–Jeg går gjennom byen idag og kjenner meg sterk!

Lars Miguel Utsi fra det samiske partiet Guovssonásti er på plass sammen med de andre delegatene fra det svenske Sametinget.

Representanter fra det svenske Sametinget smaker på maten i Lavvoen på Torvet. Foto: Kjersti Lunden Nilsen.

Han er en av flere hundre samer som idag feirer den samiske nasjonaldagen.

Jubileet Tråante 2017 markerer at det er 100 år siden det første samiske landsmøtet ble arrangert i Trondheim i 1917.

–Det er en stor begivenhet for oss dette, og vi skal feste hver dag hele uka! Idag føles det som det er vi som er i majoritet, og det er en enormt stor følelse, sier Lars.

Tåamma Bransfjell driver med reinkjøttproduksjon året rundt i firmaet Fjellvilt AS, som holder til på Brekken ved Røros. Foto: Kjersti Lunden Nilsen.

Jubileumsuka Tråante 2017 starter for fullt idag og vil sette sitt preg på byen helt fram til neste mandag.

Vi tok en titt bak kulissene før det hele idag ble offisielt åpnet av ordfører Rita Ottervik og statsminister Erna Solberg.

Et av høydepunktene er de 12 lavvoene som for anledningen er satt sammen til en, og som byr på samisk kultur og mattradisjoner, konserter, foredrag, mat og drikke og en rekke arrangementer for alle som vil ha en smak av det samiske.

Aslaug Rustad (t.v) i Oi! Trøndersk Mat og Drikke gjør de siste forberedelsene før markedet Rein Tråante 2017 åpner mandag formiddag. Foto: Kjersti Lunden Nilsen.

Oi! Trøndersk Mat og Drikke står for den tekniske gjennomføringen av arrangementet «REIN – Tråante 2017», på oppdrag fra Markedsutvalget for reinkjøtt, Innovasjon Norge og Reindriftens Utviklingsfond.

–Idag er vi alle samiske, sier Rustad og  henger opp det samiske flagget på en av søylene inne i teltet.

Mens de ulike aktørene rigger seg til på sine tildelte plasser, er gutta i Kontrast Catering i gang med å gjøre klart dagens måltid til den «uoffisielle» åpningen av lavvoen.

I dag skal de servere 250 gjester og delegater fra alle de fire samiske nasjonalitetene.

Thomas Borgan og Leif Erik Karlsen fra Kontrast Catering serverte 250 gjester i lavvoen på Torvet idag. I midten: Renée Fagerhøi som for anledningen var med som assistent. Foto: Kjersti Lunden Nilsen.

–Vi bruker mye reinkjøtt hos oss, det er moro å være med på dette, og vi synes de samiske mattradisjonene fortjener litt mer oppmerksomhet, sier Thomas Borgan i Kontrast Catering.

Samboer og kokk Renee Fagerhøi er for anledningen med som assistent – og viser stolt fram dagens meny:

Vaffel laget på potet og tørket reinsdyr toppet med einerøkt reinsdyr.

Inni: Tyttebærrømme, syrlig kål med epler og sprø potet.

Reinskjøtt i mange varianter, her oppskåret tunge – fra Arv Rein og Vilt. Foto: Kjersti Lunden Nilsen.

-Har du lyst til å smake?

Reinsdyrtunge, reinsdyrhjerte, reinsdyrlår.

Delikatessene er mange og utvalget stort.

Lettsaltet, røkt, syltet, tørket, rått.

Hos flere av utstillerne i teltet på Rein Tråante inni den store lavvoen på Torvet, vil det de neste tre dagene bil mange muligheter for prøvesmaking.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore Sandvik, er på plass i god tid før den offisielle åpningen, og rusler rundt mellom boder og utstillere.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore Sandvik, har sittet i planleggingskomitéen for Jubileumsuka. Fylkeskommunen er en av fire eiere av Tråante 2017. Foto: Kjersti Lunden Nilsen.

–Reinskjøtt er veldig godt, og reinsdyrhjerte har jeg spist mange ganger, forteller han og smiler når han forteller om den kommende uka.

Han skal delta på en rekke arrangementer.

–Det blir en ny folkefest på Torvet dette, og det gleder jeg meg til å oppleve, sier Sandvik.

Og understreker at den kommende uka gir en unik mulighet til å bli bedre kjent med det samiske.

Heidi Salmi er leder av det samiske koret Sami Jienat. Her organiserer hun noen av korsangerne, som har sunget tidligere på dagen. Foto: Kjersti Lunden Nilsen.
Alle detaljer må være på plass når Lavvoen på Torvet åpner kl 12.15 idag. Foto: Kjersti Lunden Nilsen.

Tråante 2017 er et stort høydepunkt for det offisielle Trondheim dette året, men en enda større begivenhet for samene – som har 2017 som et helt jubileumsår.

-Jeg må ha et bilde av dere, dette er et stort øyeblikk, sa statsminister Erna Solberg da hun entret scenen på Torvet for å foreta den offisielle åpningen av Tråante 2017. Foto: Kjersti Lunden Nilsen.
Folkefesten på Torvet er igang. Her fra åpningen på Torvet i dag, under innslaget med det samiske koret Sami Jienat. Foto: Kjersti Lunden Nilsen.
Bilder fra den offisielle åpningsseremonien av Tråante 2017 på Torvet i Trondheim. Foto: Kjersti Lunden Nilsen.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre