Ingen skadd, men mange husløse etter brann i Levanger

Nyheter: Minst åtte personer er husløse etter brannen i den vernede trehusbebyggelsen i Kirkegata i Levanger sentrum. To leilighetsgårder har store brannskader.

– Brannvesenet har kontroll, men det er fortsatt flammer innvendig i bygningen. Det er en gravemaskin som skal ta ned seksjoner slik at brannvesenet får kommet til der det brenner, sa politiets innsatsleder Torstein Hansen til Adresseavisen klokken 8 tirsdag morgen.

Trønder-Avisas direktebilder fra brannstedet viste at det fremdeles kom røyk fra bygningen i Kirkegata klokken 9, og at en gravemaskin var i gang med riving.

– Brannvesenets intensjon er å rive minst mulig, men rive det som er nødvendig for å slukke dette totalt, sier Hansen.

Ingen kom til skade, og alle er gjort rede for etter den kraftige brannen i Levangers eldste boligområde natt til tirsdag. Til sammen ble 20 personer evakuert som følge av brannen.

Levanger kommune opplyser at åtte av de evakuerte bor i trehusene som brant, mens de øvrige tolv bor i nabobygården Sundet terrasse og ble evakuert på grunn av røykutviklingen.

I 9.15-tiden melder kommunen at disse nå får lov til å flytte tilbake, selv om brannen ikke er slokket.

Saken fortsetter etter bildekavalkaden

Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Slukningsarbeidet etter brannen i den gamle trehusbebyggelsen i Levanger fortsetter tirsdag morgen.
Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Tragisk

Nødetatene fikk melding om brannen rundt klokken 1.30 natt til tirsdag, og like over klokken 2 ble det meldt om full overtenning. Brannen startet i et eldre trehus i Kirkegata 13A og spredte seg til nabogården 13B.
– Det er en tragisk brann som har rammet trehusbyen. Vi er nå først og fremst glade for at alle er gjort rede for. Kriseteamet står klar til å hjelpe de som er berørt av brannen, sier kommunedirektør Peter Ardon i Levanger kommune i en pressemelding.

Politiet på stedet sier til Trønder-Avisa at de mener det er dekning for å si at brannen startet i en leilighet i Kirkegata 13A.

Det ble opprettet et evakueringssenter på Backlund hotell. Den første timen var det litt uklart hvor alle beboerne var, men ved 3.30-tiden var alle gjort rede for.

Politiet meldte klokka 3.45 at beboere i Levanger sentrum bør lukke vinduer, luftventiler og dører for å hindre å få røyk inn i hus og leiligheter.

Ikke slokket

Marius Sandnes i 110-sentralen sa ved 4-tiden til NTB at brannmannskapene hadde kontroll på flammene, og at det ikke lenger var fare for spredning.
– Brannmannskapene har nå fått hjelp fra Stjørdal. Det er nok en stund til dette er helt slokket, sa han.

– Alt av tilgjengelig mannskap i Levanger rykket ut til brannen. Mannskapene fra Levanger fikk bistand fra brannvesenet i Verdal, fortalte 110-operatør Eirik Helland i Midt-Norge 110-sentral til NTB rett etter den første brannmeldingen.

Fredet trehusmiljø

De to bygårdene som brant, er blant de eldste i Levanger og ligger i den sørlige delen av det fredede, historiske trehusmiljøet i byen. Området regnes som et trehusmiljø av nasjonal verdi, ifølge Riksantikvaren.
– Dette er et eksempel på urbane trehusmiljø slik de fremsto ved inngangen til 1900-tallet, og det er godt bevart, sa daværende klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) da området ble vernet i 2018.

Noen av de eldste byggene i sentrum

Begge byggene er kategorisert med høyeste verneverdi, skriver Levanger kommune i en pressemelding.
Forretningsgården langs Kirkegata, kalt Bamberggården ble oppført året etter bybrannen i 1877. Det er en hvelvkjeller under deler av Bamberggården som stammer fra 1600 til 1800-tallet. Uthuset i bakgården ned mot sundet ligger like sør for det historiske gårdstunet på Levanger gamle gård. Det var opprinnelig lager og stall, men ble bygd om til bolig på 2000-tallet. Begge bygningene har vært ombygd flere ganger tidligere, og tilbakeført til opprinnelig stil.

Begge de to brannskadde bygningene er noen av de eldste i sentrum.

– Begge gårdene har en viktig historie, er veldig synlige og viktige i bybildet. Dette er et stort tap for kulturmiljøet i Trehusbyen, sier byantikvar Tove Nordgaard.

Fylkeskommunen forvalter det fredede Levanger kulturmiljø. De er varslet, og er på stedet. De skal dokumentere bygningen før de starter riving med gravemaskin.