Her er de beste alternative festivalene

Nyheter: Sommer-Norge syder av festivaler. Men hvorfor gå på de samme som alle andre? Her får du musikkekspertenes beste alternativer.

Få land i verden som har like mange festivaler – sett i forhold til folketall – som Norge. Likevel er det tilsynelatende alltid plass til flere. Nye festivaler, med alt fra musikk til film i fokus, dukker stadig opp.

Totalt arrangeres det over 900 festivaler i år, hvorav over 80 rene musikkfestivaler, melder Visit Norway. Ofte er de mindre festivalene de mest spennende, mener ekspertene Audun Vinger og Christine Dancke.

EKSPERT: Audun Vinger er spesielt glad i jazz. Foto: Privat

Glad i kos

Audun Vinger har lang erfaring som redaktør, kritiker og programleder. Han tror mye av festivalinteressen i Norge bunner i at nordmenn er glad i kos – å møte venner, drikke øl og spise mat i sammenheng med gode kulturelle opplevelser. Alt handler ikke bare om musikken, med andre ord.
– I tillegg har mange hatt råd til det, i alle fall inntil nylig. Det er ikke få festivaler heller, bare i Oslo er det tre-fire hver uke.

Det store mangfoldet av norske artister bidrar ifølge Vinger til å øke interessen for festivalene. Systemet for å kunne skape kunst – inkludert musikk – i Norge, har til nå vært forholdsvis trygt, påpeker han.

Flere godt voksne

Vinger understreker at det har skjedd en tydelig endring i festivalkulturen de seneste årene: Festivalene er ikke lenger forbeholdt bare de unge.

– Ser man på rockefestivaler, for eksempel, er disse nærmest dominert av ganske godt voksne folk som har økonomien i orden. De har vokst opp med rock, pop og hiphop og lever ut disse interessene i mye større grad enn forrige generasjon.

Selv er Vinger veldig interessert i jazz, men påpeker at jazzfestivaler ikke er det samme nå som før i tiden. Nå presenterer de et mangfold av forskjellige musikksjangrer, inkludert noen av de beste og største popartistene.

– Som regel handler det bare om åpen, eksperimentell, nytenkende og bra musikk. Disse festivalene er kanskje for dem som er mer interessert i å lytte til musikken enn å nyte mat, drikke og sosialt samvær, sier han.

LOFTHUS: Publikum koser seg med mat, drikke og musikk på Morellfestivalen. Foto: Morellfestivalen

Hippie-stemning

Blant festivalene som arrangeres fremover, vil Vinger slå et slag for de mindre og noe mer spesielle.
– Jeg vil trekke fram Motvind-festivalen i Middelalderskogen (14. – 16. juli) i Numedal. Der spilles det folkemusikk, jazz og samtidsmusikk. Atmosfæren er litt mer hippieaktig enn på de store, kommersielle festivalene, sier Vinger.

Han er også glad i Mandaljazz (29. juni – 1. juli) i Mandal og Sildajazz (9. – 13. august) i Haugesund.

– Før var Sildajazzen ekstremt folkelig, men nå bruker de hele byen, finner morsomme konsertlokaler og presenterer særere musikk.

Blant mer kjente festivaler planlegger han å dra på Moldejazz (17. – 22. juli) og Kongsberg jazzfestival (5. – 8. juli) i sommer. Det hele avsluttes med Øyafestivalen (8. – 12. august).

Men midt i festivalbruset vil han også minne om den vanlige hverdagskonserten.

– Det hadde vært veldig fint om interessen for festivaler også hadde smittet over på konserter som arrangeres en vanlig tirsdag. Verdiskapingen som foregår fra uke til uke gjennom året, er viktig, sier Vinger.

Naturskjønne steder

Christine Dancke er DJ, anmelder og programleder. Hun har en klar formening om hvorfor festivallivet er så populært her i landet.

– Musikk har en sterk samlende kraft, og det som er spesielt med Norge, er at mange av festivalene arrangeres på veldig små steder. Man kan nesten si at alle bygder har en festival, om det er Operafest i Røynevik eller Morellfestivalen på Lofthus (27. – 29. juli). Vi har et ekstremt bredt spekter av festivaler, og jeg tror naturen har en del av æren for det.

Dancke trekker fram Trænafestivalen (6. – 8. juli), som arrangerer en av sine konserter i utkanten av en majestetisk grotte.

– Bildene man får fra disse norske festivalene, spesielt Trænafestivalen og Midnattsrocken i Lakselv (5. – 8. juli), er så fantastiske at det nesten ikke ser ekte ut. Er du til stede selv, får du den samme store følelsen. Samtidig som du kan svinge deg til bra musikk og dele opplevelsen med andre mennesker.

TRÆNAFESTIVALEN: Grotteåpningen på Kirkhelleren er en spektakulær, naturlig scene. Foto: Tore Meek / NTB

Egen identitet

Dancke påpeker at stadig flere festivaler får sin egen identitet.

– Det er fascinerende å se at flere og flere arrangører er opptatt av å gjøre festivalen til en totalopplevelse. Mange booker nå flere norske artister og færre utenlandske. Det betyr at mange festivaler har de samme artistene, derfor må man finne sin egen unike vri.

Dancke nevner Balestrand Badeklubb (25. – 27. august) i Sogn og Fjordane som en spennende festival i august. Hun har også en drøm om å se Ice Spice på Stavernfestivalen (6. – 9. juli).

– Jeg håper og tror de mindre festivalene kan holde det gående, men med tanke på høye kostnader i samfunnet blir det spennende å se hvor mange som er igjen i 2025.

Flinke fans

Også publikum får ros av Dancke.

– VG-lista er ingen festival, men det nærmeste man kommer folk under 18 år. Jeg var der og syntes det var gøy å følge med på alle de unge som hadde sitt livs første konsertopplevelse. De kunne alle sangene utenat og var så gira. Nordmenn er flinke fans, det ser jeg overalt.

FAKTA: Tre tips fra Visit Norway

* Trænafestivalen (6. – 8. juli) på Helgelandskysten har tidligere blitt kåret til en av Europas ti beste «hemmelige» festivaler av britiske The Guardian. Deler av festivalen gjennomføres i Kirkhelleren, en enorm hule i fjellet som skaper en spektakulær stemning.
* Vinjerock (20. – 23. juli) finner sted i vakre Jotunheimen på Eidsbugarden, der den norske dikteren Aasmund Olavsson Vinje satte opp hytte i 1868.

* Audunbakken (4. – 5. august) foregår på et nedlagt grustak dypt inni skogen i Sør-Odal. Dette er en liten, intim og hjemmesnekret festival som ønsker å være et alternativ til de store, kommersielle.

(Kilde: Visit Norway )

FaKTA: Flere spesielle festivaler i Norge

* Tysnesfesten (12. – 16. juli) ble startet av en kompisgjeng i 2007 som hadde et ønske om å skape stolthet, identitet og samhold i kommunen. Festivalen har vokst gradvis siden den gang og finner sted på flere ulike steder i kommunen.
* Fjellparkfestivalen (13. – 15. juli) er en idealistisk ungdomsdrevet rockefestival i den lille sørlandsbyen Flekkefjord. Med oppstart i 1982 er dette Norges lengstlevende rockefestival.

* Melafestivalen (18. – 20. august) er en urban, sjangeroverskridende møteplass for feiring av kunst- og kulturuttrykk som har kommet til Norge gjennom innvandring. Siden 2001 har festivalen utviklet seg til å bli en av de største av sin type i Europa. Ordet mela betyr «å møtes» på sanskrit. Festivalen er gratis.

* Våt moro (6. – 9. juli) har siden 2012 gått av stabelen i Florø. Her kan deltakerne ta i bruk de unike naturressursene i kystbyen til aktiviteter – både i, over og under vann.

(Kilde: Nettavisen )