Har det egentlig noe å si hvilket underlag du løper på når du trener?

Nyheter: La oss først som sist nevne at det ikke finnes noe fasitsvar med to streker under når det gjelder hvilket underlag som passer aller best til en spesifikk løper.

Å ha gode løpesko til herre eller dame, sko som sitter godt på foten, er viktig uavhengig av underlag, men utover det kan løpetreningen tilpasses til nesten hvilket underlag som helst.

Asfalt, myk sti eller noe helt annet?

Mange løpesko til herre og dame er konstruert med god demping, noe som per definisjon er et resultat av at mange løpere ferdes på relativt harde underlag. I naturen finner vi for så vidt verken asfalt eller betong, men betyr det at asfalt per definisjon er et dårlig underlag å løpe på? Det finnes mange ulike meninger om den saken, og forskjellige undersøkelser gir også til dels motstridende beviser.

Løping på hardt underlag kan føre slitasje og skader i for eksempel beinhinner, akillessene eller noen av de mange små beinene i fot og ankel. Samtidig fører løping automatisk til at kroppen belastes noe mer enn hvis man sitter i ro. Andre underlag har også sine ulemper, for eksempel kan noen stier være glatte og ujevne.

Spesifisitet i treningen – tilpasset akkurat deg

Det såkalte spesifisitetsprinsippet innen idrett handler om at man må tilpasse treningen til ulike eksterne faktorer. Det kan være relevant når man skal tilpasse trening til det underlaget som er aktuelt. Hvis du for eksempel skal løpe maraton, må du helt enkelt trene på asfalt.

Det er hovedsakelig belastningsskader man er redd for når det gjelder asfalt. Da er det viktig å huske på at både interne og eksterne risikofaktorer spiller en rolle. De interne faktorene, som hvor trent du er, erfaring med løping og ikke minst vekt, er alle ting du kan påvirke. Kanskje er det viktigere å jobbe med disse istedenfor å være urolig for asfalten?