– Vi lager et nytt og bedre byrom for at det skal føles litt triveligere å gå her, forteller studentene vi møter nede på Brattorkaia.

Førsteårs arkitektstudenter ved NTNU har designet en helt ny promenade for å gjøre området rundt havnebassenget på Brattørkaia mer attraktivt og levende.

Dessverre er det kun midlertidig.

Et glemt byrom

Dette er deres første store byggeprosjekt, og denne uka har de snekret og bygget ferdig det som skal bli et helt nytt oppholdssted med sittemuligheter – et bidrag til å gjøre noe mer med et offentlig byrom som ser ut til å ha blitt glemt.

 

– Målet for prosjektet har vært å tilgjengeliggjøre kaia for allmenn bruk, der konstruksjonene danner ulike møteplasser for to eller flere mennesker. I tillegg lar prosjektet folk komme nærmere vannet, og bevege seg gjennom ulike romlige sammenhenger, forteller en av lærerne på prosjektet, Gro Rødne – førsteamanuensis ved Instittutt for arkitektur og teknologi.

Prosjektet er en del av det årlige byggeprosjektet til studentene.

Som regel skjer dette i Høgskoleparken, men i år valgte de å legge det til Brattøra i forbindelse med at det denne uka har vært arrangert en nordisk trebyggkonferanse ved Clarion-hotellet på Brattøra.

Konferansen avsluttes også idag, og du kan lese mer om programmet her.

Konferansen for deg som er interessert i trebygg, teknologi og byutvikling

August Schmidt underviser også i arkitektur på NTNU, og innrømmer at dette har vært litt av en «flying start» for førsteårsstudentene.

I likhet med sin kollega Gro Rødne har han klare meninger om hva som lenge har vært problemet med akkurat dette byrommet.

– Disse husene her nede er ikke lagd ut i fra en helhetlig plan for hvordan man skal bruke dette som et offentlig rom. Her vi sitter akkurat nå føles det mer som vi er på en bakside av noe viktigere, men det er jo helt feil, dette kan bli et offentlig byrom til bruk for mange flere som ferdes i byen, sier Schmidt.

Image with visual paralax effect

Gro Rødne og August Schmidt underviser på arkitektstudiet ved NTNU og veileder studentene som denne uka har bygget et nytt byrom rundt havnebassenget på Brattørkaia.

Gro Rødne legger til at det mangler et urbant program her nede, og dette ville de gjøre noe med.

– Studentene har vist et stort engasjement for oppgaven, som heter «Struktur i landskap», forteller Rødne.

Samtidig understreker hun at dette også er et viktig innlegg i byutviklingsdebatten.

– Resultatet til studentene viser at det er et stort potensiale for dette viktige stedet i byen, sier Rødne.

Den offisielle avdukingen av det ferdige resultatet skjer på Brattørkaia kl 16.00, og snorklipper er byplansjef Hilde Bøkestad.

Image with visual paralax effect