Her er Avinors beste reisetips til høstferien

Nyheter: Titusener av nordmenn har valgt å reise utenlands i høstferien, og svært mange skal også på tur i Norge. Vi har tipsene du trenger for en mest mulig smidig start på turen.

– Mange spør oss om når de skal møte på flyplassen eller rettigheter de har på turen. Til det er svaret: Dette vet flyselskapet ditt aller best. Derfor er vårt beste råd alltid dette: Les informasjonen du får fra flyselskapet, forteller kommunikasjonssjef på Oslo lufthavn, Harald Nygaard Kvam.
Men, også før du sitter i om bord i flyet er det mye du kan gjøre selv for å få lave skuldre.

– Sjekk inn digitalt på forhånd, da har du allerede boardingkortet klart. På Flytoget kan du skrive ut bagasjelappen allerede før du kommer til Oslo lufthavn. Og på alle Avinors flyplasser kan du selv sjekke inn og feste bagasjelappene fra automatene våre i avgangshallen, forteller Nygaard Kvam.

– Det er også viktig å merke bagasjen godt med navn og nummer. Vi ser en del bagasje uten dette og dersom bagasjelappen rives av underveis, som kan skje, får vi store problemer med å finne eierne, tilføyer han.

I tillegg kan du som reisende redusere ventetid ved å levere bagasjen din selv, noe de fleste flyselskapene tillater. Dette får du informasjon om i forkant av din reise.

Her er noen flere reisetips fra oss i Avinor:

Tenk gjennom sikkerhetskontrollen:

Løsøre kan du putte i jakkelomma eller i sekk/veske. Da slipper du å glemme noe på vei videre

Væske skal i klar plastpose, maks en liter

Belte, eller andre store metallgjenstander? Dette bør tas av, så slipper du å måtte gå en ekstra runde

Mer om sikkerhetskontrollen kan du lese her

Bagasje:

Husk å merke innsjekket bagasje godt med navn og nummer. Vi ser en del bagasje uten dette, og det kan føre til problemer om bagasjelappen også forsvinner på turen

Husk å feste bagasjelappen godt! Ta vare på kvitteringen, som du river av og klistrer på f.eks. passet ditt. Og sett på et av de små klistremerkene med strekkoden

Du bør ikke legge passet, viktig medisin, nøkler og annet viktig i innsjekket bagasje. Ei heller flytende væske, om det knuses en rødvin kan du måtte erstatte bagasje som ødelegges grunnet dette. Mat er også en dårlig idé.

Andre gode tips:

Her finner du en samling av gode reisetips fra oss i Avinor

Her finner du alt om innsjekking

Her er bagasjereglene når du skal ut på tur

Mistet eller forsinket bagasje? Les mer her

Høy trafikk gjennom høstferieukene

Over 2 700 000 passasjerer reiser til eller fra de største lufthavnene (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bodø og Tromsø) i høstferieukene 39 til 41. Det er om lag 10 prosent lavere enn i 2019.

– Det er likevel høye tall, som tyder på at nordmenn fortsatt har reising høyt på agendaen. Vi ser at utenlandsdestinasjoner er mest populære og det er varmen som lokker mest, forteller Nygaard Kvam

Fra Avinors lufthavner er det Spania som troner øverst på destinasjonslisten, etterfulgt av Storbritannia og Danmark.

– Spania er ikke et land mange mellomlander i, så det er tydelig at varmen lokker mange nå på høsten. Så ser vi en blanding av det som trolig er storbyferier og at folk skal videre ut i verden fra noen av de store knutepunktene i Europa, tilføyer han.