Hennie (8) og Anna (11) har gravd ut hvert sitt gresskar. Innholdet har de fordelt i tre boller: Én for matkjøtt, én for rusk og én for gresskarkjerner. Alt skal brukes.
– Det er enklere å skille det mens man renser enn etterpå, forklarer Anna.
Jentenes mor og den ene halvdelen av Familiematblogg, Mette Mari Sønstebø Østad, registrerer at gresskarene er blitt dyrere i år.
– Det er fint både for økonomien og miljøet å kaste minst mulig mat. Ved at jentene er med og ser og lager, håper jeg de også blir bevisste på det, sier hun.
En undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2021 viste at 6 av 10 ikke bruker innmaten i gresskaret etter å ha laget lykter.
1900 tonn gresskar dyrkes årlig i Norge, og oktober er høysesong.
– Kvaliteten er fin i år, til tross for en dårlig høst, forteller Ragnhild Eri, produktsjef for grønnsaker i Norgro.
Bak i ovn
Gresskar spises ikke rå, men kan kokes, syltes, stekes, dampes og wokes.
– Det kan brukes i puré, og passer fint til baking og til mos. Gresskarkjøttet holder et par dager i kjøleskapet, og kan også fryses, forteller Marte Ekeberg-Sande, innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Til matlaging er egentlig hokkaidogresskar, butternut, muskatt og crown prince/grey å foretrekke. Halloweengresskar på sin side kan også bli nydelige:
– Cluet er å bake gresskarkjøttet i ovnen først, da får det mer sødme, forklarer Østad.
Fra to gresskar fikk familien Østad cirka 1,5 kilo kjøtt, nok til både suppe og pai til dessert. Døtrene legger gresskarkjøttet på en langpanne sammen med hvitløksfedd og en delt løk. Heller over olivenolje, strør over salt og pepper, og setter i ovnen. Etter en times tid puttes alt i en gryte sammen med kyllingkraft/buljong, og Østad bruker stavmikseren til å få en jevn suppe. Noen spiseskjeer rømme røres inn, før suppen toppes med ristede gresskarkjerner.
– Gresskar er også godt med ingefær, chili og kokosmelk, men denne suppen er så enkel å lage, særlig om man skal servere mange gjester, sier Østad.
Hun har lært seg å like halloween på grunn av tradisjonene familien har skapt. Hvert år drar de til en lokal gresskarbonde der barna får velge ut hvert sitt gresskar. Så samles de med venner for å skjære ut gresskarene og spise gresskarsuppe.
Hos barna er desserten – gresskarpaien, krydret med kanel, ingefær og muskat – en favoritt.
– Den smaker jul, forteller de.
Gresskarkjøttet er blitt til suppe og pai, kjernene til garnityr og knekkebrød. Men hva med rusket, det bløte, slintrete innholdet som vel ikke kan ha noe nytteverdi? Jo da, bedyrer Hennie, og viser fram en gjennomsiktig plastpose fylt med guffe som er farget med svart konditorfarge. Deilig mykt å klemme på.
– Det kan bli slim! Også kan det brukes som spy: Man stapper det inn i munnen på pyntede gresskar.
Sunne saker
* Gresskar har lavt innhold av både energi og fett, og høyt innhold av betakaroten og kostfiber. Gresskar er også en kilde til protein og kalium.
* Betakarotenet i gresskar omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens protein bidrar til vekst i muskelmasse. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Kilde: Frukt.no
OPPSKRIFT: Gresskarsuppe
Ingredienser (4 personer):
Ca. 500 g gresskar
1 løk
1 hel hvitløk
olivenolje
salt og pepper
7,5 dl kyllingkraft eller buljong
ca. 1 dl fløte, ev. rømme eller crème fraîche
Ev. litt kajennepepper
Slik gjør du det:
Sett ovnen på 200 grader.
Gresskaret deles i mindre biter. Løken deles i to, hvitløken i fedd. Fordeles utover en bakepapirkledd stekeplate. Ha over olivenolje, salt og pepper.
Bak i ovnen i 45 til 60 minutter. Ha de bakte grønnsakene i en kjele, tilsett kraft, og la det koke i et par minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser, ha i fløte/crème fraîche/rømme, smak til med salt og pepper.
Serveres gjerne med ristede gresskarkjerner.
Kilde: Mette Mari Sønstebø Østad / Familiematblogg.no
OPPSKRIFT: Ristede gresskarkjerner
Ingredienser:
gresskarkjerner
olje
salt
Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader.
Skyll gresskarkjernene godt, og tørk dem.
Vend frøene i olje og salt, ha dem utover en bakepapirkledd stekeplate. Stek i 15–20 min, når frøene er gyllenbrune er de ferdige.
Kilde: Mette Mari Sønstebø Østad / Familiematblogg.no
OPPSKRIFT: Glutenfrie knekkebrød med gresskarkjerner
Ingredienser (til to brett):
5 dl kokende vann
1 dl olje (solsikkeolje)
4 dl gresskarkjerner (ev. blandet med solsikkekjerner, sesamfrø, linfrø)
ca. 2 dl maismel
salt
Slik gjør du:
Sett ovnen på 160 grader varmluft.
Kok opp vannet, og bland det deretter med olje. Ha i frøene. Rør så inn maismelet til en grøtete røre. Smør utover to bakepapirkledde stekeplater. Strø over litt salt.
La knekkebrødene stå i ovnen i ca. 15–20 min, før du tar dem ut og ruter dem opp. Setter tilbake i ovnen. Etter ca. 1 time total steketid skrur du av av ovnen, men lar knekkebrøden stå der (gjerne over natten) slik at de blir skikkelig sprø.
Kilde: Mette Mari Sønstebø Østad / Familiematblogg.no
OPPSKRIFT: Gresskarpai
Ingredienser:
190 gram hvetemel
50 gram sukker
125 gram smør
1 eggeplomme
1–3 ss kaldt vann
Til fyllet trenger du:
500 gram bakt gresskarkjøtt
70 brunt sukker
2 ss maisenna
2 egg
1,5 dl helmelk / ev. fløte
2 ss lys sirup
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts muskatnøtt
Slik gjør du:
Bak gresskaret: Del gresskaret i biter, ha det i en ildfast form, hell over litt olje, og legg aluminiumsfolie over formen.
Gresskaret bakes i ca. 45 minutter på 200 grader. Mos gresskarkjøttet med en stavmikser eller i en foodprossessor. Avkjøl.
Lag paideigen: Bland sammen hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin, ha i kaldt smør som er delt i terninger. Kjør dette en stund før du tilsetter eggeplomme og kaldt vann. Elt litt, stopp så maskinen, og elt resten for hånd. La deigen hvile i kjøleskap i ca. 30 minutter.
Sett ovnen på 200 grader.
Kle en smurt paiform med paideigen. Legg et bakepapir i bunnen av paiskallet, og legg tørkede erter oppi (så paiskallet beholder fasongen).
Stek paibunnen i 10 minutter. Fjern bakepapiret og ertene, og stek bunnen i 10 minutter til. Ta så paibunnen ut av ovnen. Senk temperaturen til 180 grader.
Mens paibunnen steker, kan du lage fyllet: Bland sukker og maisenna i en bolle. Pisk inn egg, fløte, bakt gresskar, sirup og krydder. Hell fyllet i den stekte paibunnen, og stek paien på 180 grader i 40-45 minutter.
Paien avkjøles og kan med fordel hvile litt før servering.
Kilde: Mette Mari Sønstebø Østad / Familiematblogg.no