I morgen får du møte Ingunn og hun er fly forbanna

Nyheter: Onsdag ettermiddag og natt til torsdag rammer ekstremværet «Ingunn» Trondheim.

Stormen Ingunn er på vei og treffer Norge onsdag. Det er ventet ekstremt kraftige vindkast langs kysten, og flere fylker er farget i rødt farevarsel.

Ekstremværet treffer først ytre strøk i Møre og Romsdal og Nordfjord fra rundt klokken 12 onsdag.

Gjennom tirsdagen har Meteorologisk institutt sendt ut flust av farevarsler, og ifølge meteorolog Espen Biseth Granan er det ikke tegn til at været bedrer seg i løpet av kvelden og natten.

– Det blir vindfullt. Det kommer til å merkes. Det er meldt om mye regn, men det er vinden som skaper størst problemer, sier han til NTB tirsdag kveld.

I første omgang varer det dårlige været til og med torsdag formiddag.

Trondheim kommune har satt kriseledelsen i beredskap

Kriseledelsen skal i løpet av onsdag ta stilling til om det er behov for å stenge skoler, barnehager eller andre deler av de kommunale tjenestene, melder Nidaros.

Meteorologisk institutt sendte tirsdag ut rødt farevarsel for ekstreme vindkast i Trondheim. Også fra natt til torsdag til torsdag ettermiddag er det sendt ut farevarsel på oransje nivå, og det er ventet vindkast på mellom 33 og 40 sekundmeter.

Trondheim bydrift og Trondheim eiendom har mannskaper i beredskap og ute for å sikre kommunale bygg og eiendeler, skriver kommunen i en pressemelding.

Fylkeskommunen vurderer om videregående skoler og kollektivtrafikk skal stenges og innstilles, skriver VG.

annonse

Regn, vind, snøskred, sørpeskred og flomskred

De røde farevarslene er de høyeste som kan sendes ut og gjelder for deler av Nordfjord, Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland.

De kraftigste vindkastene ventes i ytre strøk fra Stad til Helgeland. Vindkastene kan lokalt komme opp i hele 50 meter per sekund.

I tillegg er det sendt ut gult farevarsel for både svært mye regn og snø i Nordland.

Regnvarselet gjelder i hovedsak for kyststrøkene av Helgeland og Salten, ifølge Varsom.no , og lokalt kan det komme mellom 50 og 70 millimeter på 12 timer.

Om ikke det er ille nok, så er det meldt om fare for jordskred, sørpeskred og flomskred på gult og oransje nivå i store deler av Nordland og sørlige deler av Troms.

annonse

Stengte skoler og krisestab

Også lenger sør skaper mye vind og store mengder nedbør trøbbel. Fra natt til onsdag er det varslet betydelig snøskredfare i regionene Romsdal, Trollheimen og Hallingdal.

Ekstremværet gjør at ingen elever på videregående skoler i Møre og Romsdal skal møte opp på skolen onsdag, skriver Romsdals Budstikke.

Ålesund og Molde kommuner har satt krisestab og valgt å holde grunnskolene stengt. I Kristiansund er skolene enn så lenge åpen, skriver Tidens Krav.

Flytrafikken ikke rammet – ennå

Det er stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport.

Ekstremværet Ingunn treffer først Møre og Romsdal, men tirsdag kveld viser Avinors oversikt at ingen fly fra Ålesund og Molde er innstilt og forsinket onsdag.

– Det er vanskelig å si hvordan været kommer til å påvirke flytrafikken i morgen. Det er opp til flyselskapene å avgjøre om fly innstilles. Avinor ber derfor reisende holde seg oppdatert om reisen hos flyselskapene, sier pressevakt Helene W. Jensen i Avinor til NTB tirsdag kveld.

Broer og fjelloverganger kan bli stengt, og det er meldt at høye bølger kan gi skade på bygninger langs strandsonen.

Fylkesveisjef Ole Jan Tønnesen opplyser til NRK at broer og veistrekninger trolig blir stengt onsdag, spesielt i ytre deler av Møre og Romsdal.

– Tosifret plussgrader

Også på Østlandet skal det blåse godt onsdag og torsdag, men ikke like ille som vest for Dovre og i nord.

Langs kysten av Øst- og Sørlandet kan det blåse opp til storm, men fra fredag minker vinden, og temperaturene stiger.

De høyeste temperaturene er ventet østafjells.

– Da er det ventet tosifret plussgrader i deler av Sør-Norge. Hvor det skjer, er imidlertid vanskelig å spå. Det avhenger en del av vinden og hvor den treffer, sier meteorolog Granan.

– Farlig å være utendørs

Meteorologene kom tirsdag med en rekke råd og instrukser som folk i områdene bør være klar før ekstremværet gjør sin ankomst.

– Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett, skriver meteorologene.

Man bes om å unngå å kjøre dersom det ikke er nødvendig. Dessuten bør man holde seg innendørs.

– Gjør hjemmet klart for et potensielt lengre strømbrudd, skriver meteorologene.

(©NTB)