Hvor mange referanser bør CV-en din ha?

Nyheter: Når du søker jobb, er det siste du vil gjøre å få rekruttereren til å tro at du ikke er god nok. En måte å unngå dette på er å inkludere referanser på CV-en.

Referanser kan være en fin måte å vise rekruttereren at du har ferdighetene og erfaringen som kreves for jobben.

Viktigheten av å ha referanser i CV

Her er hvorfor det er så viktig å ha referanser på CV-en:

Dine referanser kan stå inne for dine ferdigheter og erfaring

Når en arbeidsgiver kontakter referansene dine, vil de kunne gi detaljert informasjon om dine ferdigheter og erfaring. Dette er spesielt viktig hvis du skal skifte karriere.

Dine referanser kan gi innsikt i din arbeidsmoral

Arbeidsgivere vil vite at du er en hard arbeider som er villig til å strekke seg ekstra. Referansene dine kan gi førstehåndsberetninger om arbeidsmoralen din og hvordan du håndterer deg selv i vanskelige situasjoner.

Dine referanser kan bekrefte at du passer godt for stillingen

I tillegg til å snakke om dine ferdigheter og erfaring, kan referansene dine også bekrefte at du passer godt for stillingen. De kan snakke om hvordan du vil være en ressurs for selskapet og hva som gjør deg unik.

Hvordan velge de riktige personene å oppføre som referanser i CV

Å velge riktige referanser er en avgjørende del av å lage en effektiv CV. Her er fire tips som hjelper deg å velge referanser som vil styrke søknaden din og øke sjansene dine for å få jobben:

1. Velg referanser som kjenner arbeidet ditt godt

Ideelt sett bør referansene dine være personer som kjenner deg godt og kan bekrefte dine ferdigheter og erfaring. Hvis du ikke har noen arbeidsrelaterte referanser, aksepteres også referanser som professorer og mentorer. Det viktigste er at referansen din kan snakke til karakteren din og dine evner på en måte som vil imponere potensielle arbeidsgivere.

2. Velg referanser som er tilgjengelige og responsive

Du ønsker å velge referanser som sannsynligvis vil svare når en arbeidsgiver ringer eller sender e-post til dem. Unngå å velge personer som er vanskelige å få tak i eller som bruker lang tid på å svare på meldinger. Velg i stedet referanser som er responsive og lett tilgjengelige.

3. Velg referanser som har en positiv oppfatning av deg

Referansene dine bør ha noe positivt å si om deg. Unngå å velge referanser som kan snakke negativt om deg eller som sannsynligvis vil gi lunkne anbefalinger. Velg i stedet referanser som vil lovsynge deg og gi deg en sterk anbefaling.

4. Ikke velg familiemedlemmer eller venner

Det kan være fristende å oppgi et familiemedlem eller en venn som referanse, men motstå trangen! Målet med en referanse er å gi en objektiv vurdering av dine ferdigheter, og dessverre blir ikke familiemedlemmer og venner generelt sett på som objektive kilder. Videre kan potensielle arbeidsgivere se på dette som et tegn på at du ikke har noen yrkeserfaring.

Hvor mange referanser bør CV-en din ha?

Så, hva er det ideelle antallet referanser å inkludere? Svaret varierer avhengig av erfaringsnivå og type jobb du søker på, men som en generell regel er tre referanser det beste. Dette gir rekrutterere nok informasjon til å få en følelse av dine faglige ferdigheter og prestasjoner uten å ta for mye plass på siden. Dessuten er det viktig å huske at kvalitet er viktigere enn kvantitet når det kommer til referanser. Så i stedet for å inkludere en lang liste med navn og kontaktinformasjon, fokuser på å velge tre eller minst to referanser som kan snakke positivt om dine spesifikke ferdigheter og kvalifikasjoner.

Typer profesjonelle referanser som skal inkluderes i CV

Når det gjelder å velge profesjonelle referanser til CV-en din, er det viktig å velge personer som kan snakke om dine ferdigheter og kvalifikasjoner i et positivt lys. Men med så mange forskjellige typer referanser tilgjengelig, kan det være vanskelig å vite hvem du skal velge. Her er en titt på noen av de beste typene profesjonelle referanser å inkludere på CV-en din:

Nåværende eller tidligere arbeidsgivere

Hvis du har et godt forhold til din nåværende eller tidligere arbeidsgiver, kan de være et utmerket valg som referanse. De kan snakke med arbeidsmoralen din, ferdighetene og erfaringen din på en måte som andre referanser kanskje ikke kan.

Profesjonelle kolleger

Kolleger som kan snakke om dine faglige ferdigheter og evner kan også være gode referanser. Det er best å velge kolleger som minst er på samme nivå som deg når det gjelder ansiennitet.

Mentorer

Hvis du har hatt en mentor som har hjulpet deg med å utvikle deg faglig, kan de være en god referanse. Husk å takke dem for hjelpen ved å inkludere navn og kontaktinformasjon på CV-en din.

Professorer

Hvis du er fersk fra høyskole eller universitet, er professorene dine et utmerket valg for en profesjonell referanse. De kan snakke om dine akademiske evner så vel som din karakter. Når du velger en professor som referanse, sørg for å velge noen du har hatt et godt forhold til og som vil gi deg en positiv anmeldelse.

Hvilken informasjon bør du oppgi når du nevner referanser i din CV

Slik nevner du referansene dine på CV-en din:

Det er viktig å oppgi følgende informasjon: referansens navn, stillingstittel, firma, adresse, telefonnummer og e-post. I tillegg er det ofte nyttig å inkludere en kort beskrivelse av forholdet ditt til personen. Du kan for eksempel nevne hvor lenge du har kjent dem, eller hvilken kapasitet du jobbet med dem i. Ved å inkludere denne informasjonen kan du gi potensielle arbeidsgivere en bedre følelse av hva referansene dine vil kunne si om deg.

Ikke glem å følge opp med referansene dine når du har sendt inn CVen. Gi dem beskjed om at de kan motta en telefon eller e-post fra potensielle arbeidsgivere, og fortell dem hva slags rolle du er interessert i. Ved å ta disse trinnene vil du øke sjansene for at referansene dine kan gi positive tilbakemeldinger – og det er akkurat det du vil ha når du er på utkikk etter ny jobb.

Andre viktige ting i tillegg til referanser for å skrive CV

Din CV er en sjanse til å gjøre et godt inntrykk på potensielle arbeidsgivere, så det er viktig å ta deg tid til å sørge for at den er velskrevet og polert. Her er noen tips for å skrive en CV som vil imponere:

  1. Skreddersy CV-en din spesifikt for rollen du søker på. Arbeidsgivere vil sette pris på å se at du har tatt deg tid til å skreddersy søknaden din til deres spesifikke behov.
  1. Fremhev dine relevante ferdigheter og erfaring. Sørg for at arbeidsgiveren med et øyeblikk kan se hvorfor du passer godt for rollen de ønsker å fylle.
  • 3. Bruk et klart, kortfattet språk gjennomgående. Unngå sjargong og buzzwords, og fokuser på å kommunisere budskapet ditt tydelig.
  1. Bruk noen visuelle hjelpemidler for å bryte opp teksten og gjøre den mer visuelt tiltalende. En godt utformet CV vil være mer sannsynlig å fange en arbeidsgivers oppmerksomhet.
  1. Sørg til slutt for å korrekturlese CV-en din nøye før du sender den av gårde – skrivefeil og feil kan være en skikkelig turn-off for arbeidsgivere.

Du kan ta en titt på denne Wikipedia-teksten for å lære mer om retningslinjer for å skrive curriculum vitae.

Ved å følge disse tipsene kan du sikre at din CV vil gjøre et sterkt inntrykk på potensielle arbeidsgivere og hjelpe deg med å få jobben du ønsker.