Beboere på Møllenberg leier inn vektere for å stoppe fyllebråk

Nyheter: Politiet i Trondheim er klar over forholdene, men innrømmer at de ikke alltid har ressurser til å rykke ut.

Trondheim24 har i høst satt søkelyset på Møllenberg som boligområde, og for et par uker siden skrev vi om familien McSkræken. De er en av mange nyetablerte familier som stortrives og gjerne vil bo i området, men som ofte opplever fyll og bråk i nabolaget, særlig i helgene.

Seksjonsleder for vakt og beredskap ved Sentrum Politistasjon, Torkjel Rendal, opplyser til trondheim24 at politiet i Trondheim er klar over forholdene i det sentrumsnære boligområdet, men innrømmer at de ikke alltid har ressurser til å rykke ut.

– Vi har særlig fokus på festbråk i helgene og vet at dette er et stort problem, men vi vil alltid foreta en prioritering ut fra hva som er mest alvorlig, forteller han til Trondheim24.no.

Han kjenner til flere tilfeller der sameier og borettslag har leid inn private vaktselskap for å stoppe bråk og festing i sine egne bygårder.

Driftskoordinator i Securitas Trondheim, Asbjørn Sævik, bekrefter at de har en rekke vaktoppdrag for sameier og borettslag over hele Trondheim.

– Jeg kan ikke spesifikt si hvilke adresser vi har vært på, men på et generelt grunnlag kan jeg bekrefte at vi har avtaler med borettslag i og utenfor bykjernen, forteller Asbjørn Sævik.

Torkjel Rendal er seksjonsleder for vakt og beredskap ved Sentrum Politistasjon i Trondheim. Foto: Jan-Are Hansen.

Han ønsker ikke å si eksakt hvor mange slike avtaler de har i Trondheim, men kan bekrefte at de utfører ulike tjenester innen vakthold og sikkerhet.

– Noen av dem har en avtale med oss om at vi kan dukke opp hvis det blir meldt inn husbråk og da rykker vi ut og tar direkte kontakt med de det gjelder, forteller Sævik.

Fredagene er verst

Ifølge Rendal ved Sentrum Politistasjon og hans kollega Mona Gikling, har politiet mye å gjøre nattestid i Trondheim sentrum, spesielt i helgene.

– Vi ser at det er mye mer vold i gatene i byen og dette er hendelser som vi må prioritere, forteller Gikling.

Det er særlig fredagene som ser ut til å være den aller største festkvelden.

På Møllenberg sist helg ble det natt til lørdag meldt om fem tilfeller av bråk.

– Vi var ute og ryddet opp i ett forhold, der festen ble bragt til opphør. Ved to andre tilfeller var vi på stedet i løpet av 30 – 45 minutter, men da var det stille på disse stedene.

I de aller fleste tilfellene kommer festbråket fra utleieboliger.

– De to siste tilfellene rakk vi dessverre ikke å gjøre noe med på grunn av alvorlige forhold som krevde vår innsats andre steder i byen, sier seksjonsleder Torkjel Rendal.

I de aller fleste tilfellene kommer festbråket fra utleieboliger.

– Ikke ta saken i egne hender

Rendal anbefaler beboerne å kontakte huseier, fremfor å prøve å ordne opp selv.

– Slike forhold er som oftest et brudd på husleiekontrakt og leieregler, så vårt beste råd til beboere som er plaget med støy er å ha dialog med den som faktisk er ansvarlig, oppfordrer han.

Han vil allikevel ikke at folk skal slutte å melde fra til politiet.

– Det ligger i vårt samfunnsoppdrag å rydde opp i slike forhold. Vi prøver å gi råd for at det skal være mulig å få til varige løsninger, slik at det som i dette tilfelle er et gjentakende problem etterhvert kan opphøre, avslutter han.