Mange, nye og gode bedriftsideer løftes fram og feires under gründernes Oscarfest, Innovator, 27.august.

– Gode ideer er verdt en fest. Gründere som våger å satse og vinner i konkurranse med andre, fortjener å skinne litt. Det skal de sannelig få gjøre på årets Innovator, forteller prosjektleder Simon Lie, fra NTNU, i en pressemelding.

Fire klasser

De unge gründerne er nominert i fire ulike klasser og har dermed allerede utkonkurrert en rekke andre ideer eller bedrifter i etableringsfasen på vegen mot den røde løperen på Innovator. Klassene er Startstøtte, Take-Off, Venture Cup og Ung Innovasjonspris.

Den gjeveste prisen er kanskje Startstøtte, Midt-Norges største etablererstipend på 500.000 kroner. Tre bedrifter konkurrerer om denne prisen:

Solution Seeker er et beslutningstøtteverktøy for oljeindustrien. De tar mål av seg å erstatte mye av ingeniørenes skjønn og erfaring med matematiske modeller. Det er operasjoner i oljebrønnene som skal optimaliseres ved hjelp av Solution Seekers teknologi.

Seram Coatings bearbeider silisiumkarbid slik at det kan brukes som coating på maskindeler. Det gjøres ved hjelp av en spraymetode. Resultatet blir mer slitesterke maskindeler. Nå jobbes det med å ta den nye teknologien ut i markedet.

Staaker har utviklet en droneteknologi. Gleden over frikjøring og toppturer på ski ga ideen til dronen. Den følger deg hele vegen fra toppen og ned til bunnen av bakken mens den filmer. Gründerne har massemarkedet som er interessert i utendørsaktiviteter som kundegruppe. Dronen må være enkel å få med seg på tur og skal styre seg selv.

Islero er studentbedriften som ønsker å åpne aksjemarkedet for folk flest. Her deles kunnskap og analyser over samme lest som musikk-bransjen bruker Spotify. Islero har allerede slått ut konkurrentene i forretningsplankonkurransen Take-Off, og vil motta sin premie på 100.000 kroner under Innovator. https://islero.com

Det skal også kåres regionale vinnere i to ulike klasser i forretningsplankonkurransen Venture Cup. Picterus og AviDrone stiller i hovedklassen, mens Jobbr og FlowMotion er konkurrenter i entreprenørklassen.

Picterus utvikler en app som skal hindre gulsottdødsfall. Ved hjelp av avanserte matematiske modeller utviklet ved NTNU kan appen diagnostisere hvor alvorlig gulsott nyfødte har uavhengig av hudfarge. Årlig dør 114.000 babyer som følge av gulsott i u-land. Også i i-land fødes annenhver baby med gulsott, noe som betyr mange unødvendige kjørerturer til og fra sykehus. Babyen fotograferes og bilde av hudfargen sørger for diagnostisering slik at nødvendig behandling kan settes i gang raskt.

AviDrone vil utvikle en bærbar skredsøkerdrone til å ta med i vinterfjellet. Dronen passer i sidelomma på ryggsekken. Hvis uhellet er ute vil den på egen hånd kunne lete etter personer som er begravd i snøen. Dronen sparer dyrebare minutter i gjennomsøk av skredområder, dette kan spare liv.

Jobbr utvikler en delingsplattform for småjobber. Studenter med mye fritid og lite penger skal hjelpe folk ut av tidsklemma, ved å rake plener, lufte hunder og passe barn.

Dette gjør sikrer at jobbene formidles kjapt, trygt og hvitt.

FlowMotion utvikler verdens første robuste og vannavstøtende stabilisator for GoPro kamera. Uansett om du står på ski, løper, sykler eller bare vil lage morsomme videoer vil FlowMotion løfte kvaliteten på filmene dine til et nytt nivå. Ved hjelp av sensorer og elektriske motorer holdes kamera helt i ro, mens brukeren beveger seg i stor hastighet.

Vinnerne i de to klassene i Venture Cup får hver 70.000 kroner.

Ung Innovasjonspris er en nasjonal konkurranse rettet mot kvinnelige entreprenører særlig innen teknologi og realfag. I år konkurrerer Nuria Espellargas fra Seram Coatings med Christine Spiten fra BluEye Robotics og Guro Grytli Seim fra One Earth Designs.

Seram Coatings er også nominert til Startstøtte.. BluEye Robotics har satt seg som mål å utvikle undervannsdroner som vil revolusjonere opplevelsen av å utforske havet. Den tar brukeren ned på dyp som tidligere var utilgjengelig for hvermannsen.

One Earth Designs ønsker å bidra til å løse verdens miljøutfordringer gjennom å tilby mennesker solenergi. Fram til nå har de solgt solgrillen SolSource og framover skal de videreutvikle til et helhetlig energisystem for husstander.

Ung Innovasjonspris støttes av Trondheim kommune og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Vinneren får 200.000 kroner.

Se mer på:

http://www.ntnu.no/pfn/innovator/

Program:

https://www.ntnu.no/pfn/innovator-2015-program/