Torucons presseansvarlig Caroline Olsen ivrer etter å spre con-ets gode budskap;

– Torucon er en kulturfestival med fokus på popkultur, eller såkalt nerdekultur. Vi liker å presentere oss selv som “en festival for folk med fantastiske fritidssysler”, herunder cosplay, gaming, fantasy/sci-fi, Laiv/LARP, D&D og andre rollespill, brettspill, tegneserier, anime, manga, japansk popkultur og kpop – og egentlig alt annet man kan tenke seg innen nerdekulturen. Torucon ble første gang avholdt i 2011, som betyr at vi holder vår 10. festival med brask og bram til neste år!, forteller Olsen.

Image with visual paralax effect

Utspring fra ISAK

Det første Torucon var et resultat av at en gjeng engasjerte ungdommer møttes på et forum for et liknende arrangement i Oslo, og spurte seg selv hvorfor Trondheim, som landets 3. største by ikke hadde noen egen “convention” (messe). Uten noen form for økonomisk støtte fikk de gjennomført det som ble det første Torucon på Kultursenteret Isak. Arrangørene hadde et lite håp om å kunne tjene inn utgiftene og turte så vidt å håpe på kanskje 50 besøkende. Det kom 300!

– Året etter sprengtes kapasiteten hos lille ISAK og vi måtte se oss om etter større lokaler, etter å ha prøvd oss til fram endte vi opp på Clarion for første gang i 2015, og her har vi vært siden. Vi arrangerer fremdeles på 100% frivillig basis, og alle har jobb og studier ved siden av.»

Og for en suksess det har vært! Nå har de 1500 besøkende årlig, og er ved dags dato den største festivalen av sitt slag i Norge.

– Målet vårt er å vokse i innhold, framfor størrelse, og at alle skal ha en super opplevelse når de besøker festivalen. Og de besøkende rangerer fra småbarn i vogn til foreldre og besteforeldre. Snittalderen på de som besøker Torucon er ca 18-26, men vi ser at stadig flere barnefamilier tar turen, og at mange tar med egne barn etter hvert som de vokser til og etablerer seg.

Åpent for alle

– Her er det åpent for alle som er glad i kostymer og kreativ utfoldelse, spill, konkurranser og turneringer eller spennende foredrag om alt fra søm og 3D-printing til cosplay og kroppsbilde og foreldre og gaming. Vi har en egen kostymekonkurranse for barn som holdes både lørdag og søndag, og flere andre konkurranser med både forhåndspåmelding og påmelding på dagen. Det største trekkplasteret er kanskje Cosplay & Craftmanship-konkurransen. Her konkurreres i to kategorier; Craftmanship hvor man bedømmes på håndverk og arbeidet nedlagt i kostymer og props, og Cosplay, hvor man i tillegg bedømmes basert på sceneshow. Vinneren av Cosplay Master kvalifiserer seg til neste års nordiske mesterskap i cosplay (NCC).

Cosplay against cancer

Etter å ha mistet sin far til kreft, startet Mathilde Langfeldt i 2017 «Cosplay Against Cancer» et non-profit veldedighetsinitiativ som har fokus på å spre Cancer awareness og hjelpe kreftsyke og deres familier. I tillegg til å være med i FMV-konkurransen (fan-made music video) og være dommer i kostymekonkurransen, deltar hun i år på Torucon gjennom «CAC» for å skape awareness og hjelpe kreftsyke. Fordi både cosplay og kreftsaken er en hjertesak for henne så ga det mening å sette de to sammen.

Foto: Jørgen Lindalen fra Cosplay Studio.  Astrid Mogstad, Mathilde Langfeldt og Rikke Poulsson

– Det vi gjør i CAC er at frivillige reiser på messer rundt om i landet for å selge varer, med design laget til oss av artister i miljøet, og holde lotteri hvor premiene er donert til oss av Cosplayere, artister, fotografer, messearrangører og bedrifter innenfor miljøet. Vi vokser stadig og har nylig blitt godkjent som organisasjon gjennom Brønnøysundregisteret, noe som gir oss muligheten til å vokse enda mer.»

 For øyeblikket går overskuddet til Kreftforeningen men styret diskuterer ideen om å bruke overskuddet til andre ting også som kan støtte kreftsaken og hjelpe kreftsyke, som for eksempel akkurat nå leker de litt med ideen om å besøke kreftsyke barn iført Cosplay og ta med leker til dem. Dette er derimot kun en idé og ikke noe de har kommet ordentlig i mål med . Så for øyeblikket går overskuddet til en innsamlingsside satt opp gjennom Kreftforeningen.

Toruween, ToruJól og ValenToru.

 

For foruten å arrangere Norgeste største «Con» så satser Torucon gjengen hardt på å skape et godt miljø for byens «raringer».

Caroline Olsen er litt oppgitt over måten folk i miljøet blir framstilt utenfor miljøet.

– Ofte maler pressen et bilde av oss med nerdete hobbyer som outsidere eller mobbeoffer med få venner, som fikk en ny start gjennom miljøet – og det er så klart sant i noen tilfeller. Men miljøet vårt består av alle slags mennesker, både introverte og ekstroverte, folk i alle aldre, av alle kjønn, personlighets- og kroppstyper.

– Det vi ønsker, er å nå ut til så mange som mulig, og gi dem en arena hvor de kan utfolde seg kreativt, dyrke hobbyene sine og møte likesinnede, uansett om de foretrekker å danse til Kpop-hits på scenen eller spille D&D og Magic. Vi pleier å si at vi ønsker å være et alternativ til “fotball og korps” selv om mange av oss i arrangørgruppa er nettopp korpsungdom – men samfunnet og KulturNorge ser ikke nødvendigvis alt det andre spennende man kan drive med, som faller litt utenfor A4-ramma.

Vi har utrolig mye å by på, og tiltrekker oss en mengde ulike mennesker, fra skoleelever til lærere, foreldre, studenter, sykepleiere, ingeniører, trygdede og kunstnere. Alle typer folk finner sammen og deler felles interesser.

Målet vårt er altså å gi folk et sted hvor de kan være seg selv, utfolde seg og møte andre – i tillegg til at vi vil legge den stereotypiske framstillingen av nerder og cosplayere som særinger død»