Her finner du den beste leverandøren av serier og film

Nyheter: Sliter du med å velge i jungelen av strømmetjenester? Her er serieekspertenes beste tips.

I disse dager er Netflix i hardt vær etter nyheten om innstramminger hos strømmeselskapet for å få bukt med kontodeling. De skal ikke fjerne muligheten til å dele kontoer fullstendig, men legger på 39 kroner for hver person utenfor husstanden som bruker Netflix-kontoen din. Sperren har allerede fått millioner av medlemmer til å si opp sitt Netflix-abonnement, ifølge det amerikanske teknologinettstedet The Verge.

Mange stiller spørsmål ved om Netflix kommer til å overleve denne omstillingen. Noe som kanskje er høyst sannsynlig. Uansett: Det som definerer den moderne streaminghverdagen, er de nærmest uendelige mulighetene vi har til å velge og vrake blant filmer og serier. Bare i Norge tilbys et titalls forskjellige strømmetjenester. Så hvilke(n) bør man ofte tid og penger på?

Vi har bedt to av Norges fremste serieeksperter, Gry Cecilie Rustad og Einar Kvarving Aarvig, om råd.

Rustads favoritter

Gry Cecilie Rustad har en doktorgrad fra UiO innen film og TV. Hun erkjenner at alle valgmulighetene vi har i dag kan være overveldende.

– JustWatch er et fint nettsted for å finne filmer/serier og hvilken strømmetjeneste de ligger på, tipser Rustad.

Selv har hun tilgang til mange forskjellige strømmetjenester gjennom Strim, som samler flere i ett abonnement. Allente og T-We er to andre alternative «strømmepakker».

Blant de enkelte strømmetjenestene er Rustad en stor tilhenger av HBO Max som lenge har levert kvalitetsserier som «Succession» og «Barry». Aller siste episode i begge seriene kom våren 2023.

– HBO Max har laget mye bra, samtidig som de har alle klassikerne, som «Sopranos» og «The Wire». Og «The Leftovers», som er litt nyere. Den typen serier er absolutt verdt å se, sier hun.

– Dramakomedien «Somebody Somewhere», også på HBO Max, vil jeg også veldig gjerne anbefale. Strømmetjenesten har dessuten en del innhold til barn fra Warner Brothers. Superheltfilmer og den slags ting, sier Rustad.

Videre trekker hun fram Disney+ som et godt sted for barnefamilier, men også voksne. Ønsker man norske serier med særnorsk humor, foreslår hun å abonnere på Viaplay.

Rustad er også glad i seriene «Panchinko» på Apple TV+ og «Seinfeld» på Netflix.

– Et godt tips til dem som synes det er vanskelig å navigere gjennom de forskjellige tjenestene, er å rullere på abonnementer. Lag deg en liste over hva du vil se på, abonner noen måneder, og gå deretter videre til neste abonnement, foreslår Rustad.

TV-EKSPERT: Gry Cecilie Rustad er TV-ekspert og elsker gamle klassikere. Foto: Privat / NTB

Seriemarkedet framover

Rustad tror for øvrig seriemarkedet har nådd en topp, og at bransjen tiden framover må tenke annerledes. Det er bare et visst antall timer folk har til å se på TV-serier.

– Det bestilles kortere sesonger og lengre episoder. Derfor streiker nå manusforfatterne i USA som får betalt per episode. Samtidig tror jeg ikke vi har blitt lei av lengre sesonger. På Netflix, for eksempel, er mange glad i 22-episoderssesongene av gamle sitcoms.

Aarvigs favoritter

Einar Kvarving Aarvig er serie- og filmanmelder og tidligere redaktør av Filmmagasinet. Han anmelder film, serier og underholdning i Dagbladet, er fast kritiker i P4 og skriver for filmmagasinet Rushprint.no. Aarvig var programleder for Serieprat, Aftenpostens nå nedlagte podkast om TV-serier.

Aarvig er glad i «Seinfeld» (Netflix) og «Twin Peaks» (gamle sesonger på Paramount+, ny sesong på Skyshowtime), og han elsker «Sopranos» (HBO Max).

Blant strømmetjenestene vil han slå et slag for Amazon Prime – en tjeneste ikke veldig mange i Norge bruker.

– Det ligger mye rart der, mye gammelt og merkelig, men de har noen originalserier som virkelig er å anbefale. Som sci-fi-serien «Tales from the Loop». Episodene er delvis løsrevne, og sci-fi-landskapet er ikke til å bli klok på. Den er enormt stilfullt laget og har en «stopper tiden-effekt» som kom et par år før Joachim Trier gjorde det samme i «Verdens verste menneske».

Han anbefaler også dramaserien «Too Old To Die Young» på samme tjeneste. Ellers er filmen «Drive» med Ryan Gosling på Netflix å anbefale.

– Ingen av de nevnte seriene hos Amazon Prime er veldig folkelige, men de illustrerer at det finnes ting av enorm kvalitet ute i denne jungelen av ting å se på, forklarer han.

ANMELDER: Einar Kvarving Aarvig er serie- og filmanmelder. Foto: Privat / NTB

Stille i lunsjen?

Aarvig påpeker at det store utvalget strømmetjenester har ført til at alle sitter på hver sin tue.

– Vi vet ikke lenger hva det andre familiemedlemmet, kompisen eller kollegaen ser på. Det vi har igjen som er felles, er kanskje noen landskamper og Dagsrevyen. Offentligheten er blitt fraksjonert og delvis polarisert, sier han.

Én konsekvens er at det felles samtaleemnet i lunsjen – en serie «alle» ser på – ikke finnes lenger.

– Det dukker opp enkelte storserier som «Succession» og «Game of Thrones», men fellesskapet rundt dette er likevel ikke i nærheten av det lineær-TV kunne tilby. Jeg skulle ønske at serier ble diskutert i en større grad i offentligheten, sier Aarvig.

FAKTA: Dette koster de mest populære strømmetjenestene

Netflix: Her har man i utgangspunktet muligheten til å velge tre forskjellige pakker. Ønsker man den dyreste pakken til 159 kroner, blir det et påslag på 39 kroner for hver ekstra person utenfor husholdningen som bruker kontoen din i måneden.

TV 2 Play: I fjor valgte TV 2 Play og Disney+ å inngå et samarbeid. Det betyr at du kan få tilgang til begge tjenestene gjennom ett abonnement bestilt hos TV 2. Har du familiepakke hos TV 2 Play for 209 kroner i måneden kan du også se på Disney+. Vil du i tillegg ha tilgang til sport hos TV 2 Play, koster det 399 kroner i måneden. Pakkene inkluderer strømming på fire skjermer samtidig. Tjenester har også andre pakker å velge mellom.

Disney+: Ønsker du ikke løsningen med TV 2, men bare tilgang til Disney+ – som for øvrig tilbyr Marvel Studios, Star Wars-universet og Star-innhold som del av sin tjeneste – koster det 89 kroner i måneden. Man kan strømme på fire enheter samtidig.

HBO Max: Denne tjenesten koster 89 kroner i måneden. HBO Max har enda ikke uttalt seg om kontodeling, men opplyser om muligheten til å logge på flere enheter samtidig. Opp til fem forskjellige, faktisk.

Discovery Plus: Her kan du kjøpe pakker både med og uten reklame. Pakken med reklame koster 49 kroner i måneden, mens pakken uten koster 79 kroner. Vil du legge til sport, koster sistnevnte pakke 179 kroner. Pakkene inkluderer strømming på tre enheter samtidig. NB: HBO Max og Discovery plus skal slås sammen til en felles strømmetjeneste, Max. Tjenesten er allerede lansert i USA og kommer trolig til Europa i 2024.

Viaplay: Basispakken koster 159 kroner i måneden. Ønsker du sport inkludert, kan du velge mellom en mindre sportspakke på 399 kroner eller en større til 749 kroner i måneden. Hos Viaplay kan du strømme på to enheter samtidig.

NRK TV: Rikskringkastingen har et bredt utvalg av filmer og serier, både egenproduserte og innkjøpte, i sin strømmetjeneste. Økonomisk skiller NRK TV seg ut ved å være «gratis» og finansiert av skattepengene våre.

FAKTA: Fire interessante, mindre strømmetjenester

Amazon Prime: Til forskjell fra de andre tjenestene kan du faktisk strømme Amazon Prime på opptil seks enheter samtidig for 65 kroner i måneden. Denne tjenesten er størst i USA, men på vei opp i Norge også.

Apple TV+: Apple forbindes gjerne med duppedingser, men har også blitt et strømmeselskap. Deres abonnement koster 59 kroner i måneden. Med familiedelingspakken kan man strømme på fem enheter samtidig.

Skyshowtime: Den nyeste tjenesten på markedet i Norge er Skyshowtime. De tilbyr strømming på tre enheter samtidig for 79 kroner i måneden.

Pluto TV: Pluto TV (tidligere Viafree) eies av Paramount Global. Her kan du se TV 3-produksjoner og noe innhold fra Viaplay. Tjenesten er gratis i bytte med at brukeren godtar reklame.

FAKTA: Nordmenns TV- og strømmevaner

Statistisk sentralbyrå publiserte nylig hovedresultatene fra en landsomfattende undersøkelse om folks mediebruk i 2022. Her kommer blant annet dette fram:

* 54 prosent av befolkningen ser på lineær TV en gjennomsnittsdag, medregnet direktesendt nett-TV. Inkluderes tidsforskjøvet TV, ser 65 prosent av oss på TV en gjennomsnittsdag.

* 48 prosent av befolkningen ser på strømmet videoinnhold daglig.

* 87 prosent av befolkningen har tilgang til ett eller flere betalte abonnementer på strømmetjenester.

* Når det gjelder tilgang til ulike TV-kanaler, har 28 prosent NRK og TV 2 for eksempel via Riks-TV, 68 prosent har standardpakke fra leverandør, 20 prosent har sportskanaler eller filmkanaler husholdningen har valgt selv, 7 prosent har selvvalgte utenlandske TV-kanaler fra enkeltland, og 10 prosent har ikke tilgang til noen TV-kanaler.

* 57 prosent hører på lydmedier en gjennomsnittsdag, og andelen har holdt seg stabil de siste tre årene. Det mest populære er å strømme musikk med mobilen og å høre på podkast.

(Kilde: Norsk mediebarometer 2022, Statistisk sentralbyrå)