Sykepleier Ida Ødegaard var tolv år gammel da familien skulle på ferie til Tyrkia. 10.000 meter over bakken skjedde det som skulle endre Ødegaards forhold til flyreiser for alltid.
– Ut av det blå traff flyet en luftlomme. Alle skvatt til, og plutselig kjentes det som om vi var i fritt fall. Følelsen varte bare i noen sekunder, men ubehaget ble sittende igjen i kroppen lenge etter at flyet landet. Ting ble aldri det samme etter det, forteller hun.
Etter Tyrkia-ferien vokste Ødegaards flyskrekk sakte, men sikkert – fra et mildt og sporadisk ubehag i ungdomsårene til overveldende panikkangst i voksen alder. Til forskjell fra mange andre med flyskrekk lot ikke Ødegaard være å fly. Men hver gang kabindøren ble lukket og flyet takset bortover rullebanen, kjente hun hjertet hamre i brystet.
– På det verste var jeg hysterisk, og flyskrekken min resulterte i flere dramatiske episoder om bord. Aller verst var det da vi skulle ta av. Bare en ørlite bevegelse i flyskroget var nok til at jeg var hundre prosent sikker på at vi var i ferd med å dø, forteller hun.
Angst for angsten
Statistikk forteller oss at timene i lufta er hundre ganger tryggere enn bilturen til flyplassen. Slike opplysninger hjalp ikke Ødegaard.
– Hvis noen prøvde å roe meg ned med fakta og statistikk, ble jeg bare forbanna. Det er rett og slett fullstendig ulogisk for meg at et fly holder seg på vingene. Angst for angsten var også en stor del av det, forteller Ødegaard.
Gjennom årene har flyskrekken kostet 38-åringen talløse netter med dårlig nattesøvn i ukene og månedene før avreise. Da datteren ble født, var det mange som sa at angsten naturlig ville slippe taket, men slik ble det ikke.
– Samboeren min er heldigvis veldig rolig av seg og har kunnet ta hånd om ungen mens jeg gråter og hyperventilerer med hodet mellom beina. Vi har hatt mange fine ferieturer, men jeg har hele veien vært veldig redd for å overføre angsten til henne, forteller Ødegaard.
– Nok var nok
Da svigerforeldrene kjøpte sommerhus i Spania, tok Ødegaard endelig grep om flyskrekken.
– De sa at nok var nok og ga meg flyskrekk-kurs i julegave. Jeg var veldig skeptisk og så for meg at det bare ville bli nok en oppramsing av tall og fakta om hvor trygt det er å fly. Alt dette visste jeg fra før, sier hun.
Kurset ble holdt på SAS-museet på Gardermoen, der flyene lander og tar av bare et steinkast unna. Kursholder Ellen Halvorsen har vært flyvertinne siden 1989 og møter flyredde passasjerer hver dag. Hun har også skrevet selvhjelpsboken «Kapret av flyskrekk? – ta kontroll over frykten».
– Det første jeg sier til deltakerne, er at de ikke skal skamme seg over flyskrekken sin. Å være redd for å fly er en naturlig reaksjon på en unaturlig situasjon. Vi mennesker er tross alt ikke skapt for å befinne oss 10.000 meter over bakken i en liten metallsylinder, sier Halvorsen.
Kjørte til Syden
Ifølge Store norske leksikon (SNL) har om lag 5 prosent av befolkningen flyskrekk i en slik grad at de aldri reiser med fly, mens 15–20 prosent opplever angst og ubehag ved flyreiser. Det er stor overvekt av kvinner blant dem som er rammet av flyskrekk.
– På grunn av skammen knyttet til flyskrekk er det mange som sliter i årevis før de oppsøker hjelp, om de gjør det i det hele tatt, sier Halvorsen.
Folk som sliter med alvorlig flyskrekk går glipp av ting som bryllup, begravelser, barnedåp, familieferier og venneturer. For mange er dette grunnen til at de melder seg på flyskrekk-kurs.
– Jeg husker særlig en mann som flere ganger kjørte bil fra Nord-Norge til Syden, en tur som tok nesten tre dager hver vei. Til slutt orket ikke familien å være med lengre, og valget ble åpenbart: Enten måtte han bli igjen i Norge eller oppsøke hjelp, forteller Halvorsen.
Alkohol
Halvorsens kurs består av to deler. Mens en pilot innledningsvis forteller og svarer på spørsmål om sikkerhetsmessige sider av flyreisen, fokuserer Halvorsen på hva flyskrekk går ut på, og hvordan frykten kan mestres.
– Mange sier at flyskrekken deres egentlig ikke handler om at noe vil gå teknisk galt i løpet av reisen. Ofte handler det mer om klaustrofobi, frykten for å bli redd eller mangel på kontroll over situasjonen de befinner seg i, sier hun.
Å finne lindring i et glass eller tre, både før og under flyreisen, er ikke uvanlig. Men dette kan i verste fall bidra til å gjøre flyskrekken verre, sier Halvorsen.
– Alkohol kan forsterke følelser som angst, fortvilelse og sinne. På grunn av den tynnere luften i flyet tåler du dessuten mindre, men det tar tid før alkohol når maksimal effekt. Dermed merker du gjerne ikke hvor beruset du er før du skal reise deg fra setet etter landing, sier hun.
Bevegelse
Heldigvis finnes det flere grep og øvelser som fungerer godt når flyskrekken melder seg. Halvorsen fremhever spesielt ett tips som alle kan benytte seg av.
– Mange som sliter med flyskrekk, blir sittende helt stille mens de kjenner på hver eneste bevegelse i flyet. Dette lar frykten ta kontroll over kroppen og gir spillerom for alle mulige negative tanker. Derfor er mitt beste tips å holde kroppen i bevegelse. Du kan fortsatt kjenne på frykten, men ved å få i gang blodsirkulasjonen sender du signaler til hjernen om at du er på vei til å ta kontroll, sier hun.
Å holde kroppen i bevegelse kan være så enkelt som å klemme på en stressball, lukke og åpne håndflatene eller å holde rytmen med beina, sier flyvertinnen.
– For eksempel kan du plassere tærne og hælene annenhver gang i gulvet, som om du marsjerer. Gjør dette i et fast og jevnt tempo mens du teller «én, to, én to, én støvel og én sko.»
Lever med angsten
For å minimere stress kan det også være fordelaktig å visualisere reisen fra start til slutt før du drar hjemmefra, råder Halvorsen. Ida Ødegaard har selv hatt stor nytte av dette, og sammenligner prosessen med hvordan en skikjører går mentalt gjennom løypa hundre ganger før startskuddet.
– Før vi setter oss i bilen, har jeg allerede sett for meg at jeg kommer inn på flyplassen, sjekker inn bagasjen, kommer meg gjennom sikkerhetskontrollen og koser meg med en øl før avgang. Det hjelper veldig, sier hun.
Ødegaard understreker at hun fremdeles kjenner på redsel og angst når hun flyr. Forskjellen fra tidligere år er at disse følelsene ikke lenger tar overhånd.
– Da jeg dro på kurs, var målet å bli kvitt flyskrekken fullstendig, men for meg er det mer realistisk å forholde meg til den. Jeg kommer alltid til å gripe armlenet når flyet letter, men redselen er på et nivå jeg kan leve med. Det viser at det er håp for alle med flyskrekk, avslutter hun.
FAKTA: Psykologens metode
Psykolog Magnus Nordmo har laget et kostnadsfritt selvhjelpskurs for psykiske plager, tilgjengelig på nettsidene til Folkehelseinstituttet (FHI), Helsenorge og Norsk Helseinformatikk. I serien tar han for seg noen av de vanligste formene for angst – inkludert sosial angst, panikkangst, helseangst og flyskrekk.
– Flyskrekk er både en veldig enkel og veldig vanskelig form for angst å behandle. Den gode nyheten er at veldig mange blir bedre etter hvert. Den dårlige nyheten er at du rett og slett må sette deg på et fly for å konfrontere frykten din, sier Nordmo.
Nordmos tilnærming til flyskrekk-behandling er basert på eksponeringsterapi – en metode der man frivillig utsetter seg for situasjonen man frykter. Målet er å få avkreftet irrasjonell eller overdimensjonert redsel når ting går bedre enn forventet.
– Å fly er noe av det tryggeste vi mennesker kan gjøre, så folk med flyskrekk vil nesten alltid oppleve at det går bedre enn de frykter. Det oppleves kanskje som en høy terskel, men når du opplever angst og likevel tar sats, vil angsten forsvinne på sikt. Det er sånn du knekker koden, sier Nordmo.
Lider du av flyskrekk, advarer Nordmo mot å vike unna angsten ved å drikke alkohol på forhånd eller skyve vonde tanker unna mens flyreisen pågår.
– Jeg vil tvert imot oppfordre folk til å la seg selv tenke disse tankene hvis de blir skremt av dem. Len deg inn i angsten framfor å vike unna den, råder han.
FAKTA: Flyvertinnens fem tips
Ellen Halvorsen, flyvertinne og kursholder på flyskrekk-kurs, har disse rådene:
1. Vær motivert . Å fly er et valg. Om mulig, velg en destinasjon du kan glede deg til å besøke.
2. Planlegg turen godt, unngå unødvendig stress . Lag gjerne en plan for ulike gjøremål på flyturen – som sudoku, listeskriving, spille spill, se film – slik at du holder deg selv i aktivitet underveis. Hold fokus på det du gjør.
3. Jevn bevegelse og takt demper frykt. Du kan holde kroppen i bevegelse selv når du sitter i flysetet. Beveg gjerne føttene, og løft hælene annenhver gang som om du marsjerer. Eller knytt og åpne hendene i fast og jevnt tempo mens du teller inni deg. En stressball er også nyttig. Husk, du kan ikke bli stiv av skrekk når du er i bevegelse!
4. Før en positiv samtale med deg selv. I samtalen oppmuntrer du deg selv til å mestre.
5. Kontakt kabinpersonalet når du går om bord. Informer dem om hva du er redd for, og hva du ønsker de skal gjøre for at du skal føle deg trygg.
FAKTA: Her kan du gå på flyskrekk-kurs:
www.wideroe.no/om-selskapet/flyskrekk-kurs
nhi.no/selvhjelp-og-kurs/kognitiv-terapi/flyskrekk-selvhjelpskurs/