Her fjerner politiet Greta Thunberg fra inngangen til Finansdepartementet

Nyheter: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg var en av demonstrantene utenfor Finansdepartementet som onsdag ble fjernet av politiet.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg var en av demonstrantene utenfor Finansdepartementet som onsdag ble fjernet av politiet.

Rundt ti demonstranter ropte «la fjellene leve» da politiet løftet dem vekk fra inngangspartiet til Finansdepartementet. Ti minutter tidligere hadde aksjonistene fått pålegg om å fjerne seg.

En av aksjonistene som ble fjernet, var den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg. Hun forlot området uten å snakke med pressen. En annen av aktivistene, Oda Andersen, forteller til VG at man føler seg sårbar i en slik situasjon, men at de forsøker å være en del av et stort og viktig budskap.

Politiet ga aktivistene pålegg om å fjerne seg, men verken Thunberg eller de andre aktivistene gjorde som de fikk beskjed om. Dermed ble de fysisk båret vekk av politiet.

– Jeg kommer til å fortsette å delta på demonstrasjonene, sier Thunberg til VG.

Flere av aktivistene som blir båret bort fra Klima- og miljødepartementet satt tidligere på dagen utenfor Finansdepartementet. De flyttet seg etter å ha blitt båret bort derfra.

Demonstrasjonene har pågått i flere dager, men Thunberg koblet seg på aktivistene mandag. Til avisen sier hun at hun ikke vet hvor lenge hun kommer til å være i Oslo å delta på demonstrasjonen.

Adgang til bygget

Tidligere onsdag fjernet politiet som sperret inngangene ved Nærings- og fiskeridepartementet.

– Vi fikk en begjæring fra departementet om å sørge for at ansatte fikk tilgang til bygget, sier innsatsleder Erik Hestvik i politiet til NTB etter at de fjernet aktivistene ved Næringsdepartementet.

Fjerningen av aktivistene skjer etter at politiet har fått anmodning fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) om å fjerne demonstrantene utenfor departementene.