Dette er kjøreforhold som kan være svært utfordrende for bilister, men med riktige og gode vinterdekk kan man faktisk kjøre helt trygt. Så enten man skal kjøre i byen eller i grisgrendte strøk, bør man ha kjennskap til hvilke vinterdekktyper som finnes og hvordan man tar best mulig vare på dem. Dette skal vi belyse og snakke mer om i denne artikkelen.
Piggdekk vs. piggfrie vinterdekk
Piggdekk har små metallpigger innebygd i dekkene, noe som gir et utmerket grep på isbelagte veier og gjør dem godt egnet for kjøring på glatte underlag. På isete veier er derfor piggdekk det beste valget da de øker trafikksikkerheten betydelig. De er også spesielt gode for kjøring i fjellområder eller områder der veiene ofte blir dekket av is, som mindre trafikkerte veier. Det store problemet med piggdekk er at de kan skade veibanen når isen smelter.
Piggfrie vinterdekk har en spesiell utforming som gir et relativt godt grep på snødekte veier, men de er dessverre ikke like gode på is som det piggdekk er. Dette merkes spesielt på slutten av vinteren eller tidlig på våren når det er mye is. En stor fordel med piggfrie dekk er at de bruker mindre drivstoff, lager mindre støy og gjør mindre skade på veibanen. I noen byer, blant annet i Oslo, Bergen og Trondheim, blir folk oppfordret til å kjøre med piggfrie vinterdekk, noe som skjer ved at man må betale en avgift for bruk av piggdekk. Utenfor de store byene er imidlertid ikke piggfrie vinterdekk det best mulige valget, spesielt om du kjører utenfor de store motorveiene som E6 og E18.
For å oppsummere bør du med andre ord bruke piggfrie vinterdekk om du hovedsakelig skal kjøre i byområder på vinterstid, og piggdekk alle andre steder.
Velg riktige vinterdekk
Å velge riktige vinterdekk, enten det er snakk om med eller uten pigger, er avgjørende for trygg og komfortabel kjøring på vinteren. Faktorer som må tas i betraktning er dekkstørrelse, slitebanemønster og forholdene du mest sannsynligvis vil møte. Derfor anbefales det å lese bilens bruksanvisning nøye eller konsultere et bilverksted for råd før du går til innkjøp av nye vinterdekk. Her kan du lese mer om hvordan velge vinterdekk i Norge thenorwayguide.com.
Forleng dekkenes levetid
Levetiden til dekk avhenger av både dekkenes tekniske egenskaper og kjøreforholdene. Selv om det er umulig å endre de tekniske egenskapene som produsenten har fastsatt, kan man unngå at dekkene slites ut for tidlig. Her følger noen gode tips ifølge autodoc.co.no for at dekkene skal foldes lenge:
- Sjekk dekktrykket jevnlig. Normalt vil du finne det tillatte trykkområdet som er angitt av dekkprodusenten på dekkets sidevegg. Teknisk informasjon om bilen, som du finner i bilens manual, gir deg spesifikke verdier som passer til modellen og den forventede vekten. Det er vanligvis tilstrekkelig å matche tallene, velge en gjennomsnittlig verdi og deretter holde dekktrykket på korrekt nivå.
- Vær oppmerksom på hjulstillingen. Dersom forstillingen er feil, vil du legge merke til rare lyder under kjøring, vanskeligere og tregere respons under styring eller at dekkene slites ujevnt. Skulle du oppdage noen av dette, bør du kontakte en mekaniker umiddelbart for å få rettet opp feilen.
- Sørg for å balansere hjulene hver sesong eller etter å ha kjørt ca. 15 000 km. Ubalanserte dekk kan føre til både for tidlig dekkslitasje og skader på opphengsdeler.
- Hvis du skal lagre bilen over lengre tid, bør du øke lufttrykket i dekkene. Når bilen står stille over lengre perioder, kan det dannes flate flekker på dekket løpeflate, noe som kan føre til ujevne hjul under kjøring. For å unngå dette, fylles dekkene til maksimalt anbefalt trykk.
- Bytt dekk i tide. Vinterdekk er laget for kjøring ved temperaturer på +7 °C eller lavere, mens sommerdekk er beregnet for temperaturer på +7 °C og over. Når den gjennomsnittlige daglige temperaturen har holdt seg på et visst nivå over en uke, er tiden inne for dekkbytte.
- Prøv å unngå et aggressivt kjøremønster. Når du kjører rolig med jevn bremsing og akselerasjon, vil det bidra betydelig til å forhindre tidlig dekkslitasje. I tillegg vil dette forbedre kjøresikkerheten.