produksjoner for et par år siden. Til helgen står han i bresjen for den nystartede kulturfestivalen Salieri festivalen og inviterer til konserter, teater og dans i mange former og sjangre på Scandic Lerkendal.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre